Patrioty …

14. decembra 2022, medvedar, Nezaradené

Môj obľúbený denník sa pýta, či protilietadlové rakety Patriot zatvoria ukrajinské nebo pre Rusov. Slušný človek na slušnú otázku odpovedá. Tak si to dovolím aj ja.

Po prvé Patrioty už nie sú najnovšie a najmodernejšie. USA majú už aj lepšie protilietadlové rakety.

Po druhé, Patrioty sú dosť kazivé. Neraz pri odpale alebo pri sledovaní cieľa zlyhávajú. Dokazom je aj správa z dnešnej Pravdy, podľa ktorej „slovenské“ Patrioty musia ísť na opravu do Nemecka. To S-300 fungovali bez opráv a teraz vraj rovnako fungujú aj na Ukrajine.

Po tretie, Patrioty sú náročné na technické zázemie a na kvalifikovnosť a spoľahlivosť personálu. Materiálne a personálne podmienky na ukrajinskom fronte budú náročné a budú efektívnosť použitia Patriotov /napr. v porovnaní s podmienkami v Izraeli a Iraku/ výrazne znižovať.

Po štvrté, Patrioty budú zrejme zamerané najmä na obranu Kyjeva. Situáciu na bojisku teda nijako nezmenia.

No a po piate a predovšetkým, – Patrioty sú drahé, veľmi drahé. Preto ich USA dodajú iba 20-30 kusov. Dnešný nálet lacných ruských dronov „Geraň“ na administratívne a riadiace vojenské centrum Kyjeva uskutočnil roj „Geraní“ v počte 40 kusov. Nálet spôsobil výbuchy a požiare, napriek tom, že ukrajinská PVO asi pätinu dronov zneškodnila. Ak by sa na zostrelovanie lacných dronov použili drahé Patrioty, bola by to hlúposť a luxus, aký si ani USA nemôžu dovoliť. Patrioty zvýšia ostražitosť ruských stíhacích bombardérov, ale to je asi tak všetko.

Zásielka Patriotov je zbytočná eskalácia konfliktu a želaný mediálny a propagandistický efekt bude drahý a krátkodobý. Celkove o Patriotoch škoda slov. Konflikt rozhodne všeličo iné, len nie drahé americké zbrane. Dokonca ani vtedy nie, keď sa vznešene volajú „Patriot“.