Založ si blog

Najchytrejším politikom vládnej koalície je Maďar Gyimesi !

Prečítal som si v dnešnej Pravde rozhovorom s Gy.Gyímesim, poslancom NRSR za OĽaNO. Musím priznať, že Gyimesiho už dlhšie považujem za jedného z tých kompetentnejších poslancov parlamentu, v rámci OĽaNO dokonca za najkompetentnejšieho. Neraz som ho Matovičovi a koalícii aj ticho závidel. Samozrejme nie vždy a pri všetkom, čo povedal. Gyímesi totiž napriek snahe o vecnosť a odbornosť nikdy neskrýval, že sa na niektoré veci na Slovensko pozerá inou optikou než ja-Slovák. Gyímesi je etnický Maďar a to z jeho vyjadrení bolo neraz zjavné a zámerne manifestné. Tak či tak, Gyímesi nie je sprostý človek. Naopak.

Mám pocit, že Gyímesi stál za všetkým tým málom, čo dobré sa Matovičovi pritrafilo slovenskej verejnosti ponúknuť. Áno, lebo tak ako aj ten najväčší dobrodinec urobí občas chybu a nie je neomylný, platí aj to, že aj ten najväčší lotor občas chtiac-nechtiac niekomu dobre spraví. Tak je to aj s Matovičom. Mám pocit, že pri tom mále dobrom stál Gyímesi. Takže konkrétne: Gyímesi stál za Matovičovou iniciatívou pri nákupe ruských vakcín Sputnik a ich neskoršom odpredaji Maďarom. Sám osobne potom bojoval dobrý boj s anti-slovenským ministrom Korčokom. Stál aj za mnohými pro-sociálnymi /ak chcete populistickými/ opatreniami matovičovsko-hegerovskej vlády v prospech rodín z deťmi, sociálne slabších a pod. Gyímesi nepatrí medzi nekritických obdivovateľov politiky EU a NATO, vyzbrojovacích a sankčných rozhodnutí Bruselu. V rámci OĽaNO zastáva konzervatívnejšiu pozíciu v protiklade s budajovským liberalistickým slniečkárskym fanatizmom. Známe sú jeho pozície napr. pri vyvesovaní zástav LGBTI na štátnych úradoch , jeho názory na genderizmus , na spoluprácu s Tarabom a Kuffovcami a pod. V diskusiách s predstaviteľmi opozície je rétoricky zručný a vecne podkutý, argumentačne racionálny. No a v poslednom čase,- je to jeden z mála členov klubu OĽaNO, ktorý vie byť kritický no pritom korektný aj voči veľkému Matovičovi. V súčasnej politickej situácii vie, kde hľadať východisko. Prihovára sa za čo najskoršie parlamentné voľby. A za férovú dohodu s opozíciou pri štátnom rozpočte.

Gyímesi nie je samozrejme, žiaden človek bez škvrny a hany. Aj on nesie napr. svoj podiel viny na nezákonnej kriminalizácii opozície, najmä politikov Smeru SSD a R.Fica. Iniciátorom pohonov na opozíciu bol síce skôr Matovič, Budaj a Lipšic, no Gyímesi im pritom držal rebrík…Podobne negatívnu úlohu zohral Gyímesi v presadzovaní úradných opatrení, poskytujúcich maďarskej menšine nadpráva v iných krajinách EU neobvyklé resp. neštandardné.

Akokoľvek, – Gyímesi je podľa mňa šikovný, chytrý politik. Na maďarského národnostného politika neobvykle vecný a relatívne objektívny. Veď preto sú napr. v maďarskej Aliancii – Szovetségu voči nemu nie príliš priateľsky naklonení. – Nie všetci, no tzv. liberálne krídlo určite…

Gyímesi patril a patrí spolu s Krajňákom zo Sme rodina a Grohlingom z SaS k tým málo ľuďom, ktorých sa oplatí počúvať a rešpektovať, – aj keď patria k momentálne stále ešte vládnucej vládnej koalícii. V nastávajúcich opozično-koaličných diskusiách o štátnom rozpočte na 2022 a o predčasných parlamentných voľbách budú patriť medzi tých zopár ľudí, s ktorými sa bude dať vecne a racionálne diskutovať.

Férové bruselské „El Clasico“

22.04.2024

Proti futbalovému mužstvu, ktorého fanúšikovia mávajú zástavami nezávislého Katalánska a jedujú tak mocenské centrá Západu je klasicky možné všetko. Dá sa neodpískať dva hrubé fauly a jednu ruku v šestnástke, dá sa neuznať regulárny gól – a dá sa naopak, skórovať z vymyslenej penalty a miesto červenej karty za faul pri útoku na osamelého brankára sa dá [...]

Štvanica na Pellegriniho,Náhlika, Kuffu-jediná dnešná agenda opozície

16.04.2024

Životom bitá slovenská opozícia toho nemá veľa, čím by zaujala širšie vrstvy slovenskej spoločnosti. Alternatívne rozvojové programy ? Opozícia ani nevie, čo to znamená. Má však po ruke mejnstrímové médíá a Matovičovu „tajnú službu“. Tie sú schopné prihrať PS, SaS či KDH aspoň nejaké personálne kauzy a kauzičky. Slovensku a Slovákom nepomôže, keď [...]

Ilegálni zberači parožia – nie iba úbohé obete mäsožravých medveďov

14.04.2024

Už ma nebaví sledovať naše médiá, v ktorých sa o incidentoch medzi medveďmi a ľuďmi hovoria iba polopravdy. PREČO SA NEPÍŠE O ILEGÁLNYCH ZBERAČOV PAROHOV ? Veď tí tzv, turisti, čo boli napadnutí medveďmi mimo intravilánu obce a mimo značkovaných chodníkov a čo sa predierali kadejakými húštinami, kde májovky neŕastú ani náhodou – to sú obyčajní delikventi. [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 1965777x
Priemerná čítanosť článkov: 4692x

Autor blogu

Kategórie