Založ si blog

Lesk a oslnenie z vojenskej prehliadky

Pred 3 dňami sme boli svedkami dávno nevídanej prehliadky stavu a sily slovenskej armády. To, čo sa za niečo vyše pol roka podarilo Ficovej vláde-to si zasluhuje úctu a obdiv. Dokonca aj od opozície, aj keď tá to na sebe nedá znať. Po dôstojných oslavách sv. Cyrila a Metoda boli oslavy SNP aj pre opozíciu ďalší príklad toho, ako sa dá podporovať v ľuďoch pocit národnej hrdosti – a to bez toho, aby podujatie malo čo i len náznaky nacionalizmu a šovinizmu.

Dobrá práca, pani ministerka kultúry Šimkovičová a spol. Dobrá práca, pán minister obrany Kaliňák a spol. Dobrá práca, pán minister vnútra Šutaj-Eštók. Dobrá preto, že ani pod sliedivým okom opozície nemalo ani jedno a ani druhé podujatie väčší nedostatok.

Úspešná vojenská prehliadka /miestami spojená s marketingom pre našich výrobcov nových zbraní, ale nech/ mala samozrejme aj svoj politický rozmer. 70 000 Slovákov, oslavujúcich R.Fica formou standing ovation – žiadne prejavy protestu, zjavná masová podpora národa pre R.Fica a jeho vládu – to všetko v priamom prenose – to muselo potešiť vládnych politikov. Pozerať sa na bystrické oslavy – to muselo a musí byť riadny ľavý hák do žalúdka progresívcom a liberálom. Akosi sú teraz po tom všetkom tichšie. Organizovať protivládne protesty 10 tisíc bratislavských slniečkárov na pozadí 70-desiattisícovej celonárodnej masy, – to sa teraz jednoducho nehodí. To by bol krach. Opozícia musí počkať, pokiaľ sa na Bystricu aspoň trochu zabudne a dezinformácie a lži zakryjú pamäť ľudí novými mediálnymi hlušinami.

Po oslavách a prehliadke v BB sa teraz protivládne médiá spoliehajú na „horúcu politickú jeseň“. Nuž áno, jeseň bude politicky horúca, tak ako bola tá vlaňajšia a predvlaňajšia a ako bola politicky horúca aj zima a ostatné ročné obdobia. Čakať od Danka, že vládu podpáli zvnútra, to je síce dobré na titulky slaboduchých článkov, ale v praxi to bude inak. Prečo ? Lebo vo vládnej koalícii sú POLITICI a nie nezodpovední energy drinkami nabudení mediálni „myslitelia“ – megalomanským bludom postihnutá redakční komentátori a analytici.

Na jeseň bude samozrejme veľa dôležitých vecí na riešenie-najmä prezentovanie konsolidačných opatrení v oblasti financií a štátneho rozpočtu. To bude dôležité, od toho závisí fungovanie vlády – a nie od nejakých klebiet na účet Danka, Šimkovičovej, Dolinkovej a spol.

Vojenská prehliadka v Bystrici sa vydarila. Slováci, ubíjaní za svoju národnú hrdosť, konečne dostali satisfakciu. Táto vláda R.Fica pre pozdvihnutie národa urobila za vyše pol roka viac, ako predchádzajúce Ficove vlády a vlády liberálov a progresívcov /Radičová, Matovič, Heger, Odor/ dohromady. Lenže POZOR ! Nedajme sa dlho unášať leskom bystrického úspechu. V utajovanej histórii Slovenska máme totiž príklad jednej ešte oveľa väčšej vojenskej prehliadky. Že neviete akej ? Nech sa páči:

14.marca 1944 sa na Vajnorskej ulici v Bratislave /Nová doba/ konala iná, doslova kolosálna vojenská prehliadka Slovenskej armády. Pred zrakmi 100 000 divákov, čo na ňu prišli z celého Západného Slovenska tu defilovalo vyše 10 000 vojakov a vyše 800 kusov rôznej výzbroje. Oveľa presnejším pochodovým krokom v masívnych útvaroch premašírovala pechota, prešlo delostrelectvo s desiatkami diel a mínometov, prešli desiatky a desiatky tankov…a samozrejme výkvet vtedajšej armády – vojenské jazdectvo. Nad hlavami preleteli dve desiatky lietadiel.

Nezúčastnený pozorovateľ, keď videl tú silu a konsolidovanosť armády nemohol ani len tušiť, čo sa z ňou o 5 mesiacov stane. Pod vplyvom zrýchlených porážok nemeckej armády, prevratu v Rumunsku, v Taliansku, pokusov o Horthyho „zmenu postoja“, vylodenia Angloameričanov v Normandii, varšavského povstania a príchodu asi 8 tisíc sovietskych partizánov do slovenských lesov sa z armády, ktorá na vojenskej prehliadke tak očarila, stala vnútorne rozorvaná sila.

