Založ si blog

Putin ukončil konšpirácie

Putin dnes večer /pondelok/ svojim štátnicky závažným príhovorom k občanom RF urobil bodku za jednodňovou vzburou Prigožina a časti jeho vagnerovcov, ktorá sa odohrala cez víkend. Čo Putin povedal ?

1/ To čo urobil Prigožin bola a je vlastizrada. Nešlo teda o žiadne s Putinom vopred dohodnuté divadlo na odstavenie časti velenia armády RF /Šojgua, Gerasimova a i./ od moci. Nešlo ani o lesť, pomocou ktorej by sa mali vagnerovci dostať do Bieloruska, – aby odtiaľ zaútočili na Kyjev. Bol to „iba“ vlastizradný pokus o útok proti Rusku.

2/ Armáda RF proti vagnerovcom silou zbraní v podstate nezasiahla. Nezasiahla podľa Putina nie kvôli slabosti, ale preto, aby predišla krviprelievaniu. Hralo sa o čas, počas ktorého prebiehali rozhovory s jednotlivými veliteľmi vagnerovcov a tiež s Prigožinom. Väčšina veliteľov vagnerovcov napokon pred poslednou etapou jazdy na Moskvu ustúpila a obrátila sa od Moskvy nazad. Ak by to neurobila, bola by armáda RF vagnerovcov ešte pred Moskvou rozhodne a tvrdo zastavila.

3/ Ukázalo sa, že prevažná väčšina vagnerovcov, vrátane ich veliteľov sú ruskí vlastenci, ktorí pochopili, že boli Prigožinom oklamaní a odmietli veci hnať až do krvavej tragédie.

4/ Rozhodujúcu úlohu pri ukončení Prigožinovej rebélie mali rozhovory predstaviteľov ruských silových zložiek a zainteresovaných gubernátorov s jednotlivými veliteľmi vagnerovcov. Boli to vagnerovskí velitelia, čo sa rozhodli v jazde na Moskvu nepokračovať a vzburu ukončiť. Lukašenko potom s Putinom už len pohľadali pokojné riešenie pre osud samotného Prigožina.

5/ Aby nedošlo ku krviprelievaniu, bolo za pomoci prezidenta Bieloruska Lukašenka dohodnuté, že Prigožin bude môcť odísť do exilu v Bielorusku. Samotné vyšetrovanie jeho vlastizrady bude prebiehať ďalej, aj keď v jeho neprítomnosti.

6/ Vagnerovci, ktorí sa aktívne zúčastnili rebélie /asi pätina z počtu 25 tisíc/ dostanú na výber tri možnosti: a/ podpísať kontrakt a vstúpiť do armády RF alebo jej iných ozbrojených zložiek, b/ odísť domov, do civilu a násjť si iné uplatnenie, c/ odísť do Bieloruska. Do Bieloruska zrejme odídu najmä tí dôstojníci, ktorí zostali Prigožinovi verní. A asi aj tí, čo stratili nervy, zostrelili monitorovacie armádne vrtuľníky a spôsobili smrť 12 armádnych príslušníkov.

7/ Putin konštatuje, že jednota armády, občanov, spoločenských a politických štruktúr RF zostala zachovaná. Nádeje Západu, vlády v Kyjeve i domácich zradcov na to, aby Prigožinov puč rozpútal v Rusku krviprelievanie či aspoň masové protivládne demonštrácie sa nenaplnili. Putin za to vyslovil občanom a predstaviteľom štátnych inštitúcií RF niekoľkokrát svoje poďakovanie.

8/ O ďalšej existencii vagnerovcov ako samostatnej bojovej jednotky sa Putin nezmienil. Hovoril však dnes o nej Lavrov. Ten povedal, že vagnerovci budú môcť ďalej pôsobiť mimo RF napr. ako kontraktori vlád afrických krajín napr. Stredoafrickej republiky či Čadu. Úrady RF vagnerovcom nebudú brániť pri získavaní nových členov či zabezpečovaní zbraní a munície.

9/ Putin sa nijako kriticky nevyslovil o práci velenia vojsk RF a napr. ministra Šojgu či náčelníka GŠ Gerasimova. Putin naopak veleniu ruskej armády poďakoval za rozvahu a trpezlivosť. Vďaka tomu sa zabránilo bratovražedným bojom.

10/ Na zduplikovanie hodnotenia aktivity silových zložiek počas Prigožinovej rebélie Putin následne po televíznom prejave absolvoval ešte stretnutie so šéfmi bezpečnostných orgánov, tajných služieb, armády a pod. Na stretnutí mohli konšpirátori z radov médií vidieť aj „zastreleného“ či politicky odstreleného Šojgua, aj jeho tajomné hodinky, aj ostatné konšpirátorské taľafatky. Miesto padania hláv na stretnutí opäť prevládala pochvala za to, že siloviky zvládli pokus o vzburu s rozvahou a bez krviprelievania.

Z Putinových slov vyplýva, že nie je pravdivý mediálny hajlajt, že Putina zachránil Lukašenko a že Lukašenko zastavil jazdu Prigožina na Moskvu. Prigožinovu rebéliu zastavili Prigožinovi velitelia, ktorí odopreli Prigožinovi poslušnosť a rozhodli sa napriek jeho rozkazu nevstúpiť do bratovražedného krviprelievania s ruskou armádou. Cez víkend boli v Rusku dve rebélie. Jedna bola Prigožinova proti veleniu ruskej armády a druhá bola rebélie vagnerovských veliteľov proti Prigožinovi. Našťastie, druhá rebélia ukončila tú prvú…

Zdá sa, že týmto Putinovým vystúpením sa Prigožinova rebélia formálne uzatvára. Samozrejme, asi iba pre normálnych ľudí v Rusku a vo svete, – vrátane SR. Pre konšpirátorov a nepriateľov Ruska nie. Tí ešte dlho budú špekulovať, kombinovať, hľadať tajomné pozadie a motiváciu Prigožina k tomu, prečo urobil to, čo urobil. Nepriatelia Ruska budú ešte niekoľko dní snívať o destabilizácii RF a oslabení postavenia prezidenta V.Putina. Nech v tom pokojne pokračujú. Rojčiť a snívať je /zatiaľ…/ dovolené.

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1981310x
Priemerná čítanosť článkov: 4684x

Autor blogu

Kategórie