Bez českých „expertov“ v slovenských televíziách ani na krok !

6. apríla 2024, medvedar, Nezaradené

Dal som si brigádnikmi- študentmi urobiť 5-dňový monitoring celoplošných slovenských televízií. Realizovali ho od 1.4. dodnes. Úloha monitoringu bola jednoduchá: zistiť početnosť českých a slovenských expertov v rôznych reláciách spravodajských televízií ta3, stv24, joj24. Záber relácií bol široký – no vzhľadom na cieľ prieskumu som ho rozdelil do všeobecného okruhu a do zahraničnopolitického a bezpečnostného okruhu.

Nebudem vás tu nudiť číslami, tabuľkami či grafmi. Výsledky krátkeho prieskumu zhrniem iba všeobecne. Podľa nich v sledovanom období /začiatok apríla/ vystupovali v slovenských televíziách – nota bene vysielajúcich pre Slovákov na území suverénnej Slovenskej republiky českí experti, českí poradcovia v 32%. V segmente zahraničnej politiky a bezpečnostnej politiky dosiahla zastúpenosť českých expertov resp. poradcov 48,2 % , – teda takmer polovicu. Keď v zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti k českým poradcom a expertom prirátame expertov z iných krajín EU a NATO, potom redaktormi a moderátormi „slovenských“ televízií oslovení slovenskí špecialisti nedosiahli ani 50%.

Na Slovensku už vyše sto rokov fungujú slovenské vysoké školy. Už takmer sto rokov fungujú aj rôzne vedecko-výskumné ustanovizne, vyše pol storočia tu máme pracoviská akadémie vied. Po 1989 v SR ako huby po daždi narástli aj rôzne neštátne expertské pracoviská, kadejaké inštitúcie a inštitúty. A samozrejme neziskovky a mimovládky… V zahraničnopolitickej a bezpečnostnej oblasti sú ich dnes desiatky. V Bratislave, v Košiciach, v Bystrici, Prešove, Žiline, Trenčíne, Trnave, Nitre…prosto všade, kde fungujú univerzity a vysoké školy, fungujú popri nich aj aplikačné a poradenské organizácie.

Napriek počtu sa zdá, že pracoviská slovenských špecialistov sú akési neviditeľné. Osobitne sú neviditeľné pre naše „slovenské“ médiá, pre rádia a televízie. Lebo súdiac podľa ich angažovania v médiách akoby ani neexistovali, akoby na Slovensku experti, špecialisti či poradcovia iba začínali. A tak, -akoby naše médiá boli nútené hľadať odpovede na odborné otázky odborníkov mimo SR, v zahraničí, resp. takmer výhradne v Česku…

Prečo to tak je ? Nemáme my tu na Slovensku už žiadnych vlastných odborníkov ? Musíme hľadať kvalifikovaných poradcov, osobitne v zahraničnopolitickej, zahraničnospravodajskej a bezpečnostnej oblasti v Česku ? Sú vyjadrenia expertov vyslovované po česky akési múdrejšie, vedeckejšie, menej krpčiarske než názory ich slovenských kolegov ? A prečo sa pre naše médiá takými expertnejšími javia českí poradcovia práve v oblasti zahraničia a bezpečnosti ? Lebo sú to naozaj kvalifikovanejší experti a poradcovia ?

Nazdám sa, že nie. Dokonca ani len náhodou NIE. Ak si vezmeme „odborné“ vyjadrenia Čechov a zamyslíme sa nad ich originalitou, zistíme, že ide o kopu všeobecne známych fráz, obalenú do požadovanej pro-západnej politickej zafarbenosti. Najmä ak si ich preložíme do našej menej kúzelnej, menej kvetnatej, vecnejšej slovenčiny.

Príčinou častej, ba v poslednom pol roku čoraz častejšej účasti českých expertov a poradcov v slovenských médiách – predovšetkým v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, je podľa mňa súčasná zahraničná a bezpečnostná politika novej slovenskej vlády. Táto politika je pre bruselské centrá EU a NATO nepríjemná, neslušne kritická, ba až hostilná. Zdá sa, že Slovensko má dnes u pánov na Západe povesť krajiny s divou, priam barbarskou zahraničnou politikou. To je v ostrom kontraste s korektnou pro-euroatlantickou, poslušnou až úslužnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou susedného Česka.

-Niekto sa /aj vzhľadom na nízku jazykovú bariéru/ preto rozhodol využiť pro-bruselských českých expertov na osvietenskú misiu na Slovensku. Posielanie osvietených českých mudrlantov na barbarské na konzervatívne, reakčné Slovensko má už dlhšiu tradíciu. V rokoch 1918-1939 prichádzali na Slovensko voľnomyšlienkárski Česi, aby na Slovensku bojovali s náboženským tmárstvom, potláčali staré tradície a šírili pokrokárstvo, progresivizmus, liberalizmus, kozmopolitizmus a konzumizmus. Po 2.sv. vojne, keď sa obnovila česká dominancia nad Slovenskom, prišli do slovenských krajov kovaní českí komunisti. Títo mali preškoliť kresťansko-sociálnu duchovne orientovanú populáciu na populáciu boľševicko-materiálnu, „pokrokovú“, internacionalistickú. Medzi poprednými misionármi tejto doby bol aj starý otec dnešného vodcu Progresívnej strany- starý pán Šimečka. Dnes jeho syn-Šimečka najmladší, pokračuje v boľševizačnej a progresivistickej misii svojho „dědečka“.

Štruktúry, ktoré usmerňujú západné masmédiá, dostali zjavne befél, aby pri zmene príliš nezávislého a príliš pro-slovanského myslenia Slovákov siahli po overených ortodoxných českých progresivistoch a LIBERáLOCH. Domáci slovenskí experti, aj tí opoziční, nie sú totiž dosť proti-vládni, nie sú dosť proti-ruskí. Nemajú na Západe taký kredit ako tradične Rusmi opovrhujúcimi českí „koumáci“. Takže preto k nám na Slovensko prichádzajú spanilé jazdy českých poradcov a expertov.

Tak či onak, nevieme sa asi správať tak, ako to od nás „Európa“ očakáva. Treba nám prejsť intenzívnou českou „prevýchovou“. Treba nám poriadne prepratie mozgov. Treba nám zmena duchovna.

-Podarí sa to ? Podarí sa Západu nás duchovne počeštiť ? Aj dnešné voľby veľa napovedia, či áno alebo nie. Uvidíme.