Založ si blog

Chcú Rusi hraničiť so Slovenskom ?

Čo chcú obyčajní Rusi ? Nie ruská elita, nie politici v Kremli alebo generalita okolo S.Šojgu, ale obyčajní občania RF. Čo vlastne chcú – rozširovať svoju matičku Rus ad infinitum alebo majú o svojej vlasti a jej hraniciach konkrétnejšie, civilizovanejšie predstavy ?

Na tieto otázky sa zameral rozsiahly výskum ruských sociologov zo združenia tzv. „Komunikačná a informačná skupina“. Výskumu sa zúčastnilo 9700 Rusov z 51 krajov RF. Respondenti boli vo veku od 18 do 65 rokov, rovnomerne muži i ženy. Z náhodne oslovených odmietlo odpovedať 4,9% vybraných respondentov. Respondentom bola napr. položená otázka „Ktoré regiony Ukrajiny /okrem tých, ktoré boli predtým prijaté do RF/ považujete za potrebné oslobodiť spod kontroly súčasného kyjevského režimu a ak si to rozhodnú v referendách, s prijatím ktorých súhlasíte, aby sa stali súčasťou Ruskej federácie ?“

Z výsledkov vyberiem iba tie najzaujímavejšie. Najviac /91%/ respondentov by chcelo začleniť do RF tie časti Zaporožskej oblasti, ktoré sú zatiaľ pod kontrolou Kyjeva. 89% respondentov by chcelo pričleniť zvyšky Chersonskej oblasti /vrátane Chersonu/. Na treťom mieste je požiadavka začleniť do Ruska Odessu a celú Odesskú oblasť / 88%/. Nasleduje požiadavka vrátiť Rusku Charkov a Charkovskú oblasť /83%/, Dnepropetrovsk a jeho oblasť /76%/ a Nikolajev a jeho oblasť /86%/. – Všetky tieto oblasti sú etnicky prevažne ruské územia s úzkymi nielen historickými ale aj rodinnými väzbami na ľudí z materského Ruska.

Pokiaľ ide o Kyjev, obsadenie tohto mesta a jeho okolia chce 61% respondentov, no nie natrvalo. Iba na to, aby sa dosiahli potrebné zmeny v režime, ktorý na Ukrajine vládne a aby bolo možné odsúhlasiť referendá v ukrajinskej Verchovnej rade /parlamente/.

Pokiaľ ide o zvyšné regiony Ukrajiny, tu záujem Rusov o súžitie s ich obyvateľmi v rámci jedného štátu /Ruska/ klesá. Predovšetkým preto, lebo v nich početne prevládajú Ukrajinci, navyše takí Ukrajinci, ktorých Rusi považujú za rusofóbnych, odcudzených ruskému spôsobu života a ruskej kultúre. Sú to napr. oblasti ako Kirovgrad / s pričlenením k Rusku súhlasí 58%/, Sumy /za pričlenenie k Rusku je 52%/, centrálne oblasti Ukrajiny /Čerkassy, Žitomir, Poltava/ 53%, Rovno /50%/, Volyň /42%/, Chmelnický region /35%/, Vinický region /28%/, Černovický region /26%/ , Halič / Ľvov, Ivano-Frankovsk, Ternopoľ/ 11% a napokon Zakarpatsko /Podkarpatská Rus/ 10%. Možnosť „oslobodiť“ a k Rusku pripojiť celú Ukrajinu si vybralo 21% respondentov a možnosť, že netreba „oslobodzovať“ a k Rusku pripájať žiadnu ďalšiu časť Ukrajiny si zvolilo 19% respondentov.

Pokiaľ ide o intenzitu túžby pripojiť k Rusku niektoré ruskojazyčné oblasti Ukrajiny, tu chcelo ich pripojenie do RF aj za cenu, že by respondenti sami museli ísť bojovať na front až 73% Rusov. 47% respondentov bolo ochotných pri dosahovaní cieľa-pripojiť ruskojazyčné oblasti Ukrajiny k Rusku, obetovať vlastné financie či majetok alebo zadarmo poskytovať svoje služby armáde.

Veľmi zaujímavá bola napokon otázka, či by respondenti súhlasili s vojenskými operáciami Ruska aj v iných krajinách /okrem Ukrajiny/ v ktorých tiež žijú Rusi /napr. Kazachstan, Pobaltie, Moldavsko a pod./. Tu iba 28% respondentov bolo „Za“ a „Proti“ bolo 71% respondentov.

Ako vidieť, ruská populácia silno podporuje ruskú vládu najmä pri „oslobodzovaní“ tých oblastí Ukrajiny, kde väčšinovo žijú Rusi Malorusko, Donbas, Novorusko…/. K pripájaniu ostatných /etnicky menej ruských aj keď historicky k Rusku patriacich/ oblastí sa Rusi stavajú rezervovane alebo prevažne negatívne. No a pokiaľ ide o „oslobodzovanie“ iných krajín, kde žijú Rusi, tu je podpora obyvateľstva RF nízka alebo veľmi nízka.

