Robotické zbrane zo „zemljanok“

2. februára 2023, medvedar, Nezaradené

V ruských a čínskych médiách sa objavili články ex-šéfa Roskozmosa D.Rogozina ale aj videozábery z bojového nasadenia ruských robotických „tankov“ na donbaskom fronte. Štyri kusy robotov „Marker“ sa ukázali byť úspešnými ničiteľmi tankov. Predovšetkým v podmienkach, v ktorých by cieľ bol oveľa hodnotnejší ako útočiaci ruský robot.

Robotické tanky sú vyzbrojené protitankovými granátometmi a guľometmi. Ničia tanky, bojové vozidlá pechoty, guľometné hniezda, prísne strážené sklady munície. Pohybujú sa na pásovom alebo na kolesovom podvozku-podľa špecifík bojiska, na ktoré boli nasadené. Obsluha tankov môže riadiť útočné operácie tankov z bližšie neuvedenej „veľkej“ vzdialenosti. Ruskí vojenskí špecialisti predpokladajú, že sa nasadenie robotických tankov vyplatí najmä v bojoch s drahými tankami NATO /Abrams, Challenger, Leopard, Leclerc…/.

Nás Európanov, občanov vyspelej EU a Západu by v súvislosti s touto technikou zaujímalo predovšetkým to, ako sa „primitívnym ruským aziatom zo zemljanok“ / ako ich nazývajú predstavitelia kyjevského režimu a neoficiálne aj niektoré naše médiá, ba i tu a tam aj vládnuca politická elita/ podarilo čosi také, ako robotické tanky vyvinúť, vyrobiť a už aj skúšobne nasadiť do ostrých bojov. Odkiaľ vzalo Rusko zbedačené sankciami a vojnou tie peniaze, potrebné na hypersonické rakety, na robotické torpéda s nukleárnymi hlavicami a teraz aj na robotické tanky ?

Niečo tu nesedí. Buď ten ruský kolos nie je na hlinených nohách alebo ho tajne vyzbrojuje vyspelý Západ,- tak ako to vraj robil aj pri vyzbrojovaní ZSSR počas 2.svetovej vojny…. – Alebo je zo všetko inak ?