Založ si blog

14.marec 1939 – 14.marec 2024

14.marca 1939, teda pred 85 rokmi odhlasoval slovenský snem vznik prvého samostatného slovenského štátu v dejinách. Prvým slovenským prezidentom sa stal Mons. ThDr. Jozef Tiso. SR uznalo de iure alebo de facto 31 štátov vtedajšej Európy. Prvá samostatná Slovenská republika vznikla v istom veľmocenskom prostredí /ako to vždy býva/ no ak by neexistovala silná túžba Slovákov po svojbytnosti a štátnom sebaurčení, boli by všetky veľmocenské tlaky zbytočné.

Vznik prvej slovenskej štátnosti 14.marca 1939 bol výsledkom dlhého historického vývoja Slovákov od čias osvietenstva a národného obrodenia. Vyvrcholil v ňom proces, ktorý započal veľký Ľudovít Štúr a ostatní štúrovci v 1848, ktorý udržiavali pri živote ľudia ako S.H.Vajanský v ťažkých časoch maďarizácie, sformulovali do jasného autonomistického programu velikáni ako A.Hlinka a M.Rázus a ktorý potom -aj po násilnom prerušení štátnosti v 1945, pokračoval ďalej v podobe obmedzenej národnej samosprávy po nemeckej okupácii a neskôr nástupe komunizmu / boj proti nemeckej okupácii v SNP, povstalecká SNR, Zbor povereníkov, vyhlásenie Slovenskej socialistickej republiky, samostatná slovenská cirkevná provincia/. – Vývoj štátnej idey pokračoval až po národnú a demokratickú revolúciu 1989-1992 a obnovu slovenskej štátnosti 1.1.1993.

Nie na všetko, čo nasledovalo po vzniku prvej SR môžeme byť my Slováci hrdí. Veď ale ktorý národ je hrdý na všetko, čo sa počas jeho vývoja udialo ? Podstatné je, že sa Slováci v marci 1939 definitívne zobudili a presvedčili, že sú dosť múdri a pracovití, aby si vládli. sami.

Niet väčšej udalosti v dejinách národa, ako keď sa postaví sám na svoje vlastné nohy. Nám Slovákom sa to stalo 14.marca 1939. Odvtedy kráčame, nie vždy rovno a vzpriamene. No kráčame. Ideme stále vpred. Napriek hromom a bleskom, čo občas nad Tatrami divo bijú. – Ideme stále vpred…

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

RTVS=brloh čiernokošeliarov

26.04.2024

Už dlhší čas sa dá politickú mapu SR veľmi orientačne znázorniť tak, že jedna tretina občanov SR kašle na politiku a na voľby a je jej jedno, koho poslúcha a na koho nadáva. Druhá tretina je orientovaná na Brusel a jeho hodnoty a tretia tretina, – to sú skutoční Slováci, vlastenci, národovci. Delenie na tri tretiny potvrdili v poslednom polroku dvoje [...]

Férové bruselské „El Clasico“

22.04.2024

Proti futbalovému mužstvu, ktorého fanúšikovia mávajú zástavami nezávislého Katalánska a jedujú tak mocenské centrá Západu je klasicky možné všetko. Dá sa neodpískať dva hrubé fauly a jednu ruku v šestnástke, dá sa neuznať regulárny gól – a dá sa naopak, skórovať z vymyslenej penalty a miesto červenej karty za faul pri útoku na osamelého brankára sa dá [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 421
Celková čítanosť: 1972371x
Priemerná čítanosť článkov: 4685x

Autor blogu

Kategórie