Založ si blog

Ficovi a SR poskytli Michalovce „alibi“

Dnes bolo v Michalovciach spoločné rokovanie vlád SR a UA. Rokovanie prebiehalo vo vľúdnom duchu, čo sa odrazilo aj v záverečnom prehlásení a na atmosfére záverečnej spoločnej tlačovej konferencie.

Výsledky rokovania ? Ako sa slangovo vraví „nič moc“. Ale veď viac ako „nič moc“ ani nikto kto je len trochu v politike zorientovaný neočakával. Z oboch strán išlo skôr o politické gestá, než o reálne problémy a ich riešenie. Ukrajinci napriek proklamáciám majú vážne problémy so svojimi poľskými susedmi. Osobitne majú problém s bojovnosťou poľských roľníkov a kamionistov. Rokovania podobné Michalovciam by boli na poľskej vnútropolitickej scéne pre Tuskovu vládu samovražedné. Rokovania s Maďarmi by boli úplné science fiction. Sú tu potom ešte susedia Moldavci a Rumuni, ale to sú slabé tromfy. Za týchto okolností rokovania so Slovákmi, -to je prejav milšej tváre banderovcov. Voči aspoň jednému zo susedov. Zlepšenie vzťahov UA so SR, to je v dnešnej ukrajinskej mizérii neveľký no predsa len aký-taký diplomatický úspech. Nech si Kremeľ nemyslí, že je Ficovo Slovensko úplne jeho !

Nuž a čo znamená rokovanie v Michalovciach pre SR ? Nazdám sa, že je to argumentačne silná udalosť. Pre Fica je to pevné alibi. Je to dôkaz, že Ficova zahraničná politika nie je vulgárne pro-putinovská. Vyvracia to klamstvá a klišé nepriateľov súčasnej vlády Smeru, Hlasu a SNS zo stretnutia Blanár-Lavrov, z nedávnej prezidentskej predvolebnej kampane Korčoka a spol. strašiacich, že Pellegrini s Ficom ťahajú SR do područia Rusov. Nehrozia nám už teda ani ruské zemljanky, ani okupácia, ani dediči Červenej armády na hranici vo Vyšnom Nemeckom. Bilbordy pána Naďa o akože ruskom nebezpečenstve zmazalo michalovské spoločné rokovanie vlády SR s vládou antiruskej kyjevskej moci za pár minút.

Na smiech vyšli aj táraniny v dnešnom Európskom parlamente. V SR nehrozí žiaden anti-bruselský puč. Hrozí iba trochu viac suverénna, menej poklonkovacia politika voči von der Layenovej a ďalším euro-byrokratom – a možno aj euro-korupčníkom. Nezávidím robotu kadejakým hojsíkom, keď musia presviedčať kolegov zo svojich frakcií o hrozbe putinoidnej totality v Bratsilave, -keď v tom istom čase, ako hojsíkovci, lexmanovci a spol. robia protificovské bububu rokuje Fico v konštruktívnej atmosfére s ukrajinským premiérom na zlepšení slovensko-ukrajinských vzťahov.

Úplne za idiotov sú však po dnešku najmä Fiala a členovia jeho českej vlády. Tí odmietli spoločné rokovanie so slovenskou vládou – spomínate si prečo ? Pretože nová vláda SR vraj zhoršila vzťahy s UA, nechce Ukrajine posielať zbrane, vráža Ukrajine nôž do chrbta, – to všetko v záujme Putinovho Ruska a jeho agresie do Európy. Nuž, milý Fiala, zahral si sa na ukrajinskejšieho ako Ukrajinci samotní. Ťažko sa ti argumentuje zhoršenými vzťahmi SR a UA, ťažko sa nimi zdôvodňuje prerušenie kontaktov ČR a SR, -keď sa vzťahy SR a UA zlepšujú. Fiala, Fiala, ty si vo svete politiky iba taký malý brniansky jojo. Ty si po dnešku na posmech celej Európy.

