Založ si blog

Prečo nebola Čaputová na rozlúčkovej návšteve v Budapešti ?

Čaputová to má, chvalabohu už pomaly za sebou. Už len dva dni.

Teším sa, že odíde, nebola to totiž prezidentka podľa môjho gusta. Mal som pocit, že mi ako občanovi Slovenskej republiky robí zle kde a kedy môže. Ale treba jej uznať, – robila a robí to konzekventne. Prakticky až do posledného dňa svojho pobytu v Grassalkovichovom paláci.

Čaputová je momentálne na poslednej rozlúčkovej návšteve v Prahe. Zlé jazyky tvrdia, že sa chce ešte raz a naposledy s Petrom Pavlom tajne povoziť na jeho motorke. Čaputová bola v poslednom čase na rozlúčkovej návšteve v ČR niekoľkokrát. Tentokrát ale naozaj asi už naposledy.

Čaputová pred pár mesiacmi vyhlásila, že v rámci dobrých vzťahov so susedmi SR absolvuje na konci prezidentovania rozlúčkovú cestu v každej susednej krajine. Stalo sa. V apríli bola Čaputová v Poľsku. V polovici máji bola na rozlúčke na Ukrajine. Na konci mája bola Čaputová na rozlúčkovej návšteve na cisárskom majeri v Schloss Hofe v Rakúsku. No a teraz je na úplne poslednej návšteve v Česku…

Priatelia, všimli ste si to ? Nechýba vám pri tomto vymenúvaní rozlúčkových návštev susedov čosi či ktosi ? Nechýba vám tu krajina, s ktorou má SR obojstranne najdlhšiu hranicu ? Nechýba vám tu krajina, s ktorou sme vyše 1000 rokov zdieľali spoločnú históriu, ku ktorej máme z hľadiska dejín, kultúry, tradícií, emocionality, súčasných spoločných politických záujmov …mimoriadne blízko ? Nechýba vám tu krajina, ktorú považuje naše najväčšie menšinové spoločenstvo za svoju druhú vlasť ? Nechýba vám tu MAĎARSKO ?

Nuž áno, Maďarsko sa akosi z cestovných plánov Čaputovej vytratilo. Mimoriadne čudný, nezdvorilý, ak už nie nepriateľský akt. Prečo ? Lebo to vynechanie nášho najväčšieho suseda pôsobí akoby sme boli s Maďarskom vo vojnovom stave. Pôsobí to tak brutálne, ako keď sa dvaja najbližší susedia na tom istom poschodí paneláku, zdieľajúci spoločnú chodbičku, ani len pozdraviť nedokázali. Akoby sa správali k sebe tak nevraživo ako sa správajú dvaja ľudia tesne pred vzájomným fyzickým napadnutím.

Áno, úmyselne zveličujem. Nie je to medzi SR a MR až tak zlé. Naopak, medzi vládami SR a MR sú vzťahy vynikajúce ako nikdy predtým. Vzťahy obchodné a kultúrne, vzťahy na regionálnej úrovni sú rovnako skvelé. Vzťahy medzi bežnými občanmi sú príkladné. – Tak potom prečo to faux pas na najvyššej -prezidentskej úrovni. Odpoveď je jednoduchá, – lebo márnomyseľná Čaputová sa nevie správať ako štátnik. Lomcujú ňou negatívne emócie. Aroganciou voči Maďarsku dáva Čaputová najavo svoju negatívnu emóciu voči súčasnej maďarskej ale aj súčasnej slovenskej vláde. Čaputová chce ignoranciou MR uraziť najmä R.Fica a jeho vládu, teda režim, ktorý je s Maďarskom až príliš zadobre.

Čaputová počas svojho mandátu zažila 3 maďarských prezidentov. S každým z nich mala dosť komplikované vzťahy. Naposledy sa stretla napr. s K.Novakovou na jeseň v Prahe. Stretnutie využila na dosť ostrú kritiku MR voči Ukrajine. Tieň medziprezidentského napätia potom ovplyvnil aj vzťah súčasnému prezidentovi MR.

Zaujímavé je, že ostatní vrcholní predstavitelia SR majú so svojimi maďarskými kolegami výborné vzťahy. Výnimkou je iba Čaputová. Fico bol v Budapešti na triumfálnej návšteve v januári, Pellegrini začiatkom marca. Za pár dní, čo bol Sulyok vo funkcii sa s ním Pellegrini stihol stretnúť-no Čaputová a jej tím nedokázali nič zorganizovať ani za takmer pol roka. Áno, času na stretavku Sulyok-Čaputová nebolo veľa. Ale keby tu bola dobrá vôľa, iste by sa na stretnutie našla príležitosť. Bohužiaľ, nenašla sa. Čaputová totiž nie je štátnička, – nechápe, že v kontakte medzi prezidentmi nejde o mítingy priateľov ale o pestovanie dobrých vzťahov medzi ŠTÁTMI.

