Založ si blog

O mladíkovi čo si dnes zamudroval o histórii

Spojenie „mladý historik“ to je skoro ako stále aktívny sólista baletu so 40-ročnou praxou, alebo ako mäsiar-vegetarián. Čosi na tom spojení nesedí. Samozrejme, každý dobrý, skúsený a vzdelaný historik musí byť najprv mladý. No ak by som si mal vybrať a počúvať niečo z toho, k čomu sa historik pri snorení po archívoch dopátral, potom ja osobne dám prednosť starému a skúsenému. Nie mladej puške. Tá má príliš málo vypracovaný „sitzflajš“ a je až príliš náchylná na pseudo-vedecké avantúry a prepisovačky histórie podľa aktuálnych potrieb súčasnej politickej objednávky.

Štefan Chrapa je asi inej mienky. Preto si na nedeľné cirkevne orientované „stretko“ zavolal mladého junáka – čosi medzi filmovým tvorcom a historikom. Mladík zväzácky slušným hlasom asi hodinku kázal, ako to bolo s pomocou židom zo strany cirkvi a aké muky prežívali v rukách štb-ákov predstavitelia katolíckeho disentu. Chlapec, ktorý si nepamätá nielen Husáka, ale ani Mečiara nám káže o tom, ako to kedysi u nás bolo.

Poviete si, no dobre, veď on to má naštudované z dokumentácie, z výpovedí ľudí, z literatúry. – No ale práve v tom je jadro mojich pochybností. Že to má chlapec všetko z druhej ruky. Nič autentické, nič prežité. Ale napriek tomu mladíckym hláskom seká jedno kategorické normatívne tvrdenie za druhým. Skúsený historik hľadá rôzne zdroje, najmä tie rozporné, odlišné od ostatných. Práca s hypotézami, ich porovnávaním a hodnotením , -to nie je len práca prírodovedca, ale aj práca odborníka v oblasti spoločenských vied. – A ak ide o prácu filmára -dokumentaristu, tak potom je prezentácia alternatívnych a pritom originálnych autentických výpovedí ľudí z prostredia, o ktorom robím film -čosi nevyhnutné. Junáčik-filmárik nám miesto svojho originálneho prínosu k inak už tisíckrát použitej téme židov, SNP, štbákov a tajnej cirkvi ponúkol iba samé frázy. Samé klišé . Škoda.

Celé to budilo dojem, akoby redaktor Chrapa dostal za úlohu odprezentovať výsledky nejakého cirkevného PR projektu, za ktorý mladík a jeho tím dostali od r.k. cirkvi istú sumu peňazí a teraz musia ukázať verejnosti, že nebola vyhodená nadarmo. Mimochodom, -na téme židov, SNP, eštebákov a tajnej cirkvi si za posledných 30 rokov zarobilo toľko ľudí a také peniaze, že byť židom či partizánom, či obeťou štbáckeho násilia, už dávno protestujem. Veď je to strašné,- na židovskej či eštebáckej téme, na mŕtvych a mučených ľuďoch sa už toľkí priživili /počnúc Obchodom na korze a končiac akýmsi mŕtvonarodeným veľdielom o tajnej minulosti štb, čo začala dávať STV/, že to budí dojem filmárskej nekrofílie. Samozrejme, netreba za tým hľadať žiadnu morbiditu. Ako veľakrát, aj v tomto prípade v konečnom dôsledku ide o celkom zdravú a triviálnu túžbu po dobrom zárobku.

Neodpustím si ešte jednu poznámku. Tá je pre diela redaktora Chrapu alias hudobníka Vandala typická. V relácii sa striedajú srdcervúco vykreslené hrôzy zo života židov a eštebákmi prenasledovaných kňazov s rezkým anglo-americkým popíkom, trochu tvrdšími gitarovými sólami a amatérskymi pokusmi druhoradých slovenských interpretov. Text týchto rockových kusov je dakedy v priam komickom protiklade s tým, o čom filmár-historik hovorí. Nech sa pán redaktor neurazí, ale konečný dojem z tohto hudobno-slovného spojenia je blízky produkcii vandalského estéta. Že by nomen omen ?

Férové bruselské „El Clasico“

22.04.2024

Proti futbalovému mužstvu, ktorého fanúšikovia mávajú zástavami nezávislého Katalánska a jedujú tak mocenské centrá Západu je klasicky možné všetko. Dá sa neodpískať dva hrubé fauly a jednu ruku v šestnástke, dá sa neuznať regulárny gól – a dá sa naopak, skórovať z vymyslenej penalty a miesto červenej karty za faul pri útoku na osamelého brankára sa dá [...]

Štvanica na Pellegriniho,Náhlika, Kuffu-jediná dnešná agenda opozície

16.04.2024

Životom bitá slovenská opozícia toho nemá veľa, čím by zaujala širšie vrstvy slovenskej spoločnosti. Alternatívne rozvojové programy ? Opozícia ani nevie, čo to znamená. Má však po ruke mejnstrímové médíá a Matovičovu „tajnú službu“. Tie sú schopné prihrať PS, SaS či KDH aspoň nejaké personálne kauzy a kauzičky. Slovensku a Slovákom nepomôže, keď [...]

Ilegálni zberači parožia – nie iba úbohé obete mäsožravých medveďov

14.04.2024

Už ma nebaví sledovať naše médiá, v ktorých sa o incidentoch medzi medveďmi a ľuďmi hovoria iba polopravdy. PREČO SA NEPÍŠE O ILEGÁLNYCH ZBERAČOV PAROHOV ? Veď tí tzv, turisti, čo boli napadnutí medveďmi mimo intravilánu obce a mimo značkovaných chodníkov a čo sa predierali kadejakými húštinami, kde májovky neŕastú ani náhodou – to sú obyčajní delikventi. [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

medvedar

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 1965538x
Priemerná čítanosť článkov: 4691x

Autor blogu

Kategórie