Založ si blog

Le Figaro: Krym bol vždy ruský

Vo francúzskom Le Figaro vyjadril svoj názor na problematiku Krymu bývalý francúzsky republikánsky poslanec NZ a bývalý štátny tajomník Pierre Lellouche. Podľa neho nástojiť na návrate Krymu pod vládu Kyjeva protirečí historickopolitickým reáliám. Krym bol v novších dobách vždy súčasťou Ruska. Nikdy nebol ukrajinský, Výnimkou je krátke obdobie, po r 1954 kedy diktátor Chruščov pričlenil Krym k inej organizačnej zložke ZSSR, konkrétne k USSR.

Chruščovov akt bol pochybný z hľadiska platnej sovietskej legislatívy, no predovšetkým . z hľadiska medzinárodného práva – nemal žiadnu platnosť. Krym je teda dnes podľa Lelloucha tam, kde vždy bol – v Rusku. Čosi podobné sa týka aj Donbasu a Novoruska /vrátane Odessy/.

Lellouche implicutne navrhuje obetovať historicky ruské územia s prevahou Rusov a sústrediť sa na začlenenie zvyšku Ukrajiny do sféry Západu, teda napokon aj do EU. Vstupom do EU by zvyšková Ukrajina dostala nové bezpečnostné garancie. Získala by nielen ekonomické zázemie a sociálne istoty ale aj právo využívať európsky bezpečnostný systém.

Lellouche ale upozorňuje, že pokým by sa hraničné spory s Ruskom neuzavreli, pokým by Ukrajina trvala na obnove moci aj nad Krymom či Donbasom, bola by veľkým zdrojom neistoty. Nielen pre seba a svojich susedov, ale v prípade členstva v EU aj pre celú Európsku úniu. Preto si podmienky a okolnosti integrácie Ukrajiny do EU treba starostlivo premyslieť.

A férovo o tom informovať ako Európanov tak obyvateľov Ukrajiny.

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

China Aircraft Carrier

Obor na mori sa vydal na skúšobnú plavbu. Spoznajte najväčšiu čínsku lietadlovú loď

06.05.2024 12:30

Má dĺžku, ktorá je porovnateľná s tromi futbalovými štadiónmi. Na palubu sa zmestí 2-tisíc členov posádky. Čína testuje svoju najväčšiu lietadlovú loď.

Národný bezpečnostný úrad / NBÚ /

Aj Slovensko čelilo rozsiahlym ruským kyberútokom. Úrady odsúdili aktivity proti Česku a Nemecku

06.05.2024 12:14

Slovensko podľa bezpečnostnej správy vlani čelilo šíreniu rôznych dezinformácií a manipulácií, ktoré zvyšovali polarizáciu v slovenskej spoločnosti.

Martin Hojsík

Vláda chystá znefunkčnenie enviropolície, otvára tým dvere zločincom, tvrdí PS

06.05.2024 12:10

Podľa informácií PS hrozí to, že väčšina zo súčasných 200 policajtov môže byť preradená naspäť na kraje a okresy.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1985166x
Priemerná čítanosť článkov: 4693x

Autor blogu

Kategórie