Založ si blog

Stalingrad a Bachmut: Zelenskij a Hitler

Paralely medzi bitkou o Stalingrad a bitkou o Bachmut /Arťomovsk sa mi doteraz veľmi nepáčili. Po včerajšom rozhodnutí hlavného veliteľa ukrajinských vojsk Zelenského pokračovať v obrane Bachmutu až do konečného víťazstva /napriek odporu vojenských odbroníkov a náčelníka GŠ OS UA Zalužného/ však čiastočne mením názor. Istá paralela medzi Stalingradom a Bachmutom existuje.

Pri hrozbe obkľúčenia armády maršala Paulusa pri Stalingrade nemeckí generáli navrhovali rýchly ústup, kým sa ešte dá. Hitler ako samozvaný vojenský génius to ale zavrhol. Zavrhol samozrejme aj vzdanie sa Paulusa, keď už bol beznádejne obkľúčený. Kázal mu miesto toho bojovať hrdinsky do posledného muža. A nariadil elitným tankovým jednotkám maršala von Mansteina, aby sa prebíjali za Paulusom a zachránili ho. Nepodarilo sa. Elitné jednotky sa vyčerpali, Paulusova armáda bola pobitá a posledných takmer 100 tis. vojakov padlo do zajatia.

Zelenského armáda v Bachmute tiež je v situácii, v akej vojenskí odborníci radia rýchly ústup s minimalizáciou strát. Zelenskij to ale odmietal a odmieta to aj teraz, keď je jeho asi 10 tis. vojakov v meste v tzv. operatívnom obkľúčení. Zelenskij od nich žiada , aby chrabro bojovali a bránili každý kúsok ukrajinskej zeme do posledného bojovníka. Zároveň Zelenskij dáva pokyn svojim najkvalitnejším a najbojaschopnejším jednotkám, aby sa presunuli čo najbližšie k Bachmutu a pokúsili sa operatívne obkľúčenie rozbiť, vojakov v meste oslobodiť a front v blízkosti mesta vyrovnať na pôvodnú frontovú líniu. Ukrajinská o.i. aj tanková elita má teda pri Bachmute zohrať takú istú úlohu ako tanková a i. elita wehrmachtu pri Stalingrade…

Ruskí vojenskí analytici očakávajú do dvoch týždňov lokálnu protiofenzívu OS Ukrajiny za pomoci najnovšej tankovej, delostreleckej a raketovej techniky, dodanej banderovcom v posledných týždňoch z USA a NATO. V „malej“ bachmutovskej protiofenzíve sa má vyskúšať nielen technika, ale aj bojaschopnosť nových na Západe vycvičených elitných jednotiek. Ak sa banderovcom podarí prelomiť „podkovu“ obkľúčenia, pozdvihne to ich bojovú morálku a pripraví ich vecne a ľudsky na hlavnú tzv. jarnú protiofenzívu Ukrajinskej armády. Tá má byť zameraná na preseknutie pevninského spojenia Krymu s Ruskom a mala by sa začať v apríli až máji.

Ako to dopadne ? Americký ISW to nepriamo predvída, keď vo svojom najnovšom komentári hovorí, že víťazstvo Rusov pri Bachmute ďalší vývoj vojny podstatne neovplyvní. Nuž teda, – ak je boj o Bachmut taký nepodstatný, prečo Zelenskij o toto mesto tak urputne bojuje ? Je to len kvôli tomu, aby Západ neprestal dôverovať bojových schopnostiam Ukrajincov a neprestal ich vyzbrojovať a FINANCOVAŤ ? Alebo je to preto, že sa „ľud“ Ukrajiny chystá premenovať Bachmut na ZELENSKIJSK ?

Možno by to bolo aj vhodné. Toto kedysi 70-tisícové mesto je dnes to, o čo sa Zelenskij pokúša v prípade celej Ukrajiny. Je to jedno veľké rumovisko, jedno veľké šrotovisko. Jeden veľký vojenský cintorín.

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1984858x
Priemerná čítanosť článkov: 4692x

Autor blogu

Kategórie