Založ si blog

Petrík Pellegrini sa včera zase predviedol…

Bez starostlivého vedenia svojho politického učiteľa sa nám z Petríka Pellegriniho stáva populistický táraj. Vo včerajšej televíznej besede s moderátorkou a „zaľudnou“ politickou Remišovou sa blysol zopár nepríliš premyslenými ba až nemúdrymi vyjadreniami.

Predovšetkým jedno z nich bolo dosť nešťastné. Aj keď,-ako som už avizoval vo svojom včerajšom článku, aj dosť očakávané. Čakal som však, že s ním príde niekto z vládnej koalície alebo liberálnych strán typu SaS či PS – no tu ho máš, Petrík týchto kovaných liberálov všetkých predbehol.

Pellegrini včera v televízii celkom vážne navrhol, aby sa na sociálnych sieťach a na diskusných fórach museli všetci účastníci podpisovať pod statusmi svojimi pravými občianskymi menami. Vraj sa tým zlikvidujú nenávistné vyjadrenia, urážky národnosti, relígie, sexuálnej či inej orientácie. Vraj on ešte ako premiér na schôdzi predstaviteľov médií toto už dávnejšie navrhol, no nepochodil.

-Nuž nečudo, že nepochodil. SR by bola jediná, kde by sa takéto teoreticky drakonické a prakticky nerealizovateľné opatrenie uzákonilo. Ibaže uzákonilo by sa to vskutku ťažko. Bolo by to v rozpore s európskou legislatívou o ochrane osobných údajov a bolo by to v rozpore s normami zabezpečujúcimi chod sociálnych sietí v EU a vo svete. Ďalšie normy v oblasti práva tvorcu na svoju anonymitu už ani nespomíname.

-Toto sú formálno-právne dôvody, pre ktoré by Pellegrinoho návrh neprešiel. Sú aj iné,-finančné, podnikateľské, kapitalistické. Anonymita užívateľov sociálnych sietí – to je základ obrovských ziskov poskytovateľov sietí a internetu vôbec. Bez RELATÍVNEJ anonymity by sa siete takmer rozsypali. No a potom sú tu dôvody praktické. Na strane administrátorov diskusných fór, ktorí by boli zavalení nekonečnými preverovaniami mien a priezvisk. Administrovanie fór by tak bolo paralyzované. Na strane diskutérov by sa vec zmenila radikálne: prestali by možno s priamym zastrašovaním či priamym vyjadrovaním nevraživosti a nahradili by ich rafinovanejšími dvojzmyselnými formami. S ich posudzovaním by potom mali administrátori či dokonca aj OČTK toľko práce, že by ju kvalitne ani nezvládli.

Obrovským paradoxom by však bol samotný efekt zrušenia anonymity sietí. Verbálne násilie diskutérov voči svojim obetiam by nahradili rôzne formy otvoreného násilia na diskutéroch zo strany tých, ktorým sa názory diskutérov nepáčia, ktorí sú diskusnými príspevkami kritizovaní či sa cítia ich vyjadreniami dotknutí. To by bolo súdnych sporov !

Od poznania pravého mena diskutéra k identifikovaniu jeho adresy nie je ďaleko. A od zlosti za diskusný status ku prepichnutiu pneumatík, poškodeniu domu, šikanovaniu na pracovisku či pri vybavovaní rôznych úradných záležitostí je potom už len maličký krôčik. Zlosť na tých, čo majú iný názor ako ja by sa následne začala prelievať do podoby studenej a nedajbože aj horúcej občianskej vojny. Samozrejme, najprv iba takej susedskej, kolegiálnej, komunitnej, – ale potom…

Pod svojimi článkami nachádzam aj ja všelijaké diskusné príspevky. Podporné, pochvalné,-ktoré potešia, aj kritické, upozorňujúce na faktické chyby, ktoré ma nútia veci prehodnocovať a posúvajú ma ďalej. Sú tam samozrejme aj statusy, ktoré netešia, urážajú, ba aj poškodzujú moje dobré meno a profesionálnu česť. Veľká časť z nich je z pera profesionálnych trolov alebo bláznov. Sú to šikanózne internetové pijavice, ktoré články zväčša ani nečítajú a hneď už hejtujú, len čo vidia meno autora blogu. Sú aj iní nežiadúci diskutéri – nepoznám ich, ale svojou produkciou pripomínajú adolescentnú zdrogovanú čvargu. Od nich už zaznelo aj zopár vyhrážok. Basou, bitkou, majetkovou ujmou…všeličím. Neraz som pri nich zatúžil poznať ich osobne, vybaviť si to s nimi chlapsky ručne-stručne. Áno, priznávam, mal som takéto pocity. No vždy som sa s nimi vyrovnal. A s nikým by som sa samozrejme biť nešiel. Na to som už príliš starý pes.

-Jedinou vecou, ktorú môžem urobiť a občas aj urobím je, že si nežiadúcich pseudo-diskutérov dám medzi ignorovaných. Pomáha to. Čo oči nevidia, srdce nebolí. No a potom -ale naozaj iba výnimočne, využívam možnosť nahlásiť nielen vulgárnych ale až nebezpečných diskutérov administrátorovi. Niekedy si to admin všimne, niekedy nie. Záleží, kto je v službe. Situácia nie je ideálna, ale žiť sa s ňou dá.

