Založ si blog

„Dunaj“ hoďte do Dunaja !

Viem, čo je umelecká fikcia, ale predsa. Ak sa nejaký film odvoláva na konkrétne miestne a historické reálie, mal by byť aj detailoch aspoň trochu presný, realistický. Bohužiaľ, seriál o obchodnom dome Dunaj taký nie je. Pri popise historických reálií je hrubo manipulatívny, konjunkturálny, v najlepšom prípade lajdácky urobený.

Na toto konštatovanie mi trúfalo stačilo sledovanie asi 15 minút včerajšieho dielu, keď som čakal na skončenie prestávky vo futbalovom zápase Lazia Rím s AC Miláno. Stručne napíšem, čo mám na mysli. Nuž napríklad luxusné kostýmy á la 30-40 te roky. Devy a páni v záberoch vyzerajú ako na módnej retro-prehliadke. Ja viem, že sa tu kostyméri chceli vyblázniť a poriadne zarobiť, no mali predsa len trochu urobiť rozdiel v odevoch z interiéru OD Dunaj a odevoch bežných ľudí na ulici. To isté platí o automobiloch. V čase, v ktorom sa seriál odohráva, osobných aut na Slovensku nebolo veľa. Ešte aj prezident Tiso sa často prevážal po meste na otvorenom koči, nie na aute. A tu, vo filme samý naleštený pestrofarebný oldtimer. Pastva pre oči, ale nie pre dušu, lebo tá pozná vtedajšie reálie.

Najpozoruhodnejšie však je vykresľovanie dobovej sociálno-politickej reality. To vlastne nie je ani vykresľovanie. To je skôr skresľovanie. Vo filme sa napr. stretávame so Židovkou, ktorá tvrdo pracuje ako slúžka, upratovačka. Na sklo akejsi budovy cez deň maľuje švihácky oblečený mladý muž nápis „Nacistické svine“. Nuž tento chlapec bol asi prognostik, lebo výraz „nacistický“ sa začal u nás používať až po vojne a nadužíva sa až dnes – napr. slniečkármi a extrémistami z Antify. Pre nich je každý vlastenec „náckom“.

Jediný nácek, ktorého za prvej SR poznali, bola známa komická figúrka z Banskej Štiavnice – „štiavnický nácek“. V časoch prvej SR sa písaniu protirežimistických nápisov venovali najmä komunisti, členovia ilegálnej KSS. Nápisy ale neboli antinacistické. Boli strohé : „SMRŤ FAŠIZMU“. Alebo „Nech žije KSS !“, “ Nech žije SSSR“…Autori týchto nápisov to nerobili cez deň ale hlboko v noci. Oblečení neboli ako fičúri, ale v chudobných proletárskych háboch či montérkach. A ak ich pritom ľudia videli a udali, nenaháňali ich členovia HG v prehliadkových uniformách, ale regulárna štátna polícia či civilisti-agenti ÚŠB. Tak ako neskôr za komunizmu nenaháňali kriminálnikov po uliciach milicionári ale obyčajní esenbáci alebo eštebáci.

Úplne mimo sú scény z bratislavských nočných lokálov a reštaurácií. Tu sa /tobôž pred esesákom Jankom Koleníkom/ nepospevovali najnovšie americké šlágre v perfektnej angličtine, nehral sa džez, swing, blues a iná „negerská“ hudba – ale NEMECKÉ šlágre a SLOVENSKÉ šlágre á la F.K.Veselý, tangá alebo zmodernizované ľudové pesničky a pesničky z operiet od Gejzu Dusíka. Žiadna „Bratislava Hot Serenaders“ ale Cigáni, Gejza Dusík a F.K. Veselý. Hviezdou populárnej hudobnej scény bola prvá slovenská popová diva Magda Schwingerová-Mutňanská. Skvostom jej umeleckej produkcie bola slovenská verzia nemeckého šlágra „Lili Marlen“. /Schwingerová bola aj herečka v bratislavskom SND. Po vojne bola prenasledovaná, väznená a na konci života prinútená zarábať si v žilinskom divadle ako šatnárka a biletárka/.

Seriál o OD Dunaj som dlho nepozeral – prestávka skončila a ja som si prepol radšej na taliansku ligu. Futbal ma síce tiež vzrušuje, občas aj rozčuľuje, no keď skončí, mám s ním svätý pokoj. Na rozdiel od vzrušenia a diskomfortu, ktorý produkuje manipulatívne umenie a prepisovanie dejín á la slovenské historické seriály.

Milí mladí Slováci, – romantické scény zo seriálu o OD Dunaj si pokojne pozerajte. Nepomôžu ale ani neuškodia. Ale beda vám, ak si chcete urobiť obraz o prvej SR na základe takéhoto seriálu. Ako raz povedal jeden starý múdry rabín : „Všetko bolo inak“. – Ale že úplne inak…Neveríte ? Vykašlite sa na filmy, na internet. A začnite čítať ozajstné knihy. Od ozajstných pamätníkov. Od ozajstných majstrov svojho remesla.

Štvanica na Pellegriniho,Náhlika, Kuffu-jediná dnešná agenda opozície

16.04.2024

Životom bitá slovenská opozícia toho nemá veľa, čím by zaujala širšie vrstvy slovenskej spoločnosti. Alternatívne rozvojové programy ? Opozícia ani nevie, čo to znamená. Má však po ruke mejnstrímové médíá a Matovičovu „tajnú službu“. Tie sú schopné prihrať PS, SaS či KDH aspoň nejaké personálne kauzy a kauzičky. Slovensku a Slovákom nepomôže, keď [...]

Ilegálni zberači parožia – nie iba úbohé obete mäsožravých medveďov

14.04.2024

Už ma nebaví sledovať naše médiá, v ktorých sa o incidentoch medzi medveďmi a ľuďmi hovoria iba polopravdy. PREČO SA NEPÍŠE O ILEGÁLNYCH ZBERAČOV PAROHOV ? Veď tí tzv, turisti, čo boli napadnutí medveďmi mimo intravilánu obce a mimo značkovaných chodníkov a čo sa predierali kadejakými húštinami, kde májovky neŕastú ani náhodou – to sú obyčajní delikventi. [...]

Fico dnes odštartoval vládnu krízu či skúšku charakterov súčasnej vládnej koalície ?

13.04.2024

Pod taktovkou relatívne vecného moderátora Mateja Baránka dnes Fico v pravidelnom formáte premiérskych monológov na RTVS odštartoval mimoriadne závažný proces. „Informoval“ verejnosť o svojom akože „osobnom názore“ na riešenie novej politickej situácie vo vládnej koalícii po zvolení P.Pellegriniho za prezidenta SR. Táto informácia tvorila iba 2-3% [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 418
Celková čítanosť: 1960614x
Priemerná čítanosť článkov: 4690x

Autor blogu

Kategórie