Založ si blog

Bez českých „expertov“ v slovenských televíziách ani na krok !

Dal som si brigádnikmi- študentmi urobiť 5-dňový monitoring celoplošných slovenských televízií. Realizovali ho od 1.4. dodnes. Úloha monitoringu bola jednoduchá: zistiť početnosť českých a slovenských expertov v rôznych reláciách spravodajských televízií ta3, stv24, joj24. Záber relácií bol široký – no vzhľadom na cieľ prieskumu som ho rozdelil do všeobecného okruhu a do zahraničnopolitického a bezpečnostného okruhu.

Nebudem vás tu nudiť číslami, tabuľkami či grafmi. Výsledky krátkeho prieskumu zhrniem iba všeobecne. Podľa nich v sledovanom období /začiatok apríla/ vystupovali v slovenských televíziách – nota bene vysielajúcich pre Slovákov na území suverénnej Slovenskej republiky českí experti, českí poradcovia v 32%. V segmente zahraničnej politiky a bezpečnostnej politiky dosiahla zastúpenosť českých expertov resp. poradcov 48,2 % , – teda takmer polovicu. Keď v zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti k českým poradcom a expertom prirátame expertov z iných krajín EU a NATO, potom redaktormi a moderátormi „slovenských“ televízií oslovení slovenskí špecialisti nedosiahli ani 50%.

Na Slovensku už vyše sto rokov fungujú slovenské vysoké školy. Už takmer sto rokov fungujú aj rôzne vedecko-výskumné ustanovizne, vyše pol storočia tu máme pracoviská akadémie vied. Po 1989 v SR ako huby po daždi narástli aj rôzne neštátne expertské pracoviská, kadejaké inštitúcie a inštitúty. A samozrejme neziskovky a mimovládky… V zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti sú ich dnes desiatky. V Bratislave, v Košiciach, v Bystrici, Prešove, Žiline, Trenčíne, Trnave, Nitre…prosto všade, kde fungujú univerzity a vysoké školy, fungujú popri nich aj aplikačné a poradenské organizácie.

Napriek počtu sa zdá, že pracoviská slovenských špecialistov sú akési neviditeľné. Osobitne sú neviditeľné pre naše „slovenské“ médiá, pre rádia a televízie. Lebo súdiac podľa ich angažovania v médiách akoby ani neexistovali, akoby na Slovensku experti, špecialisti či poradcovia iba začínali. A tak, -akoby naše médiá boli nútené hľadať odpovede na odborné otázky odborníkov mimo SR, v zahraničí, resp. takmer výhradne v Česku…

Prečo to tak je ? Nemáme my tu na Slovensku už žiadnych vlastných odborníkov ? Musíme hľadať kvalifikovaných poradcov, osobitne v zahraničnopolitickej, zahraničnospravodajskej a bezpečnostnej oblasti v Česku ? Sú vyjadrenia expertov vyslovované po česky akési múdrejšie, vedeckejšie, menej krpčiarske než názory ich slovenských kolegov ? A prečo sa pre naše médiá takými expertnejšími javia českí poradcovia práve v oblasti zahraničia a bezpečnosti ? Lebo sú to naozaj kvalifikovanejší experti a poradcovia ?

Nazdám sa, že nie. Dokonca ani len náhodou NIE. Ak si vezmeme „odborné“ vyjadrenia Čechov a zamyslíme sa nad ich originalitou, zistíme, že ide o kopu všeobecne známych fráz, obalenú do požadovanej pro-západnej politickej zafarbenosti. Najmä ak si ich preložíme do našej menej kúzelnej, menej kvetnatej, vecnejšej slovenčiny.

Príčinou častej, ba v poslednom pol roku čoraz častejšej účasti českých expertov a poradcov v slovenských médiách – predovšetkým v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, je podľa mňa súčasná zahraničná a bezpečnostná politika novej slovenskej vlády. Táto politika je pre bruselské centrá EU a NATO nepríjemná, neslušne kritická, ba až hostilná. Zdá sa, že Slovensko má dnes u pánov na Západe povesť krajiny s divou, priam barbarskou zahraničnou politikou. To je v ostrom kontraste s korektnou pro-euroatlantickou, poslušnou až úslužnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou susedného Česka.

