Maďari rozčúlili Zelenského

7. septembra 2022, medvedar, Nezaradené

Šéf kyjevskej vlády Zelenskij dal ministerstvu zahraničia Ukrajiny pokyn, aby si zavolalo na vysvetlenie maďarského veľvyslanca v Kyjeve. Banderovcov rozčúlili tri „zavádzajúce ba urážajúce informácie“, ktoré sa nachádzajú v školských textoch vyšších ročníkov maďarských škôl.

Najzávažnejšie „chyby“, ktorých sa Maďari v súvislosti s Ukrajinou dopustili sa týkajú zemepisu a dejepisu. V jednej z maďarských učebníc sa píše, že pod karpatslkými horami Ukrajiny sa nachádzajú tri starobylé maďarské mestá: Ungvár /IUžgorod/, Munkács /Mukačevo/ a Beregháza /Beregovo/. Alen nielen to,- Maďari píšu o Karpatoch ako o jedinom vyššom horstve na území Ukrajiny. Kyjev však argumentuje, že na Ukrajine leží aj iné vysoké pohorie – Krymské hory. Podľa Kyjeva to vyznieva tak, akoby Maďarsko neuznávalo ukrajinskú zvrchovanosť nad Krymom. A do tretice Zelenského vládu nahnevala aj satirická kresba, na ktorej je znázornený ruský medveď s ukrajinskou zástavou a dvaja muži, ktorí sa mu ju snažia zobrať. Tí muži sú označení ako Európska únia a Spojené štáty americké. No hrozné, takéto vtipkovanie….

Zelenskij oznámil do Budapešti, že nedostatky z učebných textov musia Maďari bezodkladne odstrániť. – Lebo ak nie, potom Maďari uvidia, čo sa stane. Ozaj, čo sa stane, ak Ukrajina napadne niektorých z členských štátov NATO, napríklad Maďarsko alebo Slovensko ? Bude tu platiť článok atlantickej charty o spoločnej obrane napadnutej členskej krajiny NATO ostatnými členskými krajinami NATO ?