Prehliadka v Bratislave naznačovala, ako by sa veci v SR mohli vyvíjať, keby zostali pod kontrolou velenia armády na čele z gen.Čatlošom. Ak by slovenská armáda vystúpila proti Nemcom v plánovanom čase /september-október/, mala dosť síl na vytlačenie Nemcov /na nevyhnutný čas/ zo SR a na organizované spojenie s Červenou armádou. Lenže sovietski partizáni a čechoslovácka vláda v Londýne to nechceli. Povstanie dali do pohybu predčasne. Ale v súlade s ich geopolitickými zámermi.

Ak by sa veci vyvíjali organizovane za pomoci armády SR, vznikol by po vojne štátoprávny problém. SR by oprávnene požadovala udržanie štátnosti a Česi by na odvetu hrozili prechodom do angloamerickej zóny vplyvu…Z organizovaného armádneho prevratu sa narýchlo stal partizánsky nepodarok. – Vďaka bohu však aj zaň, lebo bez SNP by to po vojne mohlo s nami Slovákmi dopadnúť ešte horšie.

Tak či onak, úspešné vojenské prehliadky sú dobrá vec. Keď sa s nimi neplytvá každý rok, dokážu v pravej chvíli pozdvihnúť hrdosť národa. Dokážu národ presvedčiť, že aj Slováci majú svoju silu. Oslavy a prehliadky, aká bola teraz v BB treba zachovať aj v budúcnosti. Treba ich nabudúce ešte viac preleštiť. Aby boli ešte brilantnejšie. No zároveň sa treba vyvarovať ilúzie, že ich účinok bude večný. Lesk úspešných celonárodných podujatí nech nám svieti na cestu vpred-no nech nás pritom príliš neoslňuje. Nech je toho tak akurát. Ako pred 3-4 dňami v Banskej Bystrici.

Českí neokolonialisti sa ozvali

05.09.2024

Akési Predstavenstvo Kultúrnej a kreatívnej federácie ČR si dovolilo vrcholným predstaviteľom SR, prezidentovi a predsedovi vlády poslať otvorený list, v ktorom požaduje odvolanie ministerky kultúry SR dr.M.Šimkovičovej z funkcie. Vraj ničí na Slovensku kultúru a keď na funkcii zostane, pristúpia českí kultúrni predstavitelia k prerušeniu doterajších väzieb a dohôd [...]

Odvolať dodatočne šimečkovskú ministerku kultúry-za včerajší futbal !

22.08.2024

Včera to bola nehoráznosť , za akú by mala pykať bývalá ministerka kultúry Odorovej i Hegerovej vlády. Jeden z najväčších úspechov slovenského klubového futbalu – zápas Slovana s Dánmi nemohla sledovať drvivá väčšina slovenských fanúšikov, Dôvod ? Zápas ignorovala na svojich kanáloch -vrátane špeciálneho športového, nielen bývalá RTVS ale aj jej [...]

„Pečlivo“ pripravená demonštrácia slušných a kultúrnych …

14.08.2024

No fajn, len prečo potom jedna z protagonistiek protestov, šéfka činohry SND nevie po spisovne po slovensky ? Pečlivo môže doma piecť pečivo, nie organizovať vystúpenia proti ministerke kultúry. Tobôž, ak sa na rozdiel od ministerky cíti byť kultúrna a vzdelaná. Demonštrácia bola vedená proti ministrovi Suskovi a ministerke Šimkovičovej. Zato, že dodržiavajú zákony a [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj naliehavo žiada západné zbrane: Potrebujeme 14 brigád, nevyzbrojili sme ani štyri

16.09.2024 06:20

Potrebujeme 14 brigád, aby sme boli pripravení. Ale až doteraz sme z balíčkov západnej pomoci nemali výbavu ani pre štyri, uviedol Zelenskyj.

Poľsko, počasie, záplavy

ONLINE: Stredná Európa ešte nie je za vodou, búrka Boris ďalej vyčíňa. Obetí je už osem, v Česku štyria nezvestní

16.09.2024 06:00, aktualizované: 07:51

Najsilnejšie zrážky síce boli v strednej Európe zrejme počas víkendu, ale v postihnutých štátoch stále hrozia povodne.

Dunaj / Bratislavský hrad / Počasie / Ďážď /

Vrchol povodní ešte príde, Dunaj do stredy stúpne nad deväť metrov. Vláda avizuje, že preplatí škody za zaplavený majetok

16.09.2024 06:00

Krízový štáb zároveň vyzýva občanov, aby aj napriek zlepšeniu počasia boli opatrní

Bosna, Brkic

Diplomat z Bosny: Máme politikov, ktorí u nás predstavujú ruský zhubný vplyv

16.09.2024 06:00

Rozhovor pre Pravdu so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Josipom Brkićom.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2147183x
Priemerná čítanosť článkov: 4709x

Autor blogu

Kategórie