Založ si blog

Už vieme, prečo Pellegrini nerobí manifestácie…

Dnes bol aj v Pravde uverejnený prehľad o prezentovaní hlavných politických činiteľov v našich televíznych a rozhlasových médiách. Výsledky analýzy exaktne popisujú realitu, ktorú sme tušili, ktorú sme kritizovali, no na kategorické súdy sme nemali po ruke „tvrdé“ údaje. Podľa tohto prehľadu je najviac mediálne prezentovaným slovenským politikom Peter Pellegrini. Ďaleko za ním sú potom ostatní opoziční či vládni politici. Predsa neparlamentnej strany Hlas P. Pellegrini bol v televízii /na ta3, markíze, joj či rtvs / takmer trikrát tak často ako vodca opozície a predsa najsilnejšej opozičnej strany Smer SSD Róbert Fico. Prvý bol v tv 25 krát, druhý 10 krát. Ak do úvahy zoberieme aj ďalších členov Hlasu a Smeru, potom členovia oveľa menšej a navyše neparlamentnej sociálnodemokratickej strany /Tomáš, Šutaj-Eštók, Raši…/dostali takmer dvojnásobný čas v médiách než predstavitelia parlamentnej slovenskej sociálnej demokracie /Blanár, Kamenický, Takáč…/ .

Rozdielne šance na mediálnu prezentáciu svojich názorov a svojich osobností samozrejme vedú k rozdielnemu dopadu na politické preferencie a na volebný výsledok tej či onej strany. Hlas SD mal od slovenských médií mohutnú pomoc a silnú mediálnu podporu- Nečudo, že vo väčšine prieskumov verejnej mienky potom viedol a vedie. Na druhej strane Smer SSD dosiahol svoj občas aj najlepší no prevažne druhý najlepší výsledok v preferenciách takmer zázrakom. V televízii, ktorá formuje politické preferencie najmä u masy nepríliš politicky rozhľadených a vyhranených voličov, bol Fico a viac-menej aj Smer takmer zahnaný do ilegality. – V plnej ilegalite bol jeho rétoricky najlepší predstaviteľ -Dr. Blaha….

Všetko zlé je ale aj na niečo dobré. Smer bol akýmsi polo-bojkotom zo strany médií prinútený robiť častejšie tlačové konferencie, brífingy. R.Fico častejšie prezentoval svoje názory -slovom i obrazom, cez sociálne siete. A čo je najdôležitejšie, – Smer SSD uskutočnil kvôli zlepšeniu komunikácie s potenciálnymi voličmi aj niekoľko veľmi pekne navštívených demonštrácií či manifestácii. – Nuž, dnes je u nás stále ešte veľa možností, ako ticho médií prekričať pomocou alternatívnych nástrojov styku s verejnosťou. Dokedy to tak bude, nevedno. Mediálna inkvizácia si ale môže byť istá, že na každú horkú tabletku existuje protiliek.

Živá, osobná forma komunikácie s voličmi spôsobuje, že Smer sa na svojho konkurenta Hlas dotiahol a v niektorých prieskumoch verejnej mienky ho aj predbehol. Smer so svojimi voličmi vďaka manifestáciám doslova žije. Pellegrini manifestácie nerobí. Nemusí. Novinári komunikujú jeho vystúpenia do každej slovenskej obývačky. Lenže pozor, – ten, ktorý je na obrazovke príliš často môže diváka aj presýtiť. Môže spôsobiť alergiu na tvár a na spôsob vyjadrovania. Strana, ktorá nerobí mítingy, stráca politické zručnosti a politickú usilovnosť. Takže na konci dňa môže byť to všetko pre miláčikov médií, akým je aj Peter Pellegrini, medveďou službou.

Tak či onak, výsledky analýzy ukazujú, že by televízie ale aj iné médiá mali byť k predstaviteľom našich politických strán, najmä tých parlamentných férovejšie a spravodlivejšie. Rovnosť šancí by mala poskytovať najmä RTVS. Je to verejnoprávne médium na chod ktorého sa zbierame všetci. Nielen voliči Hlasu SD ale napr. aj voliči strany Smer SSD, LSNS, Republiky, strany Život, PS, SNS, KDH a pod. Preto i tieto strany majú právo na mediálnu prezentáciu. Aj na Slovensku. – Alebo že by sme my tu boli výnimkou ?

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1984702x
Priemerná čítanosť článkov: 4692x

Autor blogu

Kategórie