Fico získal v Michalovciach silné zahraničnopolitické tromfy. Nedosiahol síce obnovu dodávok ropy a plynu cez UA, no na druhej strane neustúpil v stopke pre 14 druhov ukrajinských potravinárskych komodít. Dohodol perspektívne komerčné dodávky odmínovacích a inžinierskych strojov, predĺženie širokorozchodnej trate do Košíc /Hanisky/, rozšírenie cestného prechodu a pod. technikálie. To nadôležitejšie, čo Fico v Michalovciach dosiahol je ale ALIBI v bruselskej diskusii o peniazoch z fondu obnovy a z eurofondov.

Pre niektorých radikálnejších slovenských suverenistov sú možno Michalovce sklamaním. Očakávali, že to tam tomu Šmigaľovi Fico riadne vytmaví. Že mu povie z očí do očí, aby na vstup do NATO a EU zabudol. Fico nič také nepovedal. No nepovedal ani nič podporné o vstupe UA do NATO a pri vstupe do EU naznačil, že UA nebude môcť rátať so žiadnymi politickými skratkami. SR je za vstup UA do EU ale za štandardných podmienok, -teda za podmienok, ktoré robia z ukrajinského členstva v EU celkom slušne „fantasy story“.

Realistickí Slováci chápu zmysel michalovskej maškarády. Vedia, že v nej nešlo o ktovieakú pomoc Ukrajine, nešlo o posilnenie obranyschopnosti UA, ani o euroatlantickú začlenenosť UA do EU, nedajbože NATO. Išlo o niečo úplne iné. Išlo o silné argumenty Fica v boji o peniaze z fondu obnovy, išlo o eurofondy, išlo o utlmenie opozíciou vyvolaných pochybnosti či je v SR po nástupe vlády Smeru, Hlasu a SNS do vlády a nástupe Pellegriniho do prezidentského paláca ohrozená západná zakotvenosť SR, demokratické slobody a právny štát.

Mnohé sa Ficovi dnes podarilo. Avšak Michalovce nie sú všeliek. Vedia to aj v Bruseli. Aj v Bruseli chápu, že Ficovo rokovanie s Ukrajincami bolo tak trochu účelové. Napriek tomu, Michalovce poskytli Ficovi pri rokovaniach s Bruselom a Washingtonom celkom dobré tromfy, celkom slušné alibi. Múdri Slováci, ktorí rozumejú skrytým nuansám diplomatického jazyka a zahraničnopolitickým fintám, môžu byť spokojní. Súčet plusov a mínusov z michalovskej schôdzky je jasne v prospech Slovenska.

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

RTVS=brloh čiernokošeliarov

26.04.2024

Už dlhší čas sa dá politickú mapu SR veľmi orientačne znázorniť tak, že jedna tretina občanov SR kašle na politiku a na voľby a je jej jedno, koho poslúcha a na koho nadáva. Druhá tretina je orientovaná na Brusel a jeho hodnoty a tretia tretina, – to sú skutoční Slováci, vlastenci, národovci. Delenie na tri tretiny potvrdili v poslednom polroku dvoje [...]

Armáda / Ekvádor /

Na západe Ekvádoru platí výnimočný stav, armáda bude bojovať s gangmi

01.05.2024 11:34

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako začiatkom januára ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias.

Vlak

Žena sa v Bratislave postavila pred idúci vlak, na mieste zomrela

01.05.2024 10:11

Rušňovodič ihneď použil rýchločinné brzdenie, no stretu už nedokázal zabrániť.

Ľubomír Solák / Matúš Šutaj Eštok / Polícia /

Začína sa reforma v polícii. Jej prípravu má riadiť nový viceprezident

01.05.2024 09:40

Zachovaný zostane aj existujúci post viceprezidenta, po novom viceprezidenta pre službu kriminálnej polície a migráciu.

Zrútenie diaľnice

V čínskej v provincii Kuang-tung sa zrútila diaľnica, zomrelo najmenej 19 ľudí

01.05.2024 09:18

Po kolapse 17,9-metrového úseku diaľnice spadlo dole 18 áut.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 422
Celková čítanosť: 1978760x
Priemerná čítanosť článkov: 4689x

Autor blogu

Kategórie