Kolíkovej bonmot proti vôli ľudu

24. januára 2023, medvedar, Nezaradené

Keď sa Kolíkovej včera jeden moderátor pýtal, prečo z vládneho návrhu ústavného zákona o predčasných voľbách vypadla možnosť iniciovať ich cez referendum, – najmä keď sa za to 21.januára vyslovilo 1,2 milióna Slovákov, odpovedala:

„No veď my tých 1,2 milióna ľudí rešpektujeme. V referendovej otázke bola možnosť iniciovať predčasné voľby cez hlasovanie v NRSR alebo cez referendum. My sme v našom návrhu ústavného zákona tú prvú možnosť schválili.“

Ľudia teda podľa nej otázku v referende pochopili v zmysle buď alebo. Nie v zmysle aj- aj. Vraj je ťažké povedať, koľko ľudí preferuje iniciovanie predčasných volieb v referende a koľko v NRSR. Podľa nej väčšina dala na referendovú otázku odpoveď áno, lebo chce iniciovanie predčasných volieb v NRSR – ale nie v referende !

Kolíkovej bonmot lepšie porozumieme, keď si jej výrok zjednodušíme: „Ľudia v referende odmietli referendum“ – Ľudia v ľudovom hlasovaní odmietli možnosť podnietiť nové voľby cez ľudové hlasovanie.

Pre pocitových právnikov je v zákonoch spredmetnená vôľa ľudu. Pre nepoctivých právnikov, zlomyseľných a ziskuchtivých fiškálov je však zákon iba zbierka slov, ktoré sa dajú prekrúcať ako paragraf. Podľa toho, ako sa to hodí. Zmyslom práce tej druhej skupiny právnikov nie je presadzovanie spravodlivej vôle ľudu – ALE slovičkárenie, chytanie za slová tak, aby bol právnikov chlebodarca spokojný.

Čo myslíte – kam zaradiť pani právničku Kolíkovú ?