Založ si blog

Bez českých „expertov“ v slovenských televíziách ani na krok !

Dal som si brigádnikmi- študentmi urobiť 5-dňový monitoring celoplošných slovenských televízií. Realizovali ho od 1.4. dodnes. Úloha monitoringu bola jednoduchá: zistiť početnosť českých a slovenských expertov v rôznych reláciách spravodajských televízií ta3, stv24, joj24. Záber relácií bol široký – no vzhľadom na cieľ prieskumu som ho rozdelil do všeobecného okruhu a do zahraničnopolitického a bezpečnostného okruhu.

Nebudem vás tu nudiť číslami, tabuľkami či grafmi. Výsledky krátkeho prieskumu zhrniem iba všeobecne. Podľa nich v sledovanom období /začiatok apríla/ vystupovali v slovenských televíziách – nota bene vysielajúcich pre Slovákov na území suverénnej Slovenskej republiky českí experti, českí poradcovia v 32%. V segmente zahraničnej politiky a bezpečnostnej politiky dosiahla zastúpenosť českých expertov resp. poradcov 48,2 % , – teda takmer polovicu. Keď v zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti k českým poradcom a expertom prirátame expertov z iných krajín EU a NATO, potom redaktormi a moderátormi „slovenských“ televízií oslovení slovenskí špecialisti nedosiahli ani 50%.

Na Slovensku už vyše sto rokov fungujú slovenské vysoké školy. Už takmer sto rokov fungujú aj rôzne vedecko-výskumné ustanovizne, vyše pol storočia tu máme pracoviská akadémie vied. Po 1989 v SR ako huby po daždi narástli aj rôzne neštátne expertské pracoviská, kadejaké inštitúcie a inštitúty. A samozrejme neziskovky a mimovládky… V zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti sú ich dnes desiatky. V Bratislave, v Košiciach, v Bystrici, Prešove, Žiline, Trenčíne, Trnave, Nitre…prosto všade, kde fungujú univerzity a vysoké školy, fungujú popri nich aj aplikačné a poradenské organizácie.

Napriek počtu sa zdá, že pracoviská slovenských špecialistov sú akési neviditeľné. Osobitne sú neviditeľné pre naše „slovenské“ médiá, pre rádia a televízie. Lebo súdiac podľa ich angažovania v médiách akoby ani neexistovali, akoby na Slovensku experti, špecialisti či poradcovia iba začínali. A tak, -akoby naše médiá boli nútené hľadať odpovede na odborné otázky odborníkov mimo SR, v zahraničí, resp. takmer výhradne v Česku…

Prečo to tak je ? Nemáme my tu na Slovensku už žiadnych vlastných odborníkov ? Musíme hľadať kvalifikovaných poradcov, osobitne v zahraničnopolitickej, zahraničnospravodajskej a bezpečnostnej oblasti v Česku ? Sú vyjadrenia expertov vyslovované po česky akési múdrejšie, vedeckejšie, menej krpčiarske než názory ich slovenských kolegov ? A prečo sa pre naše médiá takými expertnejšími javia českí poradcovia práve v oblasti zahraničia a bezpečnosti ? Lebo sú to naozaj kvalifikovanejší experti a poradcovia ?

Nazdám sa, že nie. Dokonca ani len náhodou NIE. Ak si vezmeme „odborné“ vyjadrenia Čechov a zamyslíme sa nad ich originalitou, zistíme, že ide o kopu všeobecne známych fráz, obalenú do požadovanej pro-západnej politickej zafarbenosti. Najmä ak si ich preložíme do našej menej kúzelnej, menej kvetnatej, vecnejšej slovenčiny.

Príčinou častej, ba v poslednom pol roku čoraz častejšej účasti českých expertov a poradcov v slovenských médiách – predovšetkým v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, je podľa mňa súčasná zahraničná a bezpečnostná politika novej slovenskej vlády. Táto politika je pre bruselské centrá EU a NATO nepríjemná, neslušne kritická, ba až hostilná. Zdá sa, že Slovensko má dnes u pánov na Západe povesť krajiny s divou, priam barbarskou zahraničnou politikou. To je v ostrom kontraste s korektnou pro-euroatlantickou, poslušnou až úslužnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou susedného Česka.

-Niekto sa /aj vzhľadom na nízku jazykovú bariéru/ preto rozhodol využiť pro-bruselských českých expertov na osvietenskú misiu na Slovensku. Posielanie osvietených českých mudrlantov na barbarské na konzervatívne, reakčné Slovensko má už dlhšiu tradíciu. V rokoch 1918-1939 prichádzali na Slovensko voľnomyšlienkárski Česi, aby na Slovensku bojovali s náboženským tmárstvom, potláčali staré tradície a šírili pokrokárstvo, progresivizmus, liberalizmus, kozmopolitizmus a konzumizmus. Po 2.sv. vojne, keď sa obnovila česká dominancia nad Slovenskom, prišli do slovenských krajov kovaní českí komunisti. Títo mali preškoliť kresťansko-sociálnu duchovne orientovanú populáciu na populáciu boľševicko-materiálnu, „pokrokovú“, internacionalistickú. Medzi poprednými misionármi tejto doby bol aj starý otec dnešného vodcu Progresívnej strany- starý pán Šimečka. Dnes jeho syn-Šimečka najmladší, pokračuje v boľševizačnej a progresivistickej misii svojho „dědečka“.

Štruktúry, ktoré usmerňujú západné masmédiá, dostali zjavne befél, aby pri zmene príliš nezávislého a príliš pro-slovanského myslenia Slovákov siahli po overených ortodoxných českých progresivistoch a LIBERáLOCH. Domáci slovenskí experti, aj tí opoziční, nie sú totiž dosť proti-vládni, nie sú dosť proti-ruskí. Nemajú na Západe taký kredit ako tradične Rusmi opovrhujúcimi českí „koumáci“. Takže preto k nám na Slovensko prichádzajú spanilé jazdy českých poradcov a expertov.

Tak či onak, nevieme sa asi správať tak, ako to od nás „Európa“ očakáva. Treba nám prejsť intenzívnou českou „prevýchovou“. Treba nám poriadne prepratie mozgov. Treba nám zmena duchovna.

-Podarí sa to ? Podarí sa Západu nás duchovne počeštiť ? Aj dnešné voľby veľa napovedia, či áno alebo nie. Uvidíme.

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1983684x
Priemerná čítanosť článkov: 4690x

Autor blogu

Kategórie