Suma sumárum, návrh Petríka Pellegriniho nie je najlepší nápad. Je to návrh ďalšej reštrikcie v situácii už aj tak obmedzenej slobody slova, tlače a vyjadrovania. Je to signál, že vládnutie Petríka Pellegriniho by sa v oblasti slobôd veľmi nelíšilo od situácie, ktorá je výsledkom vládnutia tejto vlády-hrôzovlády. Prípad vraha zo Zámockej ulice nie je dôsledkom prílišnej slobody slova v SR. Je to dôsledok fatálneho niekoľkonásobného zlyhania administrátorov sociálnych sietí, na ktorých sa vrah dlhšiu dobu pohyboval. Ak treba niečo sprísniť a skvalitniť, tak je to práca administrátorov a internetovej polície.

OČTK na dnešnej TB tárali čosi o tom, že rodičia mladého vraha nenahlásili, že im ich syn vzal z domu zbrane. OČTK sa snažia už od začiatku vinu za nečinnosť voči páchateľovi hodiť na nich, na rodičov. IBAŽE pravda je inde. Ako povedal aj generál Šándor, aj v rozvojovej krajine by si po toľkých mesiacoch, čo páchateľ zásoboval sociálne siete vyhrážkami museli všimnúť, že tu vzniká nebezpečenstvo.

Za peniaze daňových poplatníkov je na polícii plno ľudí, čo sledujú internet a čo by v spolupráci s administrátormi mali overovať zdroje možných rizík. Páni poručíci nemusia celý deň naháňať výroky opozície, poľovať na Putinových trolov a ruských agentov, venovať sa taľafatkám okolo pseudo-hoaxov – či nedajbože sami na sieťach trolovať v prospech vlády, NATO a EU… Páni poručíci by mali naozaj aj čosi užitočné robiť.

To platí tiež o SIS, ktorá už dávno mala mať páchateľa v merku. Pre OČTK a SIS žiadna anonymita diskutérov neplatí. Oni keď chcú, prelustrujú každého, aj s tým najbizarnejším nickom za pár sekúnd. Prečo to v prípade vyhrážok bláznov ako bol páchateľ zo Zámockej nerobili a nerobia ? Prečo to nerobia aj v spolupráci s kvalifikovanými psychológmi a psychiatrami ?

Udalosť na Zámockej je ďalším veľkým zlyhaním ministra Mikulca, prezidenta PZ Hamrana ale aj pracovníkov SIS. Nech sa teraz nevyhovárajú na rodičov či na zlý vplyv agresívnych politikov. Rodičia nie sú bez viny,- ale ten, kto dovolil behať po internete besnému vrahovi neboli rodičia, ale ADMINISTRÁTORI diskusií, policajní internetoví sliediči a SIS. Tí zlyhali predovšetkým. Nech sa teraz OČTK a analytici nevyhovárajú ani na agresivitu politikov. Agresivita z politickej scény vplýva na celú spoločnosť-ale okrem vraha zo Zámockej neviedla u nikoho známeho ku tak odpornej najťažšej trestnej činnosti.

Na vine, že sa na Zámockej stalo, čo sa stalo je predovšetkým polícia a SIS a samozrejme administrátor diskusií. Očakával som, že to pán ex-premiér Pellegrini pochopí a že tak, ako skúsený generál Šándor skritizuje v televízii políciu, SIS a administrátorov sietí. Nie. Neurobil to. Pellegrini miesto toho populisticky a prvoplánovo zaútočil na slobodu prejavu na internete. Akoby nevedel, že v závažných prípadoch /pre OČTK a SIS resp. pre telekomunikácie/ ani dnes žiadna anonymita, žiadna bezbrehá sloboda neplatí. Petrík Pellegrini na riešenie zložitejších problémov zjavne nemá ani vzdelanie a ani schopnosti.

To na čo má, resp. nemá pán Peter Pellegrini nám verejne predviedol včera v televízii. Nuž bohviečo to nebolo. Skôr naopak. Ak opozícia vkladá nádeje do jeho premiérskych spôsobilostí, veľmi veľmi Petríka preceňuje.

Férové bruselské „El Clasico“

22.04.2024

Proti futbalovému mužstvu, ktorého fanúšikovia mávajú zástavami nezávislého Katalánska a jedujú tak mocenské centrá Západu je klasicky možné všetko. Dá sa neodpískať dva hrubé fauly a jednu ruku v šestnástke, dá sa neuznať regulárny gól – a dá sa naopak, skórovať z vymyslenej penalty a miesto červenej karty za faul pri útoku na osamelého brankára sa dá [...]

Štvanica na Pellegriniho,Náhlika, Kuffu-jediná dnešná agenda opozície

16.04.2024

Životom bitá slovenská opozícia toho nemá veľa, čím by zaujala širšie vrstvy slovenskej spoločnosti. Alternatívne rozvojové programy ? Opozícia ani nevie, čo to znamená. Má však po ruke mejnstrímové médíá a Matovičovu „tajnú službu“. Tie sú schopné prihrať PS, SaS či KDH aspoň nejaké personálne kauzy a kauzičky. Slovensku a Slovákom nepomôže, keď [...]

Ilegálni zberači parožia – nie iba úbohé obete mäsožravých medveďov

14.04.2024

Už ma nebaví sledovať naše médiá, v ktorých sa o incidentoch medzi medveďmi a ľuďmi hovoria iba polopravdy. PREČO SA NEPÍŠE O ILEGÁLNYCH ZBERAČOV PAROHOV ? Veď tí tzv, turisti, čo boli napadnutí medveďmi mimo intravilánu obce a mimo značkovaných chodníkov a čo sa predierali kadejakými húštinami, kde májovky neŕastú ani náhodou – to sú obyčajní delikventi. [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 1964132x
Priemerná čítanosť článkov: 4688x

Autor blogu

Kategórie