12 bodov čínskeho mierového plánu: ide o Ukrajinu alebo o Tajvan ?

24. februára 2023, medvedar, Nezaradené

Číňania v úvode vyzývajú bojujúce strany, aby okamžite a bez akýchkoľvek podmienok pozastavili bojové operácie a zastavili sa na dosiahnutom status quo. Ďalej ponúkajú, aby sa ku začiatku mierových rokovaní pristúpilo pri rešpektovaní týchto 12 všeobecných zásad:

Ako vidieť, tento plán sa síce volá „mierovým plánom pre Ukrajinu“, no v skutočnosti je to plán mierového urovnania sporu o Tajvan. Číňania si ním prihrievajú predovšetkým vlastnú polievočku.

Napriek tomu či práve preto je jeho prvotné zhodnotenie zo strany USA a Západu chladné. Západ je skeptický pri posudzovaní jeho realistickosti. Podľa nich nemá šancu prejsť nielen na Ukrajine, ale predovšetkým pri mierovom riešení tajvanskej otázky. Prípadne otázky Kosova, Guantanáma, Mjanmaru, Kuríl, Kaliningradskej oblasti, Jemenu, Sýrie, Libanonu, Palestíny a pod.

Kyjevský propagandista Arestovič zhodnotil čínsky plán športovo: 60 ku 40 v prospech Ukrajiny. Asi nečítal pozorne-Číňania nepíšu o územnej celistvosti tých krajín, ktorých územia boli do krajín začlenené v rozpore s medzinárodným právom-teda aj v rozpore s právom národov na sebaurčenie…