Založ si blog

Zelenského drony nad Moskvou

Rakúske periodikum „Express“ napísalo, že potom, čo Ukrajina nemala síl na jarnú ofenzívu, začala proti Rusku teroristickú vojnu. Miesto útokov na vojenské ciele Kyjev zastrašuje obyvateľov moskovských panelákov. Rakúšania sa pozastavujú nad tým, že na americké-britsko-ukrajinské útoky „naša“ EU vôbec nereaguje. Ibaže ak USA/Ukrajina prejde od dronov k raketám na Moskvu-ruská odpoveď bude taká, že ju pocítia všetci v Európe…

Nie sú drony ako drony. Rusko už takmer týždeň sústavne v noci i cez deň útočí na vojenské objekty banderovcov po celej Ukrajine /od Haliče cez Odessu, Charkov…až po Kyjev/. Ruské nálety majú za cieľ sťažiť chystanú ukrajinskú ofenzívu, ničiť logistické centrá, sklady zbraní, munície, paliva, riadiace vojenské centrá, zhromaždiská živej sily, bunkre s dôstojníkmi OS UA a NATO a pod.

Štruktúra leteckých útokov je pomerne stabilne daná: najprv drony „Gerane“ vyčerpajú ukrajinskú PVO, potom nasledujú raketové údery /Iskander, Kindžal, a i./ a napokon letecké nálety s ďalekonosnými bombami s vlastnou navigáciou na cieľ. Výsledkom sú presnejšie zásahy cieľov a minimalizácia vedľajší strát a obetí na civilnom obyvateľstve. Takto to hodnotia nielen ruskí ale aj zahraniční čínski no tiež niektorí západní vojenskí analytici.

Ukrajinské sily sa v posledných dňoch či hodinách pokúšajú o odvetu. Na územie Podmoskovskej oblasti vypúšťajú drony-kamikadze s doletom do 500 km. Tieto drony ale nie sú podporované žiadnymi raketami či lietadlami-bombardérmi. Vypúšťanie ukrajinských dronov pôsobí aj podľa mienky ISW značne chaoticky. Je evidentné, že cieľom dronových útokov Ukrajiny do hĺbky ruského územia nie je zásah vojenských objektov. Cieľom banderovcov je šíriť paniku medzi ruským obyvateľstvom, vyvolávať strach a zmätok.

Údery z dronov sú slabé, nedokážu vážnejšie poškodiť zasiahnuté budovy, ľudí tu a tam zrania, ale iba ľahko. Väčšina dronov poškodí strechu alebo fasádu budov. Zateplenie na budovách sa chytí a pekne fotogenticky chvíľu dymí. Tajní spolupracovníci SBU, vydávajúci sa za bežných ruských občanov, to potom fotia a nahrávajú na mobily a posielajú do sociálnych sietí. Zábery zvýrazňujú propagačný a psychologický účinok. – A o to banderovcom ide: dezinformovať- raportovať o vojenskej aktivite v hĺbke Ruska, ktorá však v skutočnosti neexistuje. Širiť paniku, strach a teror – a tak dávať každému súdnemu človeku najavo, že ide o útoky teroristické, že ide o činy teroristov. Teroristov, ktorí nebojujú mužne ako vojaci ale zo zálohy, od chrbta…

Ruských analytikov na najnovších dronových útokoch na oblasť pod Moskvou neznepokojujú faktické škody a straty, vyvolané dronmi. Tie sú smiešne zanedbateľné. Vyrušuje ich niečo iné. Je zjavné, že na útokoch na Moskvu sa nepodieľajú iba bezpilotné lietadlá, vypúšťané z 500 km vzdialených území Ukrajiny. Drvivú väčšinu z nich ruská PVO počas ich letu zostrelí alebo im naruší navigáciu či rádiové spojenie a spôsobí ich havárie. Poslednú várku týchto dronov -bolo ich 8, Rusi ešte pred Moskvou zničili-s výnimkou jedného, ktorý prinútili pristáť a teraz ho analyzujú. Ruských analytikov vyrušuje to, že malé tzv. amatérske drony – práve tie, čo zasahujú strechy budov, neprichádzajú z oblastí pod vládou Ukrajiny, ale z územia Ruska. Dakedy priamo z dačí a lesíkov okolo Moskvy…

Tieto pod Moskvou vypúšťané jednoduché drony sú jednorazovo navedené na cieľ a potom už idú bez rádiového spojenia-nedajú sa teda navigačne: rádiovo alebo elektronicky zmiasť. Idú, idú ako „sprosté“, pokým nenarazia na budovu. Tam urobia puk, zadymia okolie a je koniec. – Strašné nie je, čo spôsobujú. Strašné je uvedomiť si, že ich na Moskvu vypustili ľudia, čo v Moskve a okolí žijú. Sú to tzv. „ruskí partizáni“. V skutočnosti sú to Ukrajinci, vycvičení ukrajinskou tajnou službou SBU. Počas vyše ročného konfliktu sa zamiešali medzi utečencov. Najprv boli spiacimi agentami a teraz sa aktivizujú-ako diverzanti a teroristi.

