Založ si blog

Tri správy z Ukrajiny

Pravda sa v poslednom čase zlepšila v uverejňovaní relatívne nestranných informácií o situácii na Ukrajine a v Rusku. Tu a tam však predsa len nezostane priestor na podľa mňa zaujímavé správy, dokresľujúce situáciu, aká tam dnes je. Dovolím si preto prispieť aspoň niekoľkými takýmito nepostrehnutými správičkami , aby si tí, čo o to majú záujem, vytvorili úplnejší obraz o tom, čo sa v týchto končinách sveta deje.

  • CNN priniesla letecké zábery z budovania tzv. Vagnerovej obrannej línie. Budujú ju stavbári pod vedením špecialistov z tzv, Vagnerovej skupiny. Ide o niekoľko fortifikačných línií a oporných bodov pozdĺž hraníc DNR, LNR a Belgorodskej oblasti RF. Systém sa opiera o betónové protitankové pyramídy, protipechotné oporné body, železobetónové bunkre proti artilérii, raketometom a letectvu a pod. Cieľom fortifikácie je zabezpečiť úspešnú obranu ruských síl proti nepriateľovi aj v prípade, že by útočil aj 10-12 násobnej početnej prevahe. Línia má umožniť vojskám RF prejsť do efektívnej obrany tam, kde neplánujú útočné údery a ušetriť sily tam, kde naopak budú smerovať šturmové kliny vojsk RF. Rusi sa dali inšpirovať podobnými líniami, vybudovanými za 8 rokov Ukrajincami v Donbase-pod vedením špecialistov NATO. Zdá sa, že sa tu objavuje vojenská retro-móda z čias Maginotovej a Siegfriedovej línie z čias 1. a 2. sv.vojny.
  • Podpredsedníčka vlády Ukrajiny, Irina Vereščuková sa na ukrajinskom televíznom 24 kanály obrátila k takmer 10 mil. občanom Ukrajiny, ktorí t.č. žijú a pracujú v zahraničí, aby pokiaľ sa dá, do jari na Ukrajinu ani necestovali a aby sa snažili prezimovať v zahraničí. Vláda Ukrajiny im totiž nevie v zimnom období zabezpečiť bezpečné podmienky na život, najmä nie vykurované a osvetlené príbytky, funkčnú dodávku vody a odkanalizovanie. Vyhlásenie, v ktorom predstaviteľ štátu vyzýva občanov, aby sa nevracali domov je v podmienkach dnešného sveta neobvyklé až raritné. Funkčnosť ukrajinského štátu je však t.č. rovnako raritná. presvedčil sa o tom dnes aj nemecký prezident F-W. Steinmeirer, ktorý sa napriek varovaniam rozhodol na hrdinskú cestu „na východný front“. Napokon absolvoval vyše hodinové rokovanie nie so Zelenským, ale s primátorom oblastného mesta v protileteckom kryte neďaleko Černygova.
  • Čitatelia nemeckého Der Spiegel sa v diskusnej ankete pridali na stranu amerických kongresmanov, ktorí vyzvali amerického prezidenta Joe Bidena k začatiu okamžitých a bezpodmienečných mierových rokovaní s Ruskou federáciou. Veľká časť z nich sa vyjadrila, že pri začatí takýchto rokovaní už netreba brať ohľad na názor a protesty vlády v Kyjeve. Zelenskij medzitým znovu prejavil svoj celosvetový štátnický rozhľad, keď opätovne vyzval Japonsko, aby začalo oslobodzovať Južné Kurily, teda tzv. japonské severné teritórií spod „ruskej okupácie“. Problém je, že Japonci sa do oslobodzovania „svojich“ územia akosi nehrnú. A naďalej, aj keď iba v rozsahu umožnenom sankciami, na Sachaline spolu s Rusmi prevádzkujú ropné a plynové polia.

Piaty pokus o likvidáciu Fica a spol.

17.07.2024

Geopolitické centrum spravujúce momentálne aj priestor SR sa v pomerne krátkom čase znovu pokúša zbaviť tŕňa v päte, – zbaviť sa vlády R.Fica a spol. Domáci „slovenskí“ aktivisti tohto centra idú naplno už dva roky, aby sa zavďačili svojim chlebodarcom. No napriek nemalým zdrojom sa im akosi nedarí. Fico a spol. napriek úsiliu progresívno-liberálnych [...]

Uhlerová uhla od ľavice k progresívcom: koľko odborárov s ňou súhlasí ?

14.07.2024

Predsedníčka KOZ Monika Uhlerová sa pred troma dňami v podkaste Denníka N dala počuť, že ona osobne je progresívna liberálka a nie ako jej predchodcovia na čele odborárov – ľavičiari a sociálni demokrati. Uhlerová tvrdo napadla zámer Smeru SSD postaviť v SR hrádzu progresivizmu. Byť proti progresivizmu je podľa Uhlerovej byť proti pokroku a sociálnej rovnosti. Byť za [...]

Opozícia spustila starú ošúchanú platňu o trestnom zákone

11.07.2024

Podľa Šimečkovcov a Grohlingovcov sú vládne strany Smer, Hlas a SNS babráci, lebo už po neviemkoľký raz musia prerábať trestný zákon /ďalej TZ/. Áno, pôvodný návrh novely TZ bol v NRSR predkladateľom upravovaný, lebo sa koalícia rozhodla vyhnúť sa konfrontácie s EK pri otázke právneho štátu. Potom bol pôvodný návrh upravený ešte raz, aby sa zastavila hystéria vo [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 450
Celková čítanosť: 2108175x
Priemerná čítanosť článkov: 4685x

Autor blogu

Kategórie