14.marec 1939 – 14.marec 2024

14. marca 2024, medvedar, Nezaradené

14.marca 1939, teda pred 85 rokmi odhlasoval slovenský snem vznik prvého samostatného slovenského štátu v dejinách. Prvým slovenským prezidentom sa stal Mons. ThDr. Jozef Tiso. SR uznalo de iure alebo de facto 31 štátov vtedajšej Európy. Prvá samostatná Slovenská republika vznikla v istom veľmocenskom prostredí /ako to vždy býva/ no ak by neexistovala silná túžba Slovákov po svojbytnosti a štátnom sebaurčení, boli by všetky veľmocenské tlaky zbytočné.

Vznik prvej slovenskej štátnosti 14.marca 1939 bol výsledkom dlhého historického vývoja Slovákov od čias osvietenstva a národného obrodenia. Vyvrcholil v ňom proces, ktorý započal veľký Ľudovít Štúr a ostatní štúrovci v 1848, ktorý udržiavali pri živote ľudia ako S.H.Vajanský v ťažkých časoch maďarizácie, sformulovali do jasného autonomistického programu velikáni ako A.Hlinka a M.Rázus a ktorý potom -aj po násilnom prerušení štátnosti v 1945, pokračoval ďalej v podobe obmedzenej národnej samosprávy po nemeckej okupácii a neskôr nástupe komunizmu / boj proti nemeckej okupácii v SNP, povstalecká SNR, Zbor povereníkov, vyhlásenie Slovenskej socialistickej republiky, samostatná slovenská cirkevná provincia/. – Vývoj štátnej idey pokračoval až po národnú a demokratickú revolúciu 1989-1992 a obnovu slovenskej štátnosti 1.1.1993.

Nie na všetko, čo nasledovalo po vzniku prvej SR môžeme byť my Slováci hrdí. Veď ale ktorý národ je hrdý na všetko, čo sa počas jeho vývoja udialo ? Podstatné je, že sa Slováci v marci 1939 definitívne zobudili a presvedčili, že sú dosť múdri a pracovití, aby si vládli. sami.

Niet väčšej udalosti v dejinách národa, ako keď sa postaví sám na svoje vlastné nohy. Nám Slovákom sa to stalo 14.marca 1939. Odvtedy kráčame, nie vždy rovno a vzpriamene. No kráčame. Ideme stále vpred. Napriek hromom a bleskom, čo občas nad Tatrami divo bijú. – Ideme stále vpred…