Založ si blog

Závažné vyhlásenia Putina dnes v Kremli

Ruský prezident dnes využil stretnutie s komentátormi a korešpondentami 6 najvýznamnejších médií v Rusku, aby verejnosti a zahraničiu tlmočil závažné stanoviská k vývoju konfliktu na Ukrajine a jeho širším súvislostiam. Veľmi stručne povedané, Putin dnes v Kremli vyhlásil:

  • Fundamentálne ciele špeciálnej vojenskej operácie ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine sa nemenia. V popredí zostáva úloha denacifikovať Ukrajinu z hľadiska jej vnútorného fungovania i z hľadiska jej vzťahov k Rusku. V popredí tiež stojí úloha demilitarizovať Ukrajinu, zbaviť jej ozbrojené sily schopnosti útočiť na pôvodné či nové územia Ruskej federácie.
  • Tragédiu okolo Kachovskej vodnej nádrže spôsobila jedine Ukrajina. Ukrajinci už dlhší čas ostreľovali priehradný múr a postupne narúšali jeho statiku. Napokon ho sústredenou paľbou z raketometov HIMARS pretrhli. Voda následne trhlinu rozšírila do dnešnej podoby. RF nemá z likvidácie vodnej nádrže žiadne výhody. Naopak, má straty pokiaľ ide o vodu pre Krym a pokiaľ ide o obnovu obranných línií OS RF pri ľavom brehu Dnepra, rozsiahle záplavy /až zo 70% boli na „ruských“ územia/ a utrpenie obyvateľstva.
  • V rámci demilitarizácie sa v OS RF v najbližšom čase zamerajú na dokončenie zničenia vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny. Ukrajina bude zbavená významnejšej schopnosti vyvíjať a vyrábať vlastné zbrane a muníciu. Bude tak nútená získavať zbrane zo zahraničia. Aj to však OS RF znemožnia sústredenými útokmi na logistiku zahraničnej vojenskej pomoci.
  • Rusko bude musieť výrazne a v rýchlom tempe posilniť obranné zariadenia na rusko-ukrajinskej hranici. Najmä v Belgorodskej oblasti. Vláda RF do tohto projektu zainvestuje značné finančné a ľudské zdroje.
  • Vzhľadom na nepretržité provokácie, prieniky a ostreľovanie ruských miest a obcí v oblastiach na hranici s Ukrajinou-v záujme ochrany civilného obyvateľstva- bude musieť Rusko na území Ukrajiny vytvoriť sanitárny koridor. Ten bude dostatočne široký na to, aby z Ukrajiny nehrozilo väčšie nebezpečenstvo pre civilné ruské obyvateľstvo.
  • Tak ako v 2022, ani v r.2023 nie je nutné nasadiť do bojov s ukrajinskými silami novopovolaných vojakov základnej služby. Povolanci budú cvičení a využívaní iba na službu na území Ruskej federácie.
  • Nová čiastočná mobilizácia v súčasnosti nie je potrebná. Ciele špec.operácie dokážu OS RF aktuálne plniť aj bez nej.
  • Pri prieniku banderovcov do Belgorodskej oblasti sa zistila prítomnosť občanov Poľska. Bude to mať dôsledky.
  • Ireverzibilné straty OS RF sú oproti stratám OS Ukrajiny desaťkrát nižšie. A to aj napriek tomu, že pred súčasnou ofenzívou Ukrajiny Rusi na frontoch útočili.
  • Priame tankové súboje s tankami a pancierovými vozidlami ukázali, že najlepším tankom súčasnosti je ruský tank T-9O. Jeho výroba bola preto zintenzívnená.
  • Úvahy o tom, či sa OS RF vrátia ku Kyjevu sú reálne ale odpoveď na ne dá až priebeh bojov a úspešnosť dosahovania cieľov špeciálnej operácie.
  • Počas bojov na Ukrajine sa ukázalo, že v OS RF pôsobili aj tzv. parketoví generáli, nespôsobilí veliť v podmienkach reálneho boja. Na druhej strane sa v OS RF našlo veľa nových veliteľských talentov, o ktoré sa ruská armáda môže v budúcnosti oprieť.
  • Konflikt na Ukrajine, v ktorom sú OS RF zapojené iba časťou svojho potenciálu, riadne vyprázdnil sklady armád NATO. A to ako v zbraniach tak v munícii.
  • Armády USA a UK sa vyhrážajú použitím striel s ochudobneným uránom. V prípade nutnosti sú aj OS RF pripravené nasadiť muníciu s ochudobneným uránom. Bohužiaľ, doplatí na to obyvateľstvo Ukrajiny.
  • Tzv. obilnú dohodu s Ukrajinou a Tureckom sa Rusko chystá výrazne prehodnotiť.
  • OS RF na Ukrajine majú úspechy ale aj problémy, najmä v zásobovaní. Chýbajú presné samonavádzacie strely, prostriedky spojenia a riadenia a tiež dostatočné počty dronov. Je úlohou ruského obranného priemyslu, aby problémy riešila.
  • Pokiaľ ide o fixovanie status quo, existuje viacero máp, ktoré by v prípade prímeria tvorili teritoriálne hranice špeciálnej operácie. Putin pripomenul, že OS RF v súčasnosti držia Krym, takmer celé DNR a LNR a Novorusko. V týchto oblastiach žijú Rusi, ktorí sa cítia byť súčasťou Ruska. To treba rešpektovať.
  • Putin vyzval ruskú verejnosť, médiá a rôznych analytikov, aby zobrali do úvahy túžbu veľkej časti Ukrajincov žiť v budúcnosti vo svojom samostatnom štáte. Putin doslova povedal: „Ak sa chce niekto na Ukrajine cítiť ako Ukrajinec a žiť v samostatnom štáte, tak áno, preboha. Robte si, čo chcete, ale NEVYTVÁRAJTE HROZBY PRE RUSKO“ !
  • Kľúč k mieru je podľa Putina v rukách Západu. Stačí zastaviť dodávky nových zbraní a munície a podmienky pre efektívne prímerie budú vytvorené. Ďalšia eskalácia angažovanosti Západu na Ukrajine povedie k 3.sv.vojne. Bude to vojna termonukleárna, ktorú USA /tak ako Rusko/ v žiadnom prípade a v žiadnej podobe nevyhrajú. Jedinou šancou Západu je po zlyhaní súčasnej tzv. „veľkej ukrajinskej ofenzívy“ prehodnotiť svoje ciele na Ukrajine a vrátiť sa k diplomacii mieru.

