Založ si blog

Zo Slovenska ani migy, ani šrot – len humanitu a mierovú diplomaciu !

V dlhodobejšom verejnom diskurze sa stále spomína ako rozhodujúca vec v procese pomoci Ukrajine či tam SR vyvezie migy alebo nie. Tí, čo sú na strane vojny /Naď, Heger, Káčer, Sulík, Kollár, Remišová…ale bohužiaľ aj Pellegrini/ stále čosi omieľajú o tom, že ide o nefunkčné staré lietadlá, akési bezcenné šroty. Nadávajú, že ich treba strážiť, skladovať, ako tak udržiavať a to stojí zbytočné peniaze. Že ide o záťaž, ktorá zo dňa na deň stráca na hodnote a treba ju čo najskôr niekam predať, aby z nej prišli aspoň nejaké eurá.

Právne podkutejší špekulanti, čo sú naučení robiť slalom medzi paragrafmi a z funkčného tlačiarenského stroja dokážu urobiť hromadu náhradných dielov zase bagatelizujú predmet diskusie inak. Podľa nich nejde ani tak o vývoz tovaru ako o vývoz náhradných dielov resp. vývoz druhotných surovín. Takýmto hókus-pókusom sa mig -29 zmení na kopu kovu a zo závažnej záležitosti zahraničnej či bezpečnostnej politiky je iba formálno-technická drobnôstka, tuctová vývozná položka. Taká, na akú má právo dať súhlas aj prepytujem Hegerova odvolaná a dočasne povolaná vláda.

Milí priatelia mieru – pozor na vec. Pozor na zavádzanie, pozor na odvádzanie pozornosti od podstaty veci k jednému z mnohých jej povrchových mimikri. V úsilí o mier na Ukrajine vôbec nejde o to, či na Ukrajinu vyvezieme funkčné alebo nefunkčné migy, vôbec nejde o to, koľko za tie „náhradné diely“ od Kyjeva dostaneme, vôbec nejde o to, či na vývoz „šrotu“ odvolaná vláda /vládnuca iba v poverení/ má alebo nemá na ústavnú právomoc. – Pozor na to ! – Toto nie je podstatné. Toto sú iba podružné, maskovacie témy…

-Podstatné je, či SR na Ukrajinu, do krajiny ku ktorej nás neviažu žiadne spojenecké záväzky /ani na báze NATO, ani EU, ani OBSE, ani OSN/ , s ktorou iba susedíme, má vôbec čosi okrem mierového tovaru vyviesť. Podľa medzinárodného práva nie. Ide predsa o jednu z bojujúcich strán v konflikte, ktorý má nejasnú kauzalitu a priebeh. Nuž a do krajiny, v ktorej beží vojna, z istého uhla pohľadu dokonca občianska vojna, -do takejto krajiny sa nielenže nemá ale ani nesmie vyvážať ani zbrane, ani muníciu, ani dopravné prostriedky, ani náhradné diely. Do takejto krajiny sa nemá a nesmie vyvážať nič, čo by bolo v ozbrojených stretoch akokoľvek použiteľné. Teda ani šrot, ak by sa z neho za pár dní dali urobiť smrtiace zbrane.

Takže otázka neznie: migy áno alebo nie. Otázka neznie: náhradné diely áno alebo nie. Otázka neznie, šrot áno alebo nie. Otázka znie: je to, čo na Ukrajinu chceme vyviezť /predať, darovať/ humanitárna dodávka ? Sú to lieky, potraviny, deky, stany, vykurovacie telesá a pod. ? Ak áno, potom je odpoveď jasná: vyviezť, darovať, nanajvýš lacno a s odloženou splatnosťou odpredať.

Humanitárna pomoc civilom, trpiacim konfliktom na Ukrajine príp. v postihnutých regiónoch Ruska – či už ide o Ukrajincov alebo Rusov je prejavom civilizovanosti Slovenska, symbolom humánnosti jeho obyvateľov. Proti takejto pomoci Ukrajine resp, Rusku /ak by sa boje rozšírili aj tam/ nemôže nikto normálny a príčetný nič namietať. Humanitárna pomoc je v takomto prípade psia povinnosť Slovenska a Slovákov. Treba ju poskytovať a basta.

Iná vec ale je, ak ide o vojenské dodávky, letálne zbrane, muníciu, vojensky použiteľné stroje, energonosiče a vojensky využiteľné zariadenia. V takomto prípade -či už si o ich dodávkach myslíme , že sú politicky zásadné alebo nezásadné, – má platiť STOP. Absolútny stop. SR nesmie vyviezť nielen migy, ale ani náhradné diely na ne, ani len šrot z nich. Nič. Fajka zhasla. Nič.

Krajinám a národom, postihnutým vojnou treba pomáhať humanitárne a diplomaticky. Treba sa do roztrhania tela usilovať o čo najskoršie prímerie a čo najrýchlejšie sformulovanie a uplatnenie trvalejšej mierovej zmluvy. Podporovať niektorú zo strán zbraňami je však neprípustné. Zakázané.

-Humanitárna a diplomatická pomoc ÁNO. Pomoc pri ďalšom vedení bojov NIE. Je to také jednoduché. Nezostáva nič iné, len to začať v praxi napĺňať. Len to treba začať robiť.

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1984480x
Priemerná čítanosť článkov: 4691x

Autor blogu

Kategórie