Založ si blog

Hladomor, chladomor – a hlavomor

Zelenskyj trpí chladomorom. Nosí na sebe už tri svetre, aby Kyjevčanom ukázal, že ani jemu nekúria. Chlad inšpiroval pána z paláca na Bankovej ulici k nebývalým marketingovým výkonom. Od gruntu prekopal históriu hladomoru v ZSSR z rokov 1932-1933 a predostrel svetu konštrukt akejsi nutričnej genocídy Ukrajincov zo strany zlých zlých zlých Rusov. Nechcem sa tejto banderovčine venovať viac, než je zdravé,-veď aj americká prepytujem wikippédia opisuje hladomor v ZSSR trochu inak. V rámci občianskej sebaobrany pred tupou propagandou našich médií si však dovolím predsa len trochu poznámok:

  • Hladomor v 1932-1933 sa netýkal iba Ukrajiny. Hladomor bol v tom istom čase aj v Južnom Rusku, Povolží, na Severnom Kaukaze, na Sibíri, v Kazachstane, na Južnom Urale a i. Na druhej strane na Ukrajine boli oblasti, ktorých sa hladomor v podstate veľmi nedotkol, podobne ako iných častí ZSSR.
  • Aj keď sa pri súčasnej politizácii hladomoru využíva citát J.V.Stalina o tom, že národnostná otázka je v podstate roľnícka otázka, neznamená to, že niekto v ZSSR chcel zlikvidovať ukrajinských roľníkov, aby zlikvidoval ukrajinský národ ako taký. Stalin je tu vytrhnutý z kontextu. Stalin iba zopakoval dodnes platnú vec, že šovinizmus je na roľníckom vidieku silnejší ako v priemyselných veľkomestských aglomeráciách. Nič nové pod slnkom: nacionalizmus USA je najsilnejší na agrárnom stredozápade, vo Francúzsku a Anglicku tiež najmä v rurálnych regionoch, rovnako je to v Poľsku, Nemecku, Maďarsku…no a samozrejme aj v SR.
  • Hladomor nebol pokusom o genocídu Ukrajincov, ale pokusom o násilné nahnanie milionov roľníkov, obyvateľov sovietskeho vidieka do činžákových miest pri novobudovaných sovietskych strojárskych, hutníckych a ťažobných megafabrikách. Nie ruský šovinizmus ale triedny šovinizmus násilných priekopníkov socialistickej industrializácie spôsobil na sovietskom vidieku smrť 3-5 miliónov ľudí. Z nich boli asi 2 milióny občania USSR. To je asi 7% z vtedajšej populácie občanov USSR resp. asi 0,9-1,1% etnických Ukrajincov.
  • Príčiny hladomoru boli 1/ organizačné /presun miliónov ľudí z obcí do priemyslu a nedostatok pracovných síl v kolchozoch/, 2/ prírodné /neúroda a suchá/, 3/ mocenské /konfiškácia obilia, ktoré si kolchozy a kulaci odkladali na sejbu, ale tiež na šmelinu/, 4/ plánovacie /nadmerný export obilia, aby sa získali devízy na nákup moderných strojov do nových fabrík/, 5/ ideologické /odmietanie importov obilia, keď sa ukázalo, že to ZSSR nezvláda-aby sa nepoškodila idea komunizmu medzi pracujúcimi na Západe.

Obilie, skonfiškované v sovietskych kolchozoch, -zhruba z polovice na Ukrajine, – nesmerovalo iba na výživu Rusov. Smerovalo ku priemyselným robotníkom – v novopostavených priemyselných centrách aj na Ukrajine /najmä v Charkove, Krivom Rogu, Zaporoží, na Donbase/. Čiže zjednodušujúco povedané: vidiek Ukrajiny /ale aj ostatných častí ZSSR/ trpel, aby mestá na Ukrajine /a v ostatných častiach ZSSR/ prežili.

O žiadnej nacionálne motivovanej genocíde Rusov proti Ukrajincom nemôže byť ani reči. V Politbyre sovietskych komunistov boli etnickí Rusi v menšine. Stalin nebol etnický Rus. Konfiškácie na ukrajinskom vidieku a vývoz obilia do ukrajinských miest realizovali nie ruskí ale ukrajinskí komunisti.

