ŤAPŠA, nie tepša, milý bulvár !

25. septembra 2022, medvedar, Nezaradené

Aj keď existujú nárečové modifikácie tohto ľudového názvu pekáča, správnym je slovo ŤAPŠA. Inšpiráciou asi bola ťapnutý, ťapatý tvar širšieho a plytšieho pekáča, v akom sa vypekali kačice, husi, ale aj iné druhy potravín. Najlepšie ťapše sú hlinené, urobené kvalitnými hrnčiarmi tak, aby odolali silným teplotám. Slovo „ťapša“ vo význame nadávky naznačuje, že oná žena – ťapša, – má riadne veľký „pekáč“ alebo riadne horúci „pekáč“ a má problém si tento „pekáč“ obvyklou cestou ako-tak vychladiť.

Jedna takáto ťapša včera musela odolať tiež pomerne silnému náporu horúčavy. Treba však povedať, že si o to už dávno koledovala. V diskusiách s názorovými oponentmi ich nielen verbálne napádala ale neraz sa ich aj pred kamerou všelijako dotýkala, klepkala po rukách, po ramenách -k hrubšiemu fyzickému kontaktu chýbal len krok.

Včerajší výpek odštartoval práve takýto kontakt-keď posilnená podpornou skupinou ťapša strhla oponentke z hlavy čiapku. O priebehu vypekačky už potom rozhodli silné ruky bývalej tenisky.

Na celom incidente podporovateliek najlepšej vlády v histórii Slovenska nie je nič zaujímavé. Typický bulvárny príbeh. Dúfajme, že sa aspoň ním Slovensko vo svete trochu zviditeľní. Lebo bitky v parlamente už boli. Aj facky. Napríklad pred časom aj v pražskom. Ale bitky medzi posklankyňami-nota bene pôvodne z toho istého vládneho košiara ešte nie. Takže čakajme na nejaký ten pekný hajlajt v nejakom bulvárnom svetovom médiu.

Náš bulvár bude mať ešte chvíľu o čom písať. Nech. Ale nech je to aspoň spisovne. Takže ešte raz, – tá čo dostala na pekáč, bola ŤAPŠA.