Založ si blog

Le Figaro: Krym bol vždy ruský

Vo francúzskom Le Figaro vyjadril svoj názor na problematiku Krymu bývalý francúzsky republikánsky poslanec NZ a bývalý štátny tajomník Pierre Lellouche. Podľa neho nástojiť na návrate Krymu pod vládu Kyjeva protirečí historickopolitickým reáliám. Krym bol v novších dobách vždy súčasťou Ruska. Nikdy nebol ukrajinský, Výnimkou je krátke obdobie, po r 1954 kedy diktátor Chruščov pričlenil Krym k inej organizačnej zložke ZSSR, konkrétne k USSR.

Chruščovov akt bol pochybný z hľadiska platnej sovietskej legislatívy, no predovšetkým . z hľadiska medzinárodného práva – nemal žiadnu platnosť. Krym je teda dnes podľa Lelloucha tam, kde vždy bol – v Rusku. Čosi podobné sa týka aj Donbasu a Novoruska /vrátane Odessy/.

Lellouche implicutne navrhuje obetovať historicky ruské územia s prevahou Rusov a sústrediť sa na začlenenie zvyšku Ukrajiny do sféry Západu, teda napokon aj do EU. Vstupom do EU by zvyšková Ukrajina dostala nové bezpečnostné garancie. Získala by nielen ekonomické zázemie a sociálne istoty ale aj právo využívať európsky bezpečnostný systém.

Lellouche ale upozorňuje, že pokým by sa hraničné spory s Ruskom neuzavreli, pokým by Ukrajina trvala na obnove moci aj nad Krymom či Donbasom, bola by veľkým zdrojom neistoty. Nielen pre seba a svojich susedov, ale v prípade členstva v EU aj pre celú Európsku úniu. Preto si podmienky a okolnosti integrácie Ukrajiny do EU treba starostlivo premyslieť.

A férovo o tom informovať ako Európanov tak obyvateľov Ukrajiny.

Férové bruselské „El Clasico“

22.04.2024

Proti futbalovému mužstvu, ktorého fanúšikovia mávajú zástavami nezávislého Katalánska a jedujú tak mocenské centrá Západu je klasicky možné všetko. Dá sa neodpískať dva hrubé fauly a jednu ruku v šestnástke, dá sa neuznať regulárny gól – a dá sa naopak, skórovať z vymyslenej penalty a miesto červenej karty za faul pri útoku na osamelého brankára sa dá [...]

Štvanica na Pellegriniho,Náhlika, Kuffu-jediná dnešná agenda opozície

16.04.2024

Životom bitá slovenská opozícia toho nemá veľa, čím by zaujala širšie vrstvy slovenskej spoločnosti. Alternatívne rozvojové programy ? Opozícia ani nevie, čo to znamená. Má však po ruke mejnstrímové médíá a Matovičovu „tajnú službu“. Tie sú schopné prihrať PS, SaS či KDH aspoň nejaké personálne kauzy a kauzičky. Slovensku a Slovákom nepomôže, keď [...]

Ilegálni zberači parožia – nie iba úbohé obete mäsožravých medveďov

14.04.2024

Už ma nebaví sledovať naše médiá, v ktorých sa o incidentoch medzi medveďmi a ľuďmi hovoria iba polopravdy. PREČO SA NEPÍŠE O ILEGÁLNYCH ZBERAČOV PAROHOV ? Veď tí tzv, turisti, čo boli napadnutí medveďmi mimo intravilánu obce a mimo značkovaných chodníkov a čo sa predierali kadejakými húštinami, kde májovky neŕastú ani náhodou – to sú obyčajní delikventi. [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 1965954x
Priemerná čítanosť článkov: 4692x

Autor blogu

Kategórie