Hladomor, chladomor – a hlavomor

27. novembra 2022, medvedar, Nezaradené

Zelenskyj trpí chladomorom. Nosí na sebe už tri svetre, aby Kyjevčanom ukázal, že ani jemu nekúria. Chlad inšpiroval pána z paláca na Bankovej ulici k nebývalým marketingovým výkonom. Od gruntu prekopal históriu hladomoru v ZSSR z rokov 1932-1933 a predostrel svetu konštrukt akejsi nutričnej genocídy Ukrajincov zo strany zlých zlých zlých Rusov. Nechcem sa tejto banderovčine venovať viac, než je zdravé,-veď aj americká prepytujem wikippédia opisuje hladomor v ZSSR trochu inak. V rámci občianskej sebaobrany pred tupou propagandou našich médií si však dovolím predsa len trochu poznámok:

Obilie, skonfiškované v sovietskych kolchozoch, -zhruba z polovice na Ukrajine, – nesmerovalo iba na výživu Rusov. Smerovalo ku priemyselným robotníkom – v novopostavených priemyselných centrách aj na Ukrajine /najmä v Charkove, Krivom Rogu, Zaporoží, na Donbase/. Čiže zjednodušujúco povedané: vidiek Ukrajiny /ale aj ostatných častí ZSSR/ trpel, aby mestá na Ukrajine /a v ostatných častiach ZSSR/ prežili.

O žiadnej nacionálne motivovanej genocíde Rusov proti Ukrajincom nemôže byť ani reči. V Politbyre sovietskych komunistov boli etnickí Rusi v menšine. Stalin nebol etnický Rus. Konfiškácie na ukrajinskom vidieku a vývoz obilia do ukrajinských miest realizovali nie ruskí ale ukrajinskí komunisti.

Svet a Európa si na začiatku 30-tych rokov tiež nežila idylicky. Kapitalistický svet sa spamätával z najväčšej hospodárskej krízy v dejinách. Hladomory aj keď v menšom rozsahu/ boli napr. aj v Nemecku. ZSSR sa v tých časoch pýšil faktom, že vďaka socializmu tam žiadna podobná kríza nebola. Autoritatívna centralízovaná štátna moc, roztáčajúca kolesá industrialzácie ZSSR neuveriteľným tempom, inšpirovala aj mocenské kruhy na Západe. V Portugalsku, Poľsku, Taliansku neskôr v Španielsku/ a najmä v Nemecku sa dostali k moci totalitárne režimy. Režimy, ktoré potajme kopírovali niektoré mocenské praktiky Stalina. Hladomor v Európe nebol /až na Írsko v 19.stor./, -no zato od hladu umierali milióny ľudí v Indii, Indočíne, Kongu a ostatných častiach Afriky. Tieto hladomory sú ale dnes akési novinársky menej atraktívne. Veď obeťami boli „iba“ farební a páchateľmi voňaví, bieli Európania…

Stalin nebol jemný vládca sovietskeho impéria. Bol extrémne pragmatický a pri dosahovaní svojich cieľov neľútostný. Mnohé z pozitívnych cieľov boli vykúpené krvou, slzami a utrpením,- napríklad aj hladomorom. Akokoľvek, Stalinovi sa za zhruba 10 rokov podarilo z takmer stredovekého, agrárneho Ruska vybudovať silno priemyselný štát, stavajúci vodné elekrárne, vyrábajúci moderné stroje, traktory, autá, lode, lietadlá…a samozrejme aj zbrane. Vďaka tomu bol potom ZSSR schopný poraziť /zväčša vlastnými silami/ Nemecko – najpriemyselnejší a najmodernejší štát vtedajšej kapitalistickej Európy.

História nie je ani dobrá a ani zlá. Je taká ako sú ľudia, čo ju vytvárali. Kádrovať historické udalosti v záujme propagandy dneška, -to je čosi smiešne, trápne a hlúpe zároveň. Pán z kyjevského paláca si to sotva takto uvedomí. Bolo by ale potešiteľné, keby sa slovenské médiá nedali nahovoriť na každú jeho smutnosmiešnu trapošinu.