Založ si blog

Stalingrad a Bachmut: Zelenskij a Hitler

Paralely medzi bitkou o Stalingrad a bitkou o Bachmut /Arťomovsk sa mi doteraz veľmi nepáčili. Po včerajšom rozhodnutí hlavného veliteľa ukrajinských vojsk Zelenského pokračovať v obrane Bachmutu až do konečného víťazstva /napriek odporu vojenských odbroníkov a náčelníka GŠ OS UA Zalužného/ však čiastočne mením názor. Istá paralela medzi Stalingradom a Bachmutom existuje.

Pri hrozbe obkľúčenia armády maršala Paulusa pri Stalingrade nemeckí generáli navrhovali rýchly ústup, kým sa ešte dá. Hitler ako samozvaný vojenský génius to ale zavrhol. Zavrhol samozrejme aj vzdanie sa Paulusa, keď už bol beznádejne obkľúčený. Kázal mu miesto toho bojovať hrdinsky do posledného muža. A nariadil elitným tankovým jednotkám maršala von Mansteina, aby sa prebíjali za Paulusom a zachránili ho. Nepodarilo sa. Elitné jednotky sa vyčerpali, Paulusova armáda bola pobitá a posledných takmer 100 tis. vojakov padlo do zajatia.

Zelenského armáda v Bachmute tiež je v situácii, v akej vojenskí odborníci radia rýchly ústup s minimalizáciou strát. Zelenskij to ale odmietal a odmieta to aj teraz, keď je jeho asi 10 tis. vojakov v meste v tzv. operatívnom obkľúčení. Zelenskij od nich žiada , aby chrabro bojovali a bránili každý kúsok ukrajinskej zeme do posledného bojovníka. Zároveň Zelenskij dáva pokyn svojim najkvalitnejším a najbojaschopnejším jednotkám, aby sa presunuli čo najbližšie k Bachmutu a pokúsili sa operatívne obkľúčenie rozbiť, vojakov v meste oslobodiť a front v blízkosti mesta vyrovnať na pôvodnú frontovú líniu. Ukrajinská o.i. aj tanková elita má teda pri Bachmute zohrať takú istú úlohu ako tanková a i. elita wehrmachtu pri Stalingrade…

Ruskí vojenskí analytici očakávajú do dvoch týždňov lokálnu protiofenzívu OS Ukrajiny za pomoci najnovšej tankovej, delostreleckej a raketovej techniky, dodanej banderovcom v posledných týždňoch z USA a NATO. V „malej“ bachmutovskej protiofenzíve sa má vyskúšať nielen technika, ale aj bojaschopnosť nových na Západe vycvičených elitných jednotiek. Ak sa banderovcom podarí prelomiť „podkovu“ obkľúčenia, pozdvihne to ich bojovú morálku a pripraví ich vecne a ľudsky na hlavnú tzv. jarnú protiofenzívu Ukrajinskej armády. Tá má byť zameraná na preseknutie pevninského spojenia Krymu s Ruskom a mala by sa začať v apríli až máji.

Ako to dopadne ? Americký ISW to nepriamo predvída, keď vo svojom najnovšom komentári hovorí, že víťazstvo Rusov pri Bachmute ďalší vývoj vojny podstatne neovplyvní. Nuž teda, – ak je boj o Bachmut taký nepodstatný, prečo Zelenskij o toto mesto tak urputne bojuje ? Je to len kvôli tomu, aby Západ neprestal dôverovať bojových schopnostiam Ukrajincov a neprestal ich vyzbrojovať a FINANCOVAŤ ? Alebo je to preto, že sa „ľud“ Ukrajiny chystá premenovať Bachmut na ZELENSKIJSK ?

Možno by to bolo aj vhodné. Toto kedysi 70-tisícové mesto je dnes to, o čo sa Zelenskij pokúša v prípade celej Ukrajiny. Je to jedno veľké rumovisko, jedno veľké šrotovisko. Jeden veľký vojenský cintorín.

Nielen nadávky ale aj klamstvá – stand-up humor z dielne Denníka N pokračuje

16.06.2024

Denník N uverejnil správu, že SR ani tretia agentúra – Moody´s nezhoršila rating. Ponechala nám A2, . „no s negatívnym výhľadom“. Normálny človek by si myslel, že nám agentúra rating ponechala ale výhľad zhoršila. Ono je to však inak, – agentúra nám nechala presne taký rating i presne taký výhľad, ako sme mali – teda A2 s negatívnym [...]

…“a tiež atentát na predsedu vlády“

14.06.2024

Tento skromný vetný prílepok venovala odchádzajúca prezidentka Slovenskej republiky najbeštiálnejšiemu politického zločinu, aký sa kedy stal v novodobej slovenskej histórii. Prezidentkin prílepok bol k čomusi, čo nemalo a nemá s politickým atentátom žiadnu politickú relevanciu. Ide tu o prílepok k pripomienke útoku mladého človeka / indoktrinovaného vplyvmi zo [...]

Strýko George vybaví: z Mgr. Čaputovej profesorka – alebo príležitostná STAND-UPistka ?

13.06.2024

Tak sme sa konečne dozvedeli, kam bude odložená pani Zuzana Čaputová. Svoje ďalšie uplatnenie minimálne na 15 rokov /toľko jej chýba do dôchodku/ vraj nájde v akademickej sfére. -Uľavilo sa mi, -mohlo to byť aj horšie… Onedlho budeme svedkami úkazu, aký sa pro-západne orientovaným politikom mimo služby /napr. I. Radičovej/ stáva pomerne často. Budeme svedkami [...]

Benny Ganc

Izraelský premiér Netanjahu rozpúšťa vojnový kabinet

17.06.2024 10:58

O rozpustení vojnového kabinetu informujú tiež izraelské médiá.

Emmanuel Macron,

Vo Francúzsku sa začala kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

17.06.2024 10:48

Prvé kolo volieb sa bude konať 30. júna. Rozhodujúce druhé kolo je naplánované na 7. júla.

Tusk

Plánovanie atentátov a sabotáži v Poľsku: obžalovaní ruskí špióni zmizli

17.06.2024 10:30

Poľský súd vlani v decembri odsúdil 14 zo 16 cudzincov obžalovaných z účasti na príprave sabotážnych akcií na poľskom území.

Tropické teploty v Bratislave

Prichádzajú trópy. Vyberajte sandále a opaľovacie krémy. Úľava? V nedohľadne

17.06.2024 10:18

Hydrometeorologický ústav avizuje v tomto týždni na Slovensku výrazné oteplenie.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 441
Celková čítanosť: 2060204x
Priemerná čítanosť článkov: 4672x

Autor blogu

Kategórie