Putin sa nakoniec vrátil aj ku časom, keď boli Rusko a NATO strategickí partneri. Spomenul úvahy, podľa ktorých by sa aj Rusko stalo členom NATO. Spomenul ako podozrivo rázne túto alternatívu vstupu RF do „obrannej“ vojenskej aliancie už vtedy – v 90-tych rokoch, Západ odmietol.

Putin sa vrátil tiež ku genéze situácie na Ukrajine v roku 2014. Ruský prezident zdôraznil, že Ruská federácia nemala žiadne príčinné väzby ani ku tzv. Majdanu a ani ku občianskym nepokojom a ku vzniku ozbrojeného konfliktu na Donbase. RF naopak pomáhala situáciu riešiť diplomaticky-prostredníctvom minských dohôd. Bohužiaľ, dohody Ukrajina a Západ nedodržali a to potom viedlo ku konfliktu ktorého sme svedkami dnes. – Napriek neúspechu minských dohôd však Putin verí, že treba pripraviť ďalšie rokovania a konflikt, pri ktorom trpia Rusi a Ukrajinci, – mierovo ukončiť.

„Odborníci“ a opozícia vládu R.Fica „kvalifikovane“ kritizujú

20.09.2024

Táto fráza sa v poslednom čase šíri po našich masmédiách vždy, keď je reč o nejakých nových vládnych opatreniach. Prikladajú sa citáty opozičných poslancov a jedno-dve vyjadrenia dvoch „odborníkov“, – známych to firiem, ochotných vyjadrovať sa na počkanie ku všetkému, o čo ich redaktori požiadajú. V súčasnosti napr. ku konsolidácii financií, [...]

Českí neokolonialisti sa ozvali

05.09.2024

Akési Predstavenstvo Kultúrnej a kreatívnej federácie ČR si dovolilo vrcholným predstaviteľom SR, prezidentovi a predsedovi vlády poslať otvorený list, v ktorom požaduje odvolanie ministerky kultúry SR dr.M.Šimkovičovej z funkcie. Vraj ničí na Slovensku kultúru a keď na funkcii zostane, pristúpia českí kultúrni predstavitelia k prerušeniu doterajších väzieb a dohôd [...]

Lesk a oslnenie z vojenskej prehliadky

01.09.2024

Pred 3 dňami sme boli svedkami dávno nevídanej prehliadky stavu a sily slovenskej armády. To, čo sa za niečo vyše pol roka podarilo Ficovej vláde-to si zasluhuje úctu a obdiv. Dokonca aj od opozície, aj keď tá to na sebe nedá znať. Po dôstojných oslavách sv. Cyrila a Metoda boli oslavy SNP aj pre opozíciu ďalší príklad toho, ako sa dá podporovať v ľuďoch pocit národnej [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2150144x
Priemerná čítanosť článkov: 4705x

Autor blogu

Kategórie