Svet a Európa si na začiatku 30-tych rokov tiež nežila idylicky. Kapitalistický svet sa spamätával z najväčšej hospodárskej krízy v dejinách. Hladomory aj keď v menšom rozsahu/ boli napr. aj v Nemecku. ZSSR sa v tých časoch pýšil faktom, že vďaka socializmu tam žiadna podobná kríza nebola. Autoritatívna centralízovaná štátna moc, roztáčajúca kolesá industrialzácie ZSSR neuveriteľným tempom, inšpirovala aj mocenské kruhy na Západe. V Portugalsku, Poľsku, Taliansku neskôr v Španielsku/ a najmä v Nemecku sa dostali k moci totalitárne režimy. Režimy, ktoré potajme kopírovali niektoré mocenské praktiky Stalina. Hladomor v Európe nebol /až na Írsko v 19.stor./, -no zato od hladu umierali milióny ľudí v Indii, Indočíne, Kongu a ostatných častiach Afriky. Tieto hladomory sú ale dnes akési novinársky menej atraktívne. Veď obeťami boli „iba“ farební a páchateľmi voňaví, bieli Európania…

Stalin nebol jemný vládca sovietskeho impéria. Bol extrémne pragmatický a pri dosahovaní svojich cieľov neľútostný. Mnohé z pozitívnych cieľov boli vykúpené krvou, slzami a utrpením,- napríklad aj hladomorom. Akokoľvek, Stalinovi sa za zhruba 10 rokov podarilo z takmer stredovekého, agrárneho Ruska vybudovať silno priemyselný štát, stavajúci vodné elekrárne, vyrábajúci moderné stroje, traktory, autá, lode, lietadlá…a samozrejme aj zbrane. Vďaka tomu bol potom ZSSR schopný poraziť /zväčša vlastnými silami/ Nemecko – najpriemyselnejší a najmodernejší štát vtedajšej kapitalistickej Európy.

História nie je ani dobrá a ani zlá. Je taká ako sú ľudia, čo ju vytvárali. Kádrovať historické udalosti v záujme propagandy dneška, -to je čosi smiešne, trápne a hlúpe zároveň. Pán z kyjevského paláca si to sotva takto uvedomí. Bolo by ale potešiteľné, keby sa slovenské médiá nedali nahovoriť na každú jeho smutnosmiešnu trapošinu.

…“a tiež atentát na predsedu vlády“

14.06.2024

Tento skromný vetný prílepok venovala odchádzajúca prezidentka Slovenskej republiky najbeštiálnejšiemu politického zločinu, aký sa kedy stal v novodobej slovenskej histórii. Prezidentkin prílepok bol k čomusi, čo nemalo a nemá s politickým atentátom žiadnu politickú relevanciu. Ide tu o prílepok k pripomienke útoku mladého človeka / indoktrinovaného vplyvmi zo [...]

Strýko George vybaví: z Mgr. Čaputovej profesorka – alebo príležitostná STAND-UPistka ?

13.06.2024

Tak sme sa konečne dozvedeli, kam bude odložená pani Zuzana Čaputová. Svoje ďalšie uplatnenie minimálne na 15 rokov /toľko jej chýba do dôchodku/ vraj nájde v akademickej sfére. -Uľavilo sa mi, -mohlo to byť aj horšie… Onedlho budeme svedkami úkazu, aký sa pro-západne orientovaným politikom mimo služby /napr. I. Radičovej/ stáva pomerne často. Budeme svedkami [...]

Prečo nebola Čaputová na rozlúčkovej návšteve v Budapešti ?

12.06.2024

Čaputová to má, chvalabohu už pomaly za sebou. Už len dva dni. Teším sa, že odíde, nebola to totiž prezidentka podľa môjho gusta. Mal som pocit, že mi ako občanovi Slovenskej republiky robí zle kde a kedy môže. Ale treba jej uznať, – robila a robí to konzekventne. Prakticky až do posledného dňa svojho pobytu v Grassalkovichovom paláci. Čaputová je momentálne na [...]

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 440
Celková čítanosť: 2057399x
Priemerná čítanosť článkov: 4676x

Autor blogu

Kategórie