Koľko ruských vojakov padlo na Ukrajine od februára 2022 ?

14. apríla 2023, medvedar, Nezaradené

Dnes oznámil Generálny štáb Ukrajinskej armády, že celkový počet ruských vojakov, ktorí boli za vyše roka bojov na Ukrajine zabití alebo zranení dosahuje presne 181 090 mužov. Ak si kliknete na internetový vyhľadávač a dáte tam /po anglicky/ otázku „aký je pomer medzi zabitými a ranenými vojakmi vo vojne“, objaví sa vám odpoveď, podľa ktorej bol tento pomer v klasických vojnách 19. a prvej polovice 20. storočia asi 1:3.

Odpoveď ďalej pokračuje: V súčasnosti, v aktuálnych podmienkach zdravotníckeho vybavenia a pri súčasných pokrokoch vojenskej medicíny a progresívnej liečby sa tento pomer upravil na 1:10 resp. na 1:17.

Ak by sa teda konflikt na Ukrajine odohrával pred 100 rokmi, potom by bolo možné konštatovať, že na Ukrajine padlo asi 60 tisíc ruských vojakov. Pretože sa však tento konflikt odohráva dnes, pomaly na konci prvej štvrtiny 21.storočia, dá sa usudzovať, na Ukrajine padlo niečo medzi 10 až 20 tisíc ruských vojakov.

Tieto objektívne údaje, vychádzajúce zo zdrojov GŠ OS Ukrajiny môžu naše a zahraničné propagandistické médiá samozrejme spochybňovať. Veď sú za dezinformácie a pro-ukrajinskú vojnovú propagandu platené. Ale to je asi tak všetko, čo môžu robiť. Ich pôsobenie končí pri poctivej maturite a troche znalostí angličtiny. A samozrejme – ich pôsobenie končí tam, kde začína zdravý slovenský sedliacky rozum.