Odhaliť a zneškodniť agentov a diverzantov SBU je veľmi ťažké. Na území Ruska je totiž odhadom 7 až 10 miliónov utečencov alebo gastarbeiterov z Ukrajiny. Hľadať medzi miliónmi pokojne žijúcich a pracujúcich Ukrajincov pár desiatok možno i pár stoviek vyškolených agentov, sabotérov a záškodníkov, – to je ako hľadať ihlu v kope sena. Diverzanti majú v Rusku rodinné zázemie, hovoria nielen po rusky ale už aj s moskovským prízvukom. Sú nenápadní. Majú technické zručnosti na výrobu jednoduchých dronov a jednoduchých výbušnín. Dokážu ich robiť doma, v pivniciach či v bytoch. Z bežne dostupných surovín a materiálov. Takýto „obyčajní občania“ -čím sú obyčajnejšími občanmi, tým sú nebezpeční. Ruské bezpečnostné sily sa usilujú zvládať ich v predstihu. Zďaleka nie vždy sa im to však podarí…

Výsledkom sú potom začadené fasády alebo strechy obytných panelákov. No čo je horšie, výsledkom je aj nespokojnosť občanov s tým, ako štátne orgány zabezpečujú podmienky na normálny život a prácu Rusov. Osobitne potom nespokojnosť veľkomestsky rozmaznaných Rusov – „Moskvičov“, Moskovčanov.

– Nuž aj toto je vojna. Nie krvavá, neničiaca materiálne hodnoty. Devastujúca „iba“ každodennú rutinu ľudí, zneisťujúca ich, šíriaca obavy a strachy.

-Na druhej strane, ako všetko zlé je aj toto zlo na niečo dobré. Ľudia, čo sa doteraz povaľovali po kaviarňach, počúvali hudbu, v pohode popíjali drinky a klebetili – v čase, keď ich spoluobčania za nich umierali v zákopoch na Donbase-si vďaka banderovským dronom uvedomia koľká bije. Pochopia, že to, čo vidia v televízii nie je akčný film. Pochopia, že oni sami a celá ich krajina sú v nebezpečenstve. Uvedomia si, že treba na obranu seba, svojich rodín a svojej vlasti čosi robiť. Nielen frfľať pri televíznych novinách, ale aj čosi hmatateľné robiť.

Banderovci tak dronovými útokmi -paradoxne- pomáhajú ruským orgánom pripraviť pôdu pre mimoriadne opatrenia: napr. sprísnenie bezpečnostných kontrol, legislatívne obmedzenia, predĺženie pracovného týždňa na 6 dní, vyhlásenie ďalšej mobilizácie záložníkov a pod.

Znovu sa ukazuje, že cez vojnu si nikto nikde nemôže byť svojím bezpečím celkom istý. Znovu sa však ukazuje aj to, že všetko zlé je aj na niečo dobré. V Rusku, na Ukrajine…a aj tu u nás, na našom zatiaľ /relatívne/ mierovom Slovensku.

RTVS=brloh čiernokošeliarov

26.04.2024

Už dlhší čas sa dá politickú mapu SR veľmi orientačne znázorniť tak, že jedna tretina občanov SR kašle na politiku a na voľby a je jej jedno, koho poslúcha a na koho nadáva. Druhá tretina je orientovaná na Brusel a jeho hodnoty a tretia tretina, – to sú skutoční Slováci, vlastenci, národovci. Delenie na tri tretiny potvrdili v poslednom polroku dvoje [...]

Férové bruselské „El Clasico“

22.04.2024

Proti futbalovému mužstvu, ktorého fanúšikovia mávajú zástavami nezávislého Katalánska a jedujú tak mocenské centrá Západu je klasicky možné všetko. Dá sa neodpískať dva hrubé fauly a jednu ruku v šestnástke, dá sa neuznať regulárny gól – a dá sa naopak, skórovať z vymyslenej penalty a miesto červenej karty za faul pri útoku na osamelého brankára sa dá [...]

Štvanica na Pellegriniho,Náhlika, Kuffu-jediná dnešná agenda opozície

16.04.2024

Životom bitá slovenská opozícia toho nemá veľa, čím by zaujala širšie vrstvy slovenskej spoločnosti. Alternatívne rozvojové programy ? Opozícia ani nevie, čo to znamená. Má však po ruke mejnstrímové médíá a Matovičovu „tajnú službu“. Tie sú schopné prihrať PS, SaS či KDH aspoň nejaké personálne kauzy a kauzičky. Slovensku a Slovákom nepomôže, keď [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 420
Celková čítanosť: 1967840x
Priemerná čítanosť článkov: 4685x

Autor blogu

Kategórie