Talianske šrotovisko na Ukrajine ?

5. decembra 2022, medvedar, Nezaradené

Včerajšie talianske noviny Corriere della Serra opísali, čo sa deje so zbraňami, ktoré Taliani posielajú priateľovi Zelenskému na Ukrajinu. Ukrajinskí vojaci sa na mnohé z týchto zbraní sťažujú. Považujú ich za zastarané. Najmä sa to týka mínometov, vyrobených ešte v roku 1966. Optika mínometov je ale ešte staršia-pochádza z rokov tesne po 2.sv.vojne.

Ukrajinskí vojaci sa sťažujú aj na nedostatok munície ku takýmto zbraniam, resp. na to, že mnoho munície je kvôli zlému skladovaniu dosť kazovej. Ukrajinci preto pred talianskymi zbraňami uprednostňujú staré sovietske zbrane ešte z rokov Veľkej vlasteneckej vojny.

Talianske armádne sklady sa vďaka bojom na Ukrajine pomaly vyprázdňujú. Taliani sa zbavujú armádneho šrotu, ktorý by inak musel ísť do špeciálnych závodov, kde by sa staré zbrane náročne a draho deaktivovali. Lacný postup odvozu starých zbraní na Ukrajinu však nepoužívajú iba Taliani. Z 30 štátov NATO si takto pomohli už v 20 krajinách, ktorých sklady sú takmer prázdne. Zásoby majú iba silnejšie armády Nemecka, Francúzska, Talianska a Holandska. Vojensko-priemyselný komplex USA, UK a na Západe vôbec prežíva šialenú konjunktúru. Porovnateľnú iba s konjunktúrou farmafiriem vyrábajúcich vakcíny proti covidu. Produkty na zabíjanie ľudí a na liečbu ľudí sú momentálne tými najlepšími investičnými príležitosťami.

Hľa, svet 21.storočia, nádherný svet pokroku a ľudskej civilizovanosti…