Založ si blog

Izraelčania proti všetkým-aj proti vlastným

Izrael žiarlivo pestuje obraz o sebe ako o ukrivdenej krajine, ktorej okolitý zlý a antisemitský svet ubližuje. Odsúdeniahodný poldňový masaker bojovníkov Hamasu izraelská propaganda už dva týždne využíva na démonizovanie Palsetínčanov a na šírenie srdcervúcich príbehov utrpenia niekoľkých obyvateľov juhoizraelských kibucov.

Izraelčania dôsledne dbajú, aby v obraze ich utrpenia nepôsobilo nič rušivo. Na akékoľvek pokusy o doplnenie obrazu reality o iné pohľady odpovedajú podráždene ,hystericky ba až militantne. Príkladom je pobúrená reakcia úradov na šírenie anekdoty o trpiacich židovských deťoch, ktorú na svojom you tube kanály „Living Nail“ prezentovala rusko-židovská publicistka Lisa Lazersonová. Za trest začali proti nej izraelské úrady procedúru zrušenia izraelského občianstva.

Iným príkladom je spŕška kritiky voči vyše 80-ročnej izraelskej občianke Livšicovej, prepustenej Palestínčanmi zo zajatia. Stará pani si dovolila oznámiť verejnosti, že sa voči nej Palestínčania správali slušne, poskytovali jej kvalitnú stranu, lekársky dohľad a všetky lieky, ktoré jej predpísali lekári v Izraeli. Izraelské úrady teraz relativizujú Livšicovej výpoveď, tvrdiac, že si už vzhľadom na vek nič poriadne nepamätá. Postih neminie ani izraelských lekárov, ktorí dovolili novinárom voľný prístup k starej panej. Ďalšie výpovede event. prepustených rukojemníkov budú teraz možné už iba po príslušnej publikačnej príprave prepustených rukojemníkov za účasti izraelských mediálnych špecialistov.

Priam uragán kritiky spustil izraelský vládny režim proti generálnemu tajomníkovi OSN Antoniovi Guterresovi. Ten po niekoľkonásobnej jemnej kritike postupu Izraela voči obyvateľom Pásma Gazy skritizoval Izrael tvrdšie, vyzval ho na zastavenie činnosti hraničiacej s vojnovými zločinmi a na uzavretie prímeria. Rozhorčená izraelská vláda odvčera za tieto Guterresove slová žiada jeho okamžité odvolanie z postu šéfa OSN.

Izraelské vojenské velenie chystá zaplavenie podzemných tunelov v Gaze otrávenou vodou. V podzemí Gazy majú skončiť nielen príslušníci hnutia Hamas ale aj ich rukojemníci, vrítane takmer dvoch stoviek občanov Izraela. Izraelskí vojaci vyslovujú nad možnými židovskými obeťami poľutovanie, – no akciu schvaľujú, lebo benefity z nej presiahnu event. straty. Kritické postoje k plánu vytopenia tunelov v Gaze zaznievajúce z radov menej pomstichtivých Izraelcov zahášajú v zárodku. Ľudí, čo s plánom nesúhlasia, označujú za vlastizradcov. A hrozia im konzekvenciami.

Nuž uvidíme, ako sa obraz o súčasnom Izraeli bude vo svete ďalej vyvíjať. Či tvrdá odpoveď Izraela na zverstvá Hamasu Izraelčanom pomôže, alebo či náhodou nedôjde k paradoxnému bumerangovému efektu.

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1982271x
Priemerná čítanosť článkov: 4686x

Autor blogu

Kategórie