O limitácii „osloboditeľských“ túžob Rusov smerom k celej Ukrajine tobôž potom smerom k okolitým susedom Ruska bezpochyby vedia aj v Kremli. Musia preto vo väzbe na ňu prispôsobovať aj svoje geopolitické stratégie. V Rusku iste žijú a bohato publikujú svoje expanzívne úvahy o obnove Ruska v jeho imperiálnych hraniciach aj stovky-tisícky „veľko-vlastencov“. Väčšina ruského národa sú však realisti, ktorí vedia, že sa časy od dôb posledného báťušku-cára Mikuláša II zmenili. Väčšina Rusov dnes rešpektuje mieru asimilácie Rusov v okolitých krajinách a vzrast národného povedomia u Ukrajincov, Lotyšov, Moldavcov…Väčšina Rusov dnes už nechce žiť v Rusku s takými spoluobčanmi, ktorí by v RF žili nasilu a s pocitom národnej neslobody. Väčšine Rusov stačí iba také Rusko, v ktorom sa jeho občania cítia ako doma a do ktorého sa príp. nevrátili pod puškami okupantov ale na základe volania kultúrnej spolupatričnosti a na základe hlasu vlastného ruského srdca.

-Takže milí Slováci, o susedstvo Ruska so Slovenskom na Podkarpatskej Rusi veľký záujem nemáte nielen vy ale ani vaši ruskí bratia. Pre rusko-slovenskú družbu ruská armáda v Užgorode nie je potrebná. Postačí, ak režim v Podkarpatí a na východ alebo na západ od neho bude spolupracujúci, priateľský a bratský. Postačí, ak v Bratislave, v Podkarpatí a na Ukrajine bude režim, ktorý Slovákov, Rusínov, Ukrajincov ale aj Rusov nebude oddeľovať a odcudzovať ale spájať a vzájomne obohacovať.

Ficovi vraj nič nie je: jedno opozičné krídlo vyzýva k pokoju druhé nechutne konšpiruje

17.05.2024

Počuli ste to ? Opozičná agentúra JPP miesto výziev k pokoju a zmieru veselo konšpiruje. Napríklad, že Cintula je pravicový extrémista, ktorý si svoj pacifizmus iba vymyslel. V skutočnosti bol a je srdcom „slovenský branec“. Z poverenia temných rusko-smeráckych štruktúr sa votrel do progresívno-liberálneho hnutia, aby odtiaľ donášal Ficovi a spol. Počuli ste to [...]

Novinári zase klamú: vecný popis stavu nie je šírenie nenávisti /sociologička Kusá vráť diplom !/

16.05.2024

Nepočul som odvčera ani jedného vládneho politika, ktorý by vyzýval, aby Slováci nenávideli opozičnú komunitu. Skúste si, milí novinári z RTVS, ta3, markízy, joj, sme , denníka n…stokrát pustiť záznam z včerajšieho vystúpenia Blahu a Danka. Garantujem, že tam žiadnu výzvu k nenávisti a revanšu voči opozičným médiám a opozičným politikom a sympatizantom [...]

Atentát na Fica optikou Moskvy a Kyjeva

15.05.2024

Atentátu na premiéra Fica sa dnes venuje prakticky celý svet. Pozrime sa na to, ako vec posudzujú v Moskve a v Kyjeve. Obaja prezidenti-Putin i Zelenskij atentát odsúdili. Zelenskij zamudroval, že násilie na politikovi susedného štátu nepatrí do civilizovanej Európy. Putin okrem odsúdenia nehanebného činu pridal i charakteristiku R.Fica ako mimoriadne mužného, smelého a [...]

Belgicko EÚ Summit Dvojdňový, fico, orbán

Orbán zneužíva atentát na Fica vo volebnej kampani

17.05.2024 08:24

Z levického páchateľa spravil google prekladač ľavicového a maďarský premiér sa toho chytil.

Pellegrini, Čaputová, Fico, atentát, vyhlásenie

Pellegrini prehovoril o emotívnych detailoch stretnutia s Ficom: Existuje Slovensko do atentátu a Slovensko po ňom

17.05.2024 07:00

Pellegrini označil stretnutie s Ficom v nemocnice za veľmi emotívne.

Čaputová, Pellegrini, vyhlásenie, atentát

Kuciak, Tepláreň a útok na Fica. Expert vysvetľuje, či sa násilie môže stať na Slovensku normou

17.05.2024 06:05

Český expert na extrémizmus Jan Charvát hovorí o tom, aký vplyv môže mať na Slovensko atentát na premiéra Roberta Fica.

vojna na Ukrajine, Sevastopol

ONLINE: Ukrajinské drony mohutne zaútočili na ruské čiernomorské základne

17.05.2024 06:05, aktualizované: 07:41

Ukrajina udrela vzdušnými a námornými dronmi na prístavné mestá, kde má základne ruská Čiernomorská flotila. Rusi zase bezpilotnými lietadlami útočili na Charkov.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 429
Celková čítanosť: 2004276x
Priemerná čítanosť článkov: 4672x

Autor blogu

Kategórie