Skepsa voči Ukrajine v USA rastie

4. marca 2023, medvedar, Nezaradené

Podľa The New York Post rastie v USA nechuť ďalej podporovať Ukrajinu takým tempom ako doposiaľ. Negatívny trend Američanov voči pomoci Zelenskému chcel zastaviť Biden svojou návštevou v Kyjeve. Zvädnutú bojovú morálku banderovcov síce na chvíľu zvýšil, no v USA mala Bidenova návšteva Ukrajiny skôr negatívny dopad.

The New York Post urobil medzi svojimi čitateľmi prieskum toho, čo si pred návštevou a po návšteve Bidena u Zelenského myslia. Výsledky ukázali, že sa po návšteve zvýšil počet tých, čo sa na rozhodujúcu úlohu USA v konflikte na Ukrajine pozerajú skepticky. Poklesol počet podporovateľov ďalšieho míňania peňazí a vývozu zbraní. Počet tých, čo si myslia, že USA urobili pre Ukrajinu už až príliš veľa, naopak vzrástol.

Popularite ukrajinského režimu v USA iste nepomôže ani „objav“ CNN, konkrétne jej vojenského analytika Cedrica Leightona, podľa ktorého čistú vodu kyjevského odboja kazia niektoré neofašistické a neonacistické ukrajinské organizácie. CNN jednoducho objavili v radoch ukrajinských hrdinov aj početné zastúpenie nacistov. Pre podporovateľov Kyjeva v Amerike je táto záležitosť dosť nepríjemná.

Americká povaha je povaha víťazov. Ak sa im v niečom prestane dariť, rýchlo sa snažia z toho vyvliecť a ešte rýchlejšie na nepríjemnú záležitosť zabudnúť. Americkí vojensko-politickí stratégovia to vedia a tak sa na jar príp. v lete budú snažiť nahnať Ukrajincov do ešte aspoň jednej veľkej a úspešnej ofenzívy. Napríklad do pokusu zmocniť sa Krymu príp. ho aspoň odrezať od pevninského spojenia s ostatnými časťami Ruska. Ukrajinský prezident a jeho generáli budú mať na jar nôž na krku: buď víťazstvá alebo stiahnutie sa USA z Ukrajiny v štýle Vietnamu, Iraku, Sýrie či Afganistanu.

Nôž na krku bude mať však aj J.Biden. Ak sa Ukrajine jarná ofenzíva nepodarí, bude musieť Biden na ďalší služobný pobyt v Bielom dome zabudnúť. No a zostať iba pri jednom funkčnom období, to sa v americkej histórii hodnotí ako zlyhanie. – Jediná možnosť ako si zachrániť reputáciu by bola hodiť rezignáciu na prezidentovo zhoršené zdravie. – Čo by v Bidenovom prípade napokon nebolo ani príliš ďaleko od pravdy…