Založ si blog

Bez českých „expertov“ v slovenských televíziách ani na krok !

Dal som si brigádnikmi- študentmi urobiť 5-dňový monitoring celoplošných slovenských televízií. Realizovali ho od 1.4. dodnes. Úloha monitoringu bola jednoduchá: zistiť početnosť českých a slovenských expertov v rôznych reláciách spravodajských televízií ta3, stv24, joj24. Záber relácií bol široký – no vzhľadom na cieľ prieskumu som ho rozdelil do všeobecného okruhu a do zahraničnopolitického a bezpečnostného okruhu.

Nebudem vás tu nudiť číslami, tabuľkami či grafmi. Výsledky krátkeho prieskumu zhrniem iba všeobecne. Podľa nich v sledovanom období /začiatok apríla/ vystupovali v slovenských televíziách – nota bene vysielajúcich pre Slovákov na území suverénnej Slovenskej republiky českí experti, českí poradcovia v 32%. V segmente zahraničnej politiky a bezpečnostnej politiky dosiahla zastúpenosť českých expertov resp. poradcov 48,2 % , – teda takmer polovicu. Keď v zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti k českým poradcom a expertom prirátame expertov z iných krajín EU a NATO, potom redaktormi a moderátormi „slovenských“ televízií oslovení slovenskí špecialisti nedosiahli ani 50%.

Na Slovensku už vyše sto rokov fungujú slovenské vysoké školy. Už takmer sto rokov fungujú aj rôzne vedecko-výskumné ustanovizne, vyše pol storočia tu máme pracoviská akadémie vied. Po 1989 v SR ako huby po daždi narástli aj rôzne neštátne expertské pracoviská, kadejaké inštitúcie a inštitúty. A samozrejme neziskovky a mimovládky… V zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti sú ich dnes desiatky. V Bratislave, v Košiciach, v Bystrici, Prešove, Žiline, Trenčíne, Trnave, Nitre…prosto všade, kde fungujú univerzity a vysoké školy, fungujú popri nich aj aplikačné a poradenské organizácie.

Napriek počtu sa zdá, že pracoviská slovenských špecialistov sú akési neviditeľné. Osobitne sú neviditeľné pre naše „slovenské“ médiá, pre rádia a televízie. Lebo súdiac podľa ich angažovania v médiách akoby ani neexistovali, akoby na Slovensku experti, špecialisti či poradcovia iba začínali. A tak, -akoby naše médiá boli nútené hľadať odpovede na odborné otázky odborníkov mimo SR, v zahraničí, resp. takmer výhradne v Česku…

Prečo to tak je ? Nemáme my tu na Slovensku už žiadnych vlastných odborníkov ? Musíme hľadať kvalifikovaných poradcov, osobitne v zahraničnopolitickej, zahraničnospravodajskej a bezpečnostnej oblasti v Česku ? Sú vyjadrenia expertov vyslovované po česky akési múdrejšie, vedeckejšie, menej krpčiarske než názory ich slovenských kolegov ? A prečo sa pre naše médiá takými expertnejšími javia českí poradcovia práve v oblasti zahraničia a bezpečnosti ? Lebo sú to naozaj kvalifikovanejší experti a poradcovia ?

Nazdám sa, že nie. Dokonca ani len náhodou NIE. Ak si vezmeme „odborné“ vyjadrenia Čechov a zamyslíme sa nad ich originalitou, zistíme, že ide o kopu všeobecne známych fráz, obalenú do požadovanej pro-západnej politickej zafarbenosti. Najmä ak si ich preložíme do našej menej kúzelnej, menej kvetnatej, vecnejšej slovenčiny.

Príčinou častej, ba v poslednom pol roku čoraz častejšej účasti českých expertov a poradcov v slovenských médiách – predovšetkým v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, je podľa mňa súčasná zahraničná a bezpečnostná politika novej slovenskej vlády. Táto politika je pre bruselské centrá EU a NATO nepríjemná, neslušne kritická, ba až hostilná. Zdá sa, že Slovensko má dnes u pánov na Západe povesť krajiny s divou, priam barbarskou zahraničnou politikou. To je v ostrom kontraste s korektnou pro-euroatlantickou, poslušnou až úslužnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou susedného Česka.