-Niekto sa /aj vzhľadom na nízku jazykovú bariéru/ preto rozhodol využiť pro-bruselských českých expertov na osvietenskú misiu na Slovensku. Posielanie osvietených českých mudrlantov na barbarské na konzervatívne, reakčné Slovensko má už dlhšiu tradíciu. V rokoch 1918-1939 prichádzali na Slovensko voľnomyšlienkárski Česi, aby na Slovensku bojovali s náboženským tmárstvom, potláčali staré tradície a šírili pokrokárstvo, progresivizmus, liberalizmus, kozmopolitizmus a konzumizmus. Po 2.sv. vojne, keď sa obnovila česká dominancia nad Slovenskom, prišli do slovenských krajov kovaní českí komunisti. Títo mali preškoliť kresťansko-sociálnu duchovne orientovanú populáciu na populáciu boľševicko-materiálnu, „pokrokovú“, internacionalistickú. Medzi poprednými misionármi tejto doby bol aj starý otec dnešného vodcu Progresívnej strany- starý pán Šimečka. Dnes jeho syn-Šimečka najmladší, pokračuje v boľševizačnej a progresivistickej misii svojho „dědečka“.

Štruktúry, ktoré usmerňujú západné masmédiá, dostali zjavne befél, aby pri zmene príliš nezávislého a príliš pro-slovanského myslenia Slovákov siahli po overených ortodoxných českých progresivistoch a LIBERáLOCH. Domáci slovenskí experti, aj tí opoziční, nie sú totiž dosť proti-vládni, nie sú dosť proti-ruskí. Nemajú na Západe taký kredit ako tradične Rusmi opovrhujúcimi českí „koumáci“. Takže preto k nám na Slovensko prichádzajú spanilé jazdy českých poradcov a expertov.

Tak či onak, nevieme sa asi správať tak, ako to od nás „Európa“ očakáva. Treba nám prejsť intenzívnou českou „prevýchovou“. Treba nám poriadne prepratie mozgov. Treba nám zmena duchovna.

-Podarí sa to ? Podarí sa Západu nás duchovne počeštiť ? Aj dnešné voľby veľa napovedia, či áno alebo nie. Uvidíme.

Nedeľná Jančkárová alebo čaro nechceného

23.06.2024

Bojkot Šipoša z OLaNO /“Slovensko“/ zo strany Michelka spôsobil, že dnes mnohí politikychtiví Slováci prežili celkom pokojnú a poučnú nedeľu. Život ukázal, aký prezentačný formát môže mať relácia aj s takými výrazne odlišnými politickými súpermi, akými sú matovičkár Šipoš a národniar Michelko. Súperi diskutovali na diaľku, s jemným časovým [...]

Ta3: Králova moderátorská vyváženosť „v ťahu“

19.06.2024

Včera ma pán moderátor Král z ta3 veľmi sklamal. Považoval som ho spolu s Bielikom za jednookého kráľa medzi slepými moderátormi Slovenska. No po včerajšku má toto renomé u mňa riadne naštrbené. Včerajší „súboj“ zástupcov SaS /Kolíková, Krupa/ a zástupcov Smeru /Gašpar, Gluck/ neviedol Král férovo. Opozičnej SaS dal okato viac priestoru /62%/, Krupovi a [...]

Policajný štát podľa Kolíkovej

18.06.2024

Oddnes to znovu začína. Znovu budú pochody a demonštrácie opozície proti vláde. Kolíková sa preto znovu dostáva do varu, do svojho obvyklého symptomatického švungu. Dnes na TB strany SaS pani doktorka práv oznámila, že sa momentom prijatia „lex atentát“ stane POLICAJNÝM ŠTÁTOM. Doposiaľ som si myslel, že policajný štát charakterizuje vláda polície, vláda [...]

Martina Holečková

Poslanci na návrh nitrianskeho župana Becíka odvolali podpredsedníčku kraja Holečkovú

24.06.2024 13:23

Holečkovú na post nominoval Demokratický poslanecký klub. Viacerí jeho členovia tvrdia, že v prípade jej odvolania má ísť o revanš.

ŠÚKL / Štátny ústav pre kontrolu liečiv /

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku na liečbu problémov s prištítnymi žľazami

24.06.2024 12:53

Ide o šaržu s exspiráciou v júli v roku 2025.

LGBTI / Dúhová vlajka /

Prieskum: Polovica slovenskej populácie nesúhlasí s rovnakými právami pre LGBTQI+ páry

24.06.2024 12:35

Slovensko je krajinou s najmenšou mierou tolerancie a prijatia ľudí z LGBTQI+ komunity, čo dokazujú aj dáta z Eurobarometra.

Gröhling

SaS odmieta rušenie jedného volebného obvodu, zmenu považuje za účelovú

24.06.2024 12:22

Strana argumentuje prepadom veľkého počtu hlasov a ich nerovnosťou.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 444
Celková čítanosť: 2072740x
Priemerná čítanosť článkov: 4668x

Autor blogu

Kategórie