Mimochodom, aby nevznikli nahlúple úvahy o protokole návštevy samotnej platí nasledovný protokol. Na predstavovacie rovnako ako na rozlúčkové návštevy sa nepozýva. Iniciatívu má podľa diplomatického protokolu ten, kto sa chce predstaviť alebo rozlúčiť. Takže napr. v prípade rozlúčky Čaputovej v Maďarsku by bol nezmysel čakať na pozvanie. Postačí, že štáb Čaputovej sa dohodne s úradom maďarského prezidenta Súlyoka kedy by to Maďarom mohlo vyhovovať.

Mimochodom, vzájomné pozvánky na návštevy krajín má SR so všetkými susedmi, aj s Maďarskom. Tu opäť podľa protokolu postačí, aby úradníci dohodli konkrétny termín a program stretnutia. Pri predstavovacej a rozlúčkovej návšteve ide o zdvorilostný akt voči štátu, nie voči konkrétnemu prezidentovi. osobné sympatie či antipatie musia ísť bokom.

Nech je Čaputovej motivácia k ignorancii Maďarska akákoľvek, je to u nej osobne ďalší, našťastie asi posledný prejav štátnickej ne-múdrosti, nezrelosti a nech sa pani Zuzana nenahnevá, -aj istej osobnej nevychovanosti.

Riskujem, že mi admin stiahne článok z titulky, ale musím to takto napísať. Je to jednoducho môj názor. Demokraticky vyslovený názor občana, ktorý tu platil a platí dane, platí si de facto svojich politikov a čaká, že oni mu za to poskytnú kvalitný reprezentačný „full service“. Mám pocit, že takýto zahraničnopolitický reprezentačný full service som ale od pani Zuzany Čaputovej nedostal. Je to smutné, ale nedostal.

Ta3: Králova moderátorská vyváženosť „v ťahu“

19.06.2024

Včera ma pán moderátor Král z ta3 veľmi sklamal. Považoval som ho spolu s Bielikom za jednookého kráľa medzi slepými moderátormi Slovenska. No po včerajšku má toto renomé u mňa riadne naštrbené. Včerajší „súboj“ zástupcov SaS /Kolíková, Krupa/ a zástupcov Smeru /Gašpar, Gluck/ neviedol Král férovo. Opozičnej SaS dal okato viac priestoru /62%/, Krupovi a [...]

Policajný štát podľa Kolíkovej

18.06.2024

Oddnes to znovu začína. Znovu budú pochody a demonštrácie opozície proti vláde. Kolíková sa preto znovu dostáva do varu, do svojho obvyklého symptomatického švungu. Dnes na TB strany SaS pani doktorka práv oznámila, že sa momentom prijatia „lex atentát“ stane POLICAJNÝM ŠTÁTOM. Doposiaľ som si myslel, že policajný štát charakterizuje vláda polície, vláda [...]

Nielen nadávky ale aj klamstvá – stand-up humor z dielne Denníka N pokračuje

16.06.2024

Denník N uverejnil správu, že SR ani tretia agentúra – Moody´s nezhoršila rating. Ponechala nám A2, . „no s negatívnym výhľadom“. Normálny človek by si myslel, že nám agentúra rating ponechala ale výhľad zhoršila. Ono je to však inak, – agentúra nám nechala presne taký rating i presne taký výhľad, ako sme mali – teda A2 s negatívnym [...]

handlová, fico, atentát

Vyšetrovanie atentátu na Fica: Aký je posun? Prvé závery by mohli byť známe koncom leta, Cintulu posudzujú psychiatri

21.06.2024 07:00

Po embargu na informovanie prestali o prípade podrobne hovoriť aj ministri. Opozícia však kritizuje úniky či tvrdenia o jasnom motíve napriek tomu, že závery vyšetrovania ešte nepoznáme.

malvér, vírus, malware, malver, antivirus, trojsky kon, pocitac,

USA zakazujú ruskej firme Kaspersky Lab predaj antivírusového softvéru

21.06.2024 06:27

Ministerstvo obchodu svoje rozhodnutie odôvodnilo obavami o národnú bezpečnosť.

Kalifornia streľba usa

Počas sviatku pripomínajúceho koniec otroctva v USA bolo postrelených 15 ľudí

21.06.2024 06:20

Násilie vypuklo večer pri jazere Merritt počas akcie, na ktorej sa zúčastnilo až 5000 ľudí a ktorá bola inak pokojná,

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 443
Celková čítanosť: 2067745x
Priemerná čítanosť článkov: 4668x

Autor blogu

Kategórie