-Niekto sa /aj vzhľadom na nízku jazykovú bariéru/ preto rozhodol využiť pro-bruselských českých expertov na osvietenskú misiu na Slovensku. Posielanie osvietených českých mudrlantov na barbarské na konzervatívne, reakčné Slovensko má už dlhšiu tradíciu. V rokoch 1918-1939 prichádzali na Slovensko voľnomyšlienkárski Česi, aby na Slovensku bojovali s náboženským tmárstvom, potláčali staré tradície a šírili pokrokárstvo, progresivizmus, liberalizmus, kozmopolitizmus a konzumizmus. Po 2.sv. vojne, keď sa obnovila česká dominancia nad Slovenskom, prišli do slovenských krajov kovaní českí komunisti. Títo mali preškoliť kresťansko-sociálnu duchovne orientovanú populáciu na populáciu boľševicko-materiálnu, „pokrokovú“, internacionalistickú. Medzi poprednými misionármi tejto doby bol aj starý otec dnešného vodcu Progresívnej strany- starý pán Šimečka. Dnes jeho syn-Šimečka najmladší, pokračuje v boľševizačnej a progresivistickej misii svojho „dědečka“.

Štruktúry, ktoré usmerňujú západné masmédiá, dostali zjavne befél, aby pri zmene príliš nezávislého a príliš pro-slovanského myslenia Slovákov siahli po overených ortodoxných českých progresivistoch a LIBERáLOCH. Domáci slovenskí experti, aj tí opoziční, nie sú totiž dosť proti-vládni, nie sú dosť proti-ruskí. Nemajú na Západe taký kredit ako tradične Rusmi opovrhujúcimi českí „koumáci“. Takže preto k nám na Slovensko prichádzajú spanilé jazdy českých poradcov a expertov.

Tak či onak, nevieme sa asi správať tak, ako to od nás „Európa“ očakáva. Treba nám prejsť intenzívnou českou „prevýchovou“. Treba nám poriadne prepratie mozgov. Treba nám zmena duchovna.

-Podarí sa to ? Podarí sa Západu nás duchovne počeštiť ? Aj dnešné voľby veľa napovedia, či áno alebo nie. Uvidíme.

…“a tiež atentát na predsedu vlády“

14.06.2024

Tento skromný vetný prílepok venovala odchádzajúca prezidentka Slovenskej republiky najbeštiálnejšiemu politického zločinu, aký sa kedy stal v novodobej slovenskej histórii. Prezidentkin prílepok bol k čomusi, čo nemalo a nemá s politickým atentátom žiadnu politickú relevanciu. Ide tu o prílepok k pripomienke útoku mladého človeka / indoktrinovaného vplyvmi zo [...]

Strýko George vybaví: z Mgr. Čaputovej profesorka – alebo príležitostná STAND-UPistka ?

13.06.2024

Tak sme sa konečne dozvedeli, kam bude odložená pani Zuzana Čaputová. Svoje ďalšie uplatnenie minimálne na 15 rokov /toľko jej chýba do dôchodku/ vraj nájde v akademickej sfére. -Uľavilo sa mi, -mohlo to byť aj horšie… Onedlho budeme svedkami úkazu, aký sa pro-západne orientovaným politikom mimo služby /napr. I. Radičovej/ stáva pomerne často. Budeme svedkami [...]

Prečo nebola Čaputová na rozlúčkovej návšteve v Budapešti ?

12.06.2024

Čaputová to má, chvalabohu už pomaly za sebou. Už len dva dni. Teším sa, že odíde, nebola to totiž prezidentka podľa môjho gusta. Mal som pocit, že mi ako občanovi Slovenskej republiky robí zle kde a kedy môže. Ale treba jej uznať, – robila a robí to konzekventne. Prakticky až do posledného dňa svojho pobytu v Grassalkovichovom paláci. Čaputová je momentálne na [...]

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 07:57

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

stíhačka, stíhačky, stíhačky na diaľnici

Na švajčiarskej diaľnici pristáli a štartovali stíhačky. Neutrálne Švajčiarsko chce byť bojaschopné

16.06.2024 07:00

Aj keď je Švajčiarsko neutrálne a nie je členom NATO, chce byť bojaschopné. Po napadnutí Ukrajiny má obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Európe.

Rochester Hills, streľba

Strelec na predmestí Detroitu zranil osem ľudí, potom sa zabil

16.06.2024 06:30

Deväť ľudí, vrátane najmenej dvoch detí, utrpelo zranenia pri streľbe na predmestí Detroitu Rochester Hills.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 440
Celková čítanosť: 2057358x
Priemerná čítanosť článkov: 4676x

Autor blogu

Kategórie