Založ si blog

Čaputová, -čo si to dovoľujete ?

Čaputová sa po istej odmlke zase rozhodla zaútočiť na generálneho prokurátora Žilinku. Vraj nerešpektoval jej príkaz resp. pokyn a nedal jej na kontrolu dokumentáciu, týkajúcu sa prípadov použitia paragrafu 363. Čaputová ho za to dala na Ústavný súd.

Prečo na Ústavný súd -veď US iba nedávno odmietol Čaputovej atak, že právomoc GP je pri 363 neústavná ? – Nuž nedávno sa na ÚS stala „malá“ zmena. Z ÚS odišla sudkyňa považovaná za smeráčku /bola poslankyňou NRSR za Smer a Smer ju do ÚS aj navrhol/. Mocenské pomery na ÚS sa tak zmenili v prospech Čaputovej ľudí. Čaputová sa rozhodla novým útokom na Žilinku využiť situáciu a Žilinku a jeho 363 predsa len nejako odrovnať.

Z hľadiska ústavného práva Čaputová resp. Mazák ktorý je vysoko pravdepodobne za jej útokom, samozrejme nemajú žiadnu oporu v legislatíve. Generálny prokurátor /GP/ a generálna prokuratúra sú podľa ústavy inštitúty sui generis. Nie sú súčasťou výkonnej moci. Nikto, teda ani prezident, nemôže a nesmie dávať GP príkazy či pokyny. Prezident nemá ani právo kontrolovať GP. Prezident má právo menovať a odvolať GP ale iba v presne vymedzených prípadoch. Prezident ale nemá právo vyjadrovať sa ku kvalite či nekvalite rozhodnutí GP. GP samozrejme spadá pod verejnú kontrolu. Túto kontrolu však podľa slovenskej legislatívy nevykonáva prezident, ale PARLAMENT, teda NRSR. Robí sa tak prostredníctvom výročnej správy o činnosti GP. GP takúto správu predkladá parlamentu na diskusiu. NRSR sa môže k správe vyjadriť v uznesení, čo však nemá žiadne právne, disciplinárne či iné personálne dôsledky.

Čaputová sa teda darmo pechorí, Čaputová po stránke práva nemá šancu na ÚS uspieť. Prečo to podanie teda robí ? Ktovie. Možno jej ide iba o propagandu, možno o nátlak, aby Žilinka nepoužil 363 v najnovších prípadoch útokov na šéfov SIS a BÚ. A možno sa po zmene pomerov na ÚS v jej prospech nádejá, že sa „jej“ ústavní právnici zbláznia a pôjdu jej po ruke aj v rozpore so zákonom. Ale možné je aj to, že sa v zákulisí šíri ďalšia výhražná fáma o kandidatúre Žilinku na prezidenta. Čaputovej útok by potom mohol byť obranou ambícií slniečkárskeho koňa – sorosovca Korčoka.

-Nech je tak či onak, Čaputovej útok na Žilinku je pár dní pred voľbami čímsi motivovaný. Motivácia musí byť silná, lebo tento útok je na dámu dosť drzý, až arogantný. Akoby sa Mazák a spol. rozhodli pred odchodom z paláca poriadne tresnúť dverami…

Nedeľná Jančkárová alebo čaro nechceného

23.06.2024

Bojkot Šipoša z OLaNO /“Slovensko“/ zo strany Michelka spôsobil, že dnes mnohí politikychtiví Slováci prežili celkom pokojnú a poučnú nedeľu. Život ukázal, aký prezentačný formát môže mať relácia aj s takými výrazne odlišnými politickými súpermi, akými sú matovičkár Šipoš a národniar Michelko. Súperi diskutovali na diaľku, s jemným časovým [...]

Ta3: Králova moderátorská vyváženosť „v ťahu“

19.06.2024

Včera ma pán moderátor Král z ta3 veľmi sklamal. Považoval som ho spolu s Bielikom za jednookého kráľa medzi slepými moderátormi Slovenska. No po včerajšku má toto renomé u mňa riadne naštrbené. Včerajší „súboj“ zástupcov SaS /Kolíková, Krupa/ a zástupcov Smeru /Gašpar, Gluck/ neviedol Král férovo. Opozičnej SaS dal okato viac priestoru /62%/, Krupovi a [...]

Policajný štát podľa Kolíkovej

18.06.2024

Oddnes to znovu začína. Znovu budú pochody a demonštrácie opozície proti vláde. Kolíková sa preto znovu dostáva do varu, do svojho obvyklého symptomatického švungu. Dnes na TB strany SaS pani doktorka práv oznámila, že sa momentom prijatia „lex atentát“ stane POLICAJNÝM ŠTÁTOM. Doposiaľ som si myslel, že policajný štát charakterizuje vláda polície, vláda [...]

Búrka / Blesk / Hrom /

Blížia sa búrky, budú na väčšine miest Slovenska. Môžu priniesť krúpy, silný vietor a prudké lejaky

26.06.2024 10:40

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Rutte, Stoltenberg

NATO má nového šéfa. Mark Rutte povedie alianciu, rozhodli členské krajiny

26.06.2024 10:32

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie bude doterajší holandský premiér Mark Rutte.

Bernadett, Fanni, levandule, Hubovo

Netradičný samozber. V levanduľovom mori môžete relaxovať, piknikovať aj si odniesť voňavý úlovok

26.06.2024 10:30

Nádhernú vôňu z levanduľovej farmy v dedinke Hubovo cítiť v celom jej okolí. Už len to a samotný pohľad na sýtu fialovú farbu týchto byliniek pôsobia relaxačne.

Peter Pellegrini prvá zahraničná návšteva, Petr Pavel

Pavel prijal na Pražskom hrade Pellegriniho. Uctil si obete masovej streľby na fakulte

26.06.2024 10:21

V zahranično-politickej oblasti budú témami rokovania nadchádzajúci summit NATO vo Washingtone, spolupráca pri zaisťovaní obrany, ruská agresia proti Ukrajine.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 444
Celková čítanosť: 2075923x
Priemerná čítanosť článkov: 4676x

Autor blogu

Kategórie