Založ si blog

Manipulátori slovenských volieb sa /zatiaľ/ prerátali

Aspoň momentálne sa to tak javí. Už aj Čaputovej naklonení politickí komentátori a politológovia sa dali počuť, že prezidentka urobila chybu, keď súhlasila s posunom parlamentných volieb na tak neskorý čas, ako je september-október. Fico mal asi pravdu, keď povedal, že čisto zo straníckeho smeráckeho pohľadu je neskorý termín volieb pre Smer a národné strany výhodou. Čím dlhšie sa totiž budú po Úrade vlády motať matovičovci, hegerovci a odorovci, tým vypuklejšie sa prejaví krach proti-ľavicovej a proti-slovenskej politiky vlád, čo tu bačovali po februári 2020. Hospodárska, sociálna, ale aj mravná kríza v SR bude tým hlbšia.

Najnovšie výsledky prieskumu verejnej mienky, uverejnené včera nasvedčujú tomu, že si to už Slováci dosť jasne uvedomujú. Predvolebný vývoj /ZATIAĽ/ smeruje ku nespochybniteľnému víťazstvu Smeru SSD a tiež k relatívne dobrým výsledkom pre Republiku a možno aj pre SNS. Ak by sa tento vývoj zachoval až do 30.septembra, mohol by Smer SSD zostavovať vládu s Republikou a SNS. Smer by možno už Hlas ako vládneho partnera ani nepotreboval.

Samozrejme, toto je asi krajnosť /aj keď sympatická/. Najpravdepodobnejšou vládnou koalíciou je stále prirodzené spojenectvo ľavice a národniarov, teda Smer + Hlas+Republika+SNS. Takáto koalícia by mala jasnú ústavnú väčšinu. Mala by ju aj bez SNS, ak by sa SNS do parlamentu nedostala. Smer, Hlas a SNS by však mali vládnu väčšinu aj bez Republiky. A to ešte nešpekulujeme o náhradnom partnerovi k Smeru a Hlasu, – oportunistickej no pomerne sociálne orientovanej Sme rodine.

Pravicovo-liberálni analytici stále pretriasajú aj možnosť prechodu Hlasu do tábora liberálnej a konzervatívnej pravice. Možnosť, že Hlas uprednostní pred prirodzeným sociálno-demokratickým spojencom Smerom spojenie s liberálmi z PS ev. SaS, Sme rodiny a KDH je t.č.pre slniečkárov posledným svetielkom nádeje. Je to však veľmi veľmi chabá nádej. Základom pre ňu je osobná animozita Pellegriniho a Fica. Preto sa mediálni provokatéri antipatie medzi týmito dvoma vodcami snažia jatriť, kde len môžu, najmä však v televíznych a rozhlasových diskusiách…

Pripustime, že by sa médiám podarilo rozoštvať Fica a Pellegriniho do takej miery, z ktorej by cesta jedného k druhému už naozaj nebola možná. Čo by sa potom stalo ? Odišiel by parlamentný klub Hlasu celý-ako jeden muž/žena- ku PS, KDH a Sme rodine ? Osobne si to neviem predstaviť. Neverím, že by isté mená ako napr. Tomáš, Šutaj-Eštok, Saková a i. pokojne ako ovce prešli od sociálnodemokratického partnerstva ku partnerstvu s KDH, s PS či so Sulíkom. Osobne si myslím, že značná časť klubu Hlas by povstala a pridala sa k Smeru a SNS resp. Republike. Osobne si myslím, že v Hlase by sa prebudil inštinkt sebazáchovy a staré sociálnodemokratické brzdové reflexy.

Ku odporu proti event. spojenectvu Hlasu s PS a Saskou v poslednom čase burcujú – možno neprezieravo, možno zámerne, – ale extrémne liberálne vyhlásenia ekonomických expertov zo slniečkárskeho prostredia pani prezidentky Čaputovej a extrémne liberálne ASOCIÁLNE stanoviská expertov PS a Sasky. Netakticky /?!/ proklamujú potrebu navyšovať záväzky SR voči NATO – a to na úkor zrušenia 13 platu pre dôchodcov, zrušenia zákonnej valorizácie dôchodkov, likvidácie vlakov zadarmo, likvidácie sociálnych dávok pre rodiny pri narodení dieťaťa a redukcie rodinných prídavkov. Liberáli z okolia Čaputovej, z PS a Sasky jednoznačne trúbia do útoku voči sociálnym istotám Slovákov, broja proti existujúcim sociálnym vymoženostiam a asi by najradšej ustanovenie o sociálne trhovej ekonomike v ústave SR odtiaľ dostali preč.

Extrémni liberáli však pri demontáži životnej úrovne Slovákov otvárajú aj druhý front. Je to front boja so samosprávami. Časť sociálnych istôt Slovákov je totiž krytá benefitmi na miestnej alebo krajskej úrovni. Aj tieto sociálne vymoženosti sú extrémnym liberálom tŕňom v oku. Aj tieto sa usilujú páni ako Odor, Horváth a Tóth /pekné slovenské mená…/ okresať. Už to aj začali uvádzať do praxe. – Odmietli vyplatiť obciam a mestám kompenzácie, ktoré im predchádzajúce vlády Matoviča a Hegera sľúbili. – Odor chcel využiť zátišie dovoleniek, aby kompenzácie obciam poslal k ľadu.. No našťastie narazil na ostražitý Smer, resp. aj na Hlas a dokonca aj na Sme rodinu. Tieto strany chcú Odora -aj za cenu letného mimoriadneho rokovania NRSR zastaviť. Držme im palce, aby na rokovanie prišlo a za uvoľnenie dotácií pre obce a mestá hlasovalo dosť poslancov.

Boj za dotácie/kompenzácie pre obce a mestá bude významný nielen ekonomicko-.sociálne ale aj politicky. Na fronte tohto boja sa môže vytvoriť a zoceliť budúca PRO-SOCÁLNA VLÁDNA KOALÍCIA na Slovensku. Môže sa ukovať základ pre novú vládnu koalíciu Smeru, Hlasu, Republiky príp. SNS a Sme rodiny.

Zdá sa, že sa manipulátori slovenských volieb /zatiaľ/ prerátali. Mysleli si, že pri tvorbe novej vlády po septembrových voľbách bude osou zlomu, na ktorej by sa určovalo kto bude vo vláde a kto v opozícii – euroatlantická orientácia. Zatiaľ to tak nevyzerá. Po antifašistických ubezpečeniach vodcu Republiky Uhríka a istej pružnosti v postojoch Smeru sa téma vernosti euroatlantickému smerovaniu SR a vojenskej pomoci Ukrajine dostala do úzadia. Do popredia sa dostali chlebové, sociálne témy. Aj preto, že sú voľby tak neskoro a aj preto, že sa sociálne problémy SR zo dńa na deň vyhrocujú. V situácii akútnej sociálnej krízy bude nielen pre Smer ale aj pre Hlas príp. pre Sme rodinu jednoduchšie potichu uvoľniť nohu na plyne ďalšieho zbrojenia a ďalších dodávok pre Ukrajinu. Sociálne témy jednoducho svojou nástojčivosťou prekryjú „posvätné“ hodnoty euroatlantizmu.

Ak Pellegrini a Kollár nebudú chcieť, aby ich ľudia odvrhli a prekliali, budú musieť pred vojnovým hladom uprednostniť mierový chlieb. Slováci, bežní občania- tak svojimi prirodzenými preferenciami zabránia zahraničným manipulátorom dosadiť po septembri na Úrad vlády poslušnú vládu sociálnych likvidátorov a vojnových prisluhovačov. Slováci sú rozbehnutí správnym smerom. Dúfajme, že im to do toho 30.septembra 2023 vydrží !

Zelenského momentum pre našich progresívnych intelektuálov

01.05.2024

V Kyjeve zomrel tento týždeň v domácom väzení, do ktorého ho poslali z osobnej iniciatívy V.Zelenského jeden z najznámejších východoeurópskych historikov, akademik profesor Pyotr Petrovič Toločko. Toločko bol najlepší žijúci znalec histórie Kyjevskej Rusi. Bol známy nielen dôkladnými vedeckými štúdiami a dlhoročným výskumom v teréne, ale v poslednom čase aj [...]

Bude dnes Šimečka rozdávať voličom PS lieky proti úzkosti ?

28.04.2024

Najnovší prieskum politických preferencií, vykonaný a publikovaný na tv Markíza hovorí o tom, že ak by voľby do NRSR boli dnes, mali by po nich Smer+ Hlas+ SNS 80 mandátov /o jeden viac ako dnes/. A spolu s Republikou, ktorá by sa do NRSR tiež dostala by mali 90 mandátov. Teda ÚSTAVNÚ VäČŠINU. -Na takúto zdrvujúcu správu zrejme Šimečka a Grohling budú musieť rýchlo [...]

Slnko v Bebjakovej slniečkárskej sieti

27.04.2024

Včera to na RTVS bola zase jedna veľká proti-vládna provokácia. Na provokácie sa nemá odpovedať-najlepšie je ich ignorovať. Preto len stručne. Slniečkárska televízia RTVS včera prezentovala svoj pohľad na Slovensko. Oznámila nám, že na Slovensku je zlé všetko, čo súvisí s demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentom. Zlé, zatuchnuté, gýčové je [...]

Trump

Trump prirovnal správanie Bidenovej vlády k metódam nacistického gestapa

06.05.2024 06:19

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že administratíva Joea Bidena používa podobné taktiky ako gestapo.

Izrael, holokaust

Netanjahu: V prípade potreby sa ubránime aj sami. Je to poučenie z holokaustu

06.05.2024 06:07

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

čína, Rusko, Nemecko

Terčom sú Ukrajina a Taiwan. Učia sa Čína a Rusko, ako spolu bojovať v kyberpriestore?

06.05.2024 06:00

Experti naznačujú, že v kyberpriestore vidia spoluprácu Pekingu a Moskvy. Ukrajina a Taiwan s tým majú skúsenosti.

Jozef Štajer, exstarosta, Telgárt

Záhadná abdikácia starostu v Telgárte: Náhle odišiel a zanechal po sebe len list

06.05.2024 06:00

Mal toho „plné zuby“? Kontajnerové mestečko v Telgárte, kde od novembra žije viac ako stovka osadníkov, má stále problémy. Práve to by mal byť dôvod, prečo starosta odstúpil.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 423
Celková čítanosť: 1985006x
Priemerná čítanosť článkov: 4693x

Autor